Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

ΚΕΡΚΥΡΑ: Η ομιλία Ζουμπουλίδη στην εκδήλωση κοπής πίτας του ΚΔΗΦ “ΜΕΛΙΣΣΑ”

Εκ μέρους του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ Κέρκυρας, του Εκπ/κού και Διοικητικού Προσωπικού  και των Παιδιών του Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας «ΜΕΛΙΣΣΑ» σας ευχαριστώ θερμά για την ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας, στην καθιερωμένη  κοπή της Πίτας.

   Ως εκπρόσωπος της ΕΣΑμεΑ μεταφέρω τους θερμού χαιρετισμούς και τις ευχές για ένα υγιές και δημιουργικό 2023 του Προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και Επίτιμου Προέδρου του Συλλόγου μας κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη, του οποίου το όνομα κοσμεί και τιμά την παρούσα αίθουσα εκδηλώσεων για το τεράστιο έργο που έχει προσφέρει 30 χρόνια στην Χώρα μας και στην Ευρώπη ως Πρόεδρος των Αντίστοιχων Συνομοσπονδιών και για ότι έχουν κερδίσει και απολαμβάνουν σήμερα τα άτομα με αναπηρία της Χώρας οφείλονται σ΄αυτόν τον μεγάλο μας ηγέτη.

Μας τιμά ιδιαίτερα και είναι  πολύ σημαντική η παρουσία σας, η οποία δίνει μεγάλη χαρά στα παιδιά μας και στους γονείς τους, αλλά ταυτόχρονα μας ενδυναμώνει να συνεχίσουμε το δύσκολο και πολυσχιδές έργο του Συλλόγου μας.

    Μας δίνετε την δυνατότητα να αναδείξουμε επιγραμματικά τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν την πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα της Χώρας,  τα Άτομα με Αναπηρία, το 10% του πληθυσμού, να παρουσιάσουμε σύντομα το έργο μας και να τιμήσουμε τους φίλους του Συλλόγου που μας στήριξαν την προηγούμενη χρονιά και πολλοί απ’ αυτούς διαχρονικά, διότι τους φίλους του Συλλόγου και της ΜΕΛΙΣΣΑΣ δεν τους ξεχνάμε, τους τιμάμε αναγνωρίζοντας έμπρακτα την υποστήριξή τους.

    Η δύσκολη περίοδος που περνά η χώρα μας τα 3 τελευταία χρόνια  έπληξε και συνεχίζει να πλήττει σκληρά τους εκατοντάδες χιλιάδες Άτομα με Αναπηρία  σε ζωτικά θέματα της διαβίωσής τους ή ακόμη και της ίδιας τους τη ζωή. Η πανδημία του Κορωνοϊού και τελευταία η καταναλωτική και ενεργειακή κρίση , οδηγούν όλο και περισσότερα άτομα με αναπηρία να ζουν σε συνθήκες διαβίωσης κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ τα αναπηρικά επιδόματα που έχουν ως σκοπό να καλύψουν τις επί πλέον δαπάνες της αναπηρίας, έχουν να αυξηθούν από το 2011 και γι’ αυτό το σκοπό ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης  συναντήθηκε τον Δεκέμβριο 2022 με τον Πρωθυπουργό της Χώρας κ. Μητσοτάκη και  πριν από μία εβδομάδα με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα με συγκεκριμένα οικονομικά αιτήματα ελάφρυνσης των ατόμων με αναπηρία.  

Η προσβασιμότητα στο φυσικό και δομημένο  περιβάλλον, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα Μέσα Επικοινωνίας, στις Ιστοσελίδες της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης είναι ανύπαρκτη, ακόμη και οι ειδικές διαδρομές για την αυτόνομη κυκλοφορία των τυφλών καλύπτονται από ποδηλατοδρόμους, από καθίσματα καφετεριών ή από περίπτερα.

  Δυστυχώς και φέτος οι κατασκηνώσεις Γουβιών Κέρκυρας δεν λειτούργησαν για  3η συνεχή χρονιά παρά την χρηματοδότηση του Υπουργείου Εργασίας . Η μοναδική κατασκήνωση της Χώρας που δεν λειτούργησε, στερώντας από τα παιδιά με αναπηρία  το δικαίωμα και την χαρά της θάλασσας, της αναψυχής, της ανεμελιάς, της κοινωνικοποίησης και από τους γονείς τους λίγες μέρες ανακούφισης αλλά και την ευκαιρία να καλύψουν τις ανάγκες τους, την ξεκούρασή τους και την διασκέδασή τους.

 Τα έργα του Συλλόγου μας είναι γνωστά ακόμη και εκτός Κέρκυρας συνεχίσαμε  να λειτουργούμε το  γνωστό πλέον Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ «ΜΕΛΙΣΣΑ», διοργανώσαμε ενημερωτικές συγκεντρώσεις για γονείς με αναπηρία και εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής όπως η Ημερίδα στις 2 Δεκεμβρίου παραμονή της Παγκόσμιας και Εθνικής Ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία με φλέγον θέμα για τους γονείς των παιδιών με βαριές και πολλαπλές αναπηρίας «Η διαχείριση της σεξουαλικότητας των Ατόμων με Αναπηρία, υποστήριξη γονέων και εκπαιδευτικών»,  η διοργάνωση εκδρομής δωρεάν για παιδιά και γονείς στο  Ναύπλιο γνωρίζοντας τους ιστορικούς τόπους της εκκλησίας του Αγ. Σπυρίδωνος και την τρύπα της σφαίρας που δολοφόνησαν τον μεγάλο Κερκυραίο και πρώτο Πρωθυπουργό της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια και τις σκληρές φυλακές που έζησε ο Θόδωρος Κολοκοτρώνης, η    συνεργασία μας με την Οδοντιατρική Σχολή των Πανεπιστημίων MICHIGAN και Θεσσαλονίκης,  η πολύ τιμητική για τον Σύλλογο συνεργασία και υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας  με την Έδρα της UNESCO για τις απειλές για την Πολιτιστική Κληρονομιά και τον Διευθυντή της Καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Σταύρο Κάτσιο, η υποστήριξη των Γονέων των παιδιών με αναπηρία σε ζητήματα εκπαίδευσης, υγείας, ΚΕΠΑ, απασχόλησης κ.α

   Τρεις σημαντικές Υπηρεσίες. που προσφέρουμε δωρεάν αναπληρώνουμε την Πολιτεία και την Αυτοδιοίκηση, το Κέντρο Πληροφόρησης ΑμεΑ , την Ιστοσελίδα και το FaceBook του Συλλόγου που προσφέρουν  καθημερινά σημαντική ενημέρωση για ΑμεΑ, και το Κέντρο Κοινωνικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης με διακεκριμένους επιστήμονες που στηρίζουν τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους, προσφέροντας σημαντική υποστήριξη ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της Πανδημίας.

  Την μόνη δράση που δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε παρά την εξασφάλιση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ ή τον ΕΟΠΥΥ  είναι η ίδρυση και λειτουργία της πρώτης Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, το πιο σημαντικό και το πιο δύσκολο έργο που θα ανακουφίσει γονείς που ή δεν μπορούν λόγω γήρατος ή ασθένειας ή θανάτου να φροντίσουν τα παιδιά με αναπηρία και να απαντήσουμε στο διαχρονικό ερώτημα «ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΆΝΑΤΟ ΜΑΣ» και ο λόγος είναι ότι δεν μπορέσαμε να βρούμε ελεύθερο κατάλληλο διαμέρισμα προ ενοικίαση, συναντώντας ένα πελώριο τοίχο αντίστασης των διαμερισμάτων RPNP. 

 Γι  αυτό το σκοπό αρχίσαμε να κάνουμε έκκληση στην Αυτοδιοίκηση, στους συμπολίτες ή για ενοικίαση ή ακόμη και δωρεά γι΄ αυτόν το σπουδαίο κοινωνικό λόγο

Νοιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω, τους φίλους που υποστήριξαν το έργο του Συλλόγου μας και είναι πολλοί, την Περιφερειάρχη κα Κράτσα Τσαγκαροπούλου, την Αντιπεριφεριάρχη Κοινωνικής Συνοχής κα Μελίτα Ανδριώτη , την Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ και ειδικά τον Υπόλογο του έργου κ. Ευριπίδη Παναγιωτίδη για την πολύ καλή συνεργασία μας, που είχε ως αποτέλεσμα η ΜΕΛΙΣΣΑ να λειτουργεί όπως έχουν δει και οι ίδιοι από τις επισκέψεις τους σε εξαιρετικό επίπεδο και τέλος το προσωπικό της ΜΕΛΙΣΣΑΣ και του Συλλόγου, τους συνεργάτες μου στο απερχόμενο ΔΣ, τον Αντιπρόεδρο κ. Αλέκο Κυπριανό, την Γραμματέα κ. Μαίρη Κοντού,  τον Ταμία κ. Δανιήλ Συναδινό, τα μέλη κα Κακαρούγκα Ζωή, κα Ελένη Μουζακίτη, κα Φωφώ Ζούπα και από την Ελεγκτική Επιτροπή τον κ. Νίκο Πηλό.

Θα ήθελα τέλος να αναφέρω με μεγάλη συγκίνηση ότι τον επόμενο μήνα συμπληρώνουμε 30 χρόνια έργου του Συλλόγου μας, 30 χρόνια προσφοράς, υποστήριξης των δικαιωμάτων και επίλυσης των προβλημάτων  των ατόμων με αναπηρία της Κέρκυρας, 30 χρόνια συμμετοχής στους διαχρονικούς αγώνες της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίας της οποίας είμαστε μέλη, παρουσιάζοντας όλη αυτήν την Ιστορία το 2019 στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο γιορτάζοντας τότε τον μισό αιώνα αγώνων του Συλλόγου μας.

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!