Quantcast
SLIDERΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ: Κέντρο Πολιτισμού η Κέρκυρα για 8 ημέρες με το Συνέδριο – Φεστιβάλ Επτανησιακής Μουσικής

Η Χορωδία Κέρκυρας  και το Κέντρο Επτανησιακής Μουσικής διοργανώνουν  «ΣΥΝΕΔΡΙΟ – ΦΕΣΤΙΒΑΛ  ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ   ΜΟΥΣΙΚΗΣ» 8 – 15 Οκτωβρίου  με  την  οικονομική  στήριξη  της  Περιφέρειας  Ιονίων  Νήσων  και  του  Δήμου  Κεντρικής  Κέρκυρας  και  Διαποντίων  Νήσων.

Το  Συνέδριο  θα  ενταχθεί  σε  ένα  8ήμερο  πολιτιστικών  εκδηλώσεων, που θα  έχουν  πανεπτανησιακό  χαρακτήρα  και  στις  οποίες  θα  εμφανισθούν  μουσικοί  φορείς   της  Κέρκυρας και των υπολοίπων νησιών ώστε  να  τονιστεί ο  περιφερειακός  χαρακτήρας  των εκδηλώσεων και να  αναδειχθεί ο συνδετικός ιστός  της  μουσικής  μας  παράδοσης  και  της σύγχρονης μεταξύ  των  Επτανησίων.

Με το  «ΣΥΝΕΔΡΙΟ  – ΦΕΣΤΙΒΑΛ  ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ  ΜΟΥΣΙΚΗΣ»  επιδιώκεται  να  δημιουργηθεί  μία  θετική  κινητικότητα  γύρω  από  την  ανάδειξη  και  προβολή  της  Επτανησιακής  Μουσικής  και  περαιτέρω  ένα  κλίμα  συνεχίσεως  και  ανανεώσεως    της  μουσικής  μας  παραδόσεως. Επίσης θα  καταβληθεί  η  δέουσα  προσπάθεια  για  να  προβληθεί  το  Συνέδριο  αυτό  και  τα  συμπεράσματα  του  και  εκτός  των  Επτανήσων, ώστε  να  γίνει  κοινωνός  του  περιεχομένου  του   και  κάθε  ενδιαφερόμενος  για  τα  μουσικά  πράγματα  της  Ελλάδος και  να  προβληθεί  η λαμπρή  μουσική  παράδοση  μας.

Στο  Συνέδριο – Φεστιβάλ  έχουν  κληθεί  ως  εισηγητές  διακεκριμμένοι  επιστήμονες, αλλά  και  μουσικοί, που  έχουν  λόγο  τόσο  για  την  επτανησιακή  μουσική  κατά  την  ιστορική  της  διαδρομή, όσο  και  κυρίως  για  την  αντιμετώπιση  στα  Επτάνησα  των  πολιτιστικών  προκλήσεων  του  παρόντος  και  του  μέλλοντος  στον  τομέα  της  μουσικής. Γι΄ αυτό  και  θα  δοθεί  ιδιαίτερη  βαρύτητα  και  σημασία  στην  έρευνα και  την  διατύπωση  προτάσεων  για  το  «τι  μέλλει  γενέσθαι».

Ενόψει του Συνεδρίου που ξεκινάει σε λιγότερο από ένα μήνα, δόθηκε το πρωί της Τρίτης συνέντευξη Τύπου, από τους συνδιοργανωτές και τους συμμετέχοντες. Για το συνέδριο μίλησαν οι: Πρόεδρος της Χορωδίας και του Κέντρου Τάκης Μεταλληνός, η περιφερειάρχης Ιόνιων Νήσων Ρόδη Κράτσα, η δήμαρχος του Κεντρικού Δήμου Μερόπη Υδραίου, ο ειδικός σύμβουλος του Κέντρου Επτανησιακής Μουσικής κ. Καρδάμης και ο διευθυντής του Κέντρου Επτανησιακής Μουσικής, αρχιμουσικός Σπύρος Ρουβάς.

Σύμφωνα με τον κ. Μεταλληνός, συμμετέχοντες, μεταξύ άλλων, θα είναι:

-ΦΙλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας

-ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΉ ΕΤΑΙΡΕΊΑ ΜΆΝΤΖΑΡΟΣ

-ΦΩΝΗΤΙΚΌ ΣΎΝΟΛΟ ΤΟΥ ΙΟΝΊΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΊΟΥ

-ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΉ ΚΑΝΤΆΔΑ ΚΑΙ ΜΑΝΤΟΛΙΝΆΤΑ

-Φωνητικό σύνολο παραδοσιακής μουσικής “Τ’ ΑΡΓΑΣΤΗΡΙ”

-Όλα τα τμήματα της Χορωδίας Κέρκυρας

-Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος

-Χορωδία του Αργοστολίου και πολύ΄πιθανά πολιτιστικό σωματείο από τη Λευκάδα.

Τα εγκαίνια έναρξης του συνεδρίου θα γίνουν στα παλιά ανάκτορα Κέρκυρας την Πέμπτη 13, Οκτωβρίου και ώρα 19:00. Οι συνεδρίες θα πραγματοποιηθούν στην Ιόνιο Βουλή την Παρασκευή 14, Οκτωβρίου πρωί και απόγευμα και το Σάββατο 15, Οκτωβρίου το πρωί. Καλούνται όλοι οι μουσικοί  φορείς της Κέρκυρας και της Επτανήσου και όλοι φιλόμουσοι να παρακολουθήσουν το συνέδριο το οποίο ελπίζεται να ανοίξει τους δρόμους για την επόμενη μέρα της επτανησιακής μουσικής, σημείωσε μεταξύ των άλλων ο κ. Μεταλληνός.

Σπύρος Ρουβάς

Στο Κέντρο επτανησιακής μουσικής εκτός από τα μαθήματα που γίνονται, υπάρχει μια στρατηγική άσκησης της λειτουργίας του Κέντρου Επτανησιακής Μουσικής που είναι η διάδοση της μουσικής αυτής.

Αφορά ιδιαιτέρως το μέλλον. Υπάρχουν ήδη ιδέες πρωτοποριακές για τα κερκυραϊκά δεδομένα, όπου θα υπάρξουν και ανακοινώσεις. Εκείνο που μας ενδιαφέρει δεν είναι μόνο η αναπαραγωγή της επτανησιακής μουσικής αλλά και το καινούριο. Η αξιολόγηση, η αποτύπωση και η παραγωγή του γίγνεσθαι που ονομάζουμε νέος Επτανησιακός Πολιτισμός με έμφαση στη μουσική. Στο πλαίσιο αυτών, οι συνεδρίες που θα πραγματοποιούν απηχούν όλες αυτές τα σκέψεις και τις αφετηρίες που ασκείται η επτανησιακής μουσικής. Συνεδρίες για οπερατική μουσική, μουσική για έγχορδα ορχήστρας, για έγχορδα παραδοσιακά, για τη κλασική μουσική των Επτανήσων και ο στόχος έιναι η αξιολόγηση και αξιοποίηση των συμπερασμάτων.

Ρόδη Κράτσα

 

Είναι κάτι που θα δώσει ιδιαίτερη αξία και θα εμπλουτίσει και την τουριστική μας σεζόν τον Οκτώβριο, θα συμπληρώσει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Κεντρικού Δήμου και θα αφήσει μεγάλη παρακαταθήκη για τη μελέτη της πολιτιστικής κληρονομιάς, για τη συνέχισή της. Το γεγονός αυτό , έχει πολλά πλεονεκτήματα και θα αφήσει τους καρπούς του τη περίοδο που θα γίνει αλλά και στη συνέχεια. Είμαστε ενθουσιασμένοι και αρωγοί σε αυτή τη προσπάθεια Παράλληλα για την ΠΙΝ έχει μεγάλη σημασία η πρόταση αυτή, γιατί συστηματικά ενθαρρύνουμε τη δημιουργία γεγονότων που εκφράζουν την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά και την κοινή βάση των Επτανήσων. Είναι υποχρέωσή μας να αναδείξουμε την διακριτή μας πολιτιστική μας ταυτότητα στην χώρα μας και σε όλο το κόσμο. Εγώ που ζω ως περιφειάρχης τα προβλήματα της γεωγραφικής εγγύτητας και συνοχής, αντιλαμβάνομαι πόσο πρέπει να αναδείξουμε τον πολιτισμό μας ως συνδετικό κρίκο για το σήμερα.

 

Μερόπη Υδραίου

 

Ήταν συνειδητή η επιλογή να στηρίξουμε το εγχείρημα αυτό. Αγκαλιάζουμε αυτό το Συνέδριο Επτανησιακής Μουσικής. Το θεωρούμε πολύ σημαντικό γιατί έτσι βάζουμε τα θεμέλια για το μέλλον και τονίζουμε, πως είμαστε παρόντες με τη λαϊκή μας παράδοση και ιστορία. Επίσης θεωρούμε πως μια τέτοια διοργάνωση μπορεί να αποτελέσει το εμφαλτήριο ότι εκτός από τη παράδοση που έχουμε, μπορεί να δώσει την ώθηση εκείνη της παραγωγής καλλιτεχνικής δημιουργίας από την Επτανησιακής μας Σχολή σε νέους καλλιτέχνες. Η Κέρκυρα δε μένει μόνο στη βαριά κληρονομιά της αλλά παράγει και προωθεί πολιτισμό και στο σήμερα. Γι αυτό θεωρούμε ότι πέρα από ότι θα παρουσιάσουμε πολύ ωραία γεγονότα από επιστημονική βάση κάποια στοιχεία, αυτό που θα δημιουργήσουμε είναι μια εξωστρέφεια που την έχουμε ανάγκη.

 

Καρδάμης

 

Ακριβώς με την έννοια της παράδοσης, είναι πως δεν ήταν και δεν είναι στατικό. Η παράδοση εξελίσσεται και εντός και εκτός των τειχών των πόλεων. Έχουμε μια παράδοση που είναι ζώσα και εξελίσσεται. Αυτή η παράδοση δημιουργεί και ένα ανθρώπινο κεφάλαιο, που υπάρχουν σε επίπεδο προσώπων, λειτουργών και σε επίπεδο δημιουργίας.

 

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!