Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

ΚΕΡΚΥΡΑ: Τι απάντησε ο Βεσυρόπουλος σε ερώτηση για μείωση του ΦΠΑ στα Ιόνια

Ερώτηση με αφορμή το ψήφισμα του κεντρικού δήμου πραγματοποίησε ο Κυριάκος Βελόπουλος προς τον Πρωθυπουργό, και τους Υπουργούς Εξωτερικών, Τουρισμού και Οικονομικών.

Η ερώτηση Βελόπουλου

ΠΡΟΣ: Τον κ. Πρωθυπουργό
Τον κ. Υπουργό Εξωτερικών, Τον κ. Υπουργό Τουρισμού, Τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου της Κέρκυρας, Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, αναφορικά με την ανάγκη μειωμένου ΦΠΑ στα Ιόνια Νησιά»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Όπως μας πληροφόρησαν μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, στην 28η Τακτική Συνεδρίασή του, στις 23.12.2021, το Δημοτικό τους Συμβούλιο έλαβε την απόφαση να εκδοθεί Ψήφισμα, αναφορικά με την ανάγκη της θέσπισης μειωμένου ΦΠΑ στα Ιόνια Νησιά. Τα μέλη του ανωτέρω Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισαν περαιτέρω το εν λόγω Ψήφισμα να αποσταλεί στον Πρωθυπουργό, στον Υπουργό Εξωτερικών, στον Υπουργό Οικονομικών, στους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους Νομού Κέρκυρας, στους Προέδρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων και στους Έλληνες ευρωβουλευτές, προκειμένου να λάβουν γνώση για το ως άνω ζήτημα. Τα μέλη του ως άνω Δημοτικού Συμβουλίου, κατά την επικοινωνία τους μαζί μας, μας πληροφόρησαν ότι την έκδοση του κειμένου ψηφίσματος για την ανάγκη μειωμένου ΦΠΑ και στα Ιόνια Νησιά την επέβαλαν η αδικία, η ανισονομία και η ανισότητα σε βάρος των Ιονίων Νήσων (όπου ανήκει η Κέρκυρα), που προκάλεσαν οι κυβερνητικές πρακτικές, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα επαναφοράς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ μόνον στα νησιά του Αιγαίου. Δεδομένου ότι τα Ιόνια Νησιά είναι παραμεθόρια περιοχή, έχουν πληγεί εξ’ ίσου με τα νησιά του Αιγαίου από την παρατεταμένη οικονομική, υγειονομική και κοινωνική κρίση. Ως εκ τούτου, είναι ολοφάνερο το ότι δικαιούνται την ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα που επιβάλλει το άρθρο 101 του Συντάγματος για τις νησιωτικές περιοχές. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων με την ανωτέρω ενέργειά του ζήτησε από την Κυβέρνηση να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες επί τούτου τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε., όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Κομισιόν και το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών, ώστε να θεσπιστεί ανεμπόδιστα η μείωση του ΦΠΑ και στα νησιά του Ιονίου Πελάγους.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να αναλάβετε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, ώστε να θεσμοθετηθεί η επιβολή μειωμένου ΦΠΑ και στα νησιά του Ιονίου Πελάγους;

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Σχετικά με την υπ΄ αριθμ. πρωτ.4442/5.4.2022 Ερώτηση

Σε απάντηση της υπ΄ αριθμ.πρωτ.4442/5.4.2022 Ερώτησης που κατέθεσε ο ανωτέρω Βουλευτής, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Στο άρθρο 21 σε συνδυασμό με το Παράρτημα ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000), ορίζονται οι συντελεστές ΦΠΑ που εφαρμόζονται σε αγαθά και υπηρεσίες. Ειδικότερα, στην παράγραφο 4 του εν λόγω άρθρου, προβλέπεται η εφαρμογή μειωμένου κατά τριάντα τοις εκατό (30%) συντελεστή ΦΠΑ μόνο για συγκεκριμένα νησιά του Αιγαίου, κατόπιν σχετικής Υπουργικής Απόφασης και με τις προϋποθέσεις που ο νόμος ορίζει. Συγκεκριμένα, προκειμένου για τη στήριξη των νησιών και αξιοποιώντας υφιστάμενες δυνατότητες που παρέχει η Οδηγία ΦΠΑ, η Κυβέρνηση επεδίωξε και πέτυχε, μετά από πρόσφατη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και απόφαση του Eurogroup, τη μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά αυτά για όσο χρόνο λειτουργούν σε αυτά δομές αιτούντων άσυλο μέσω της ψήφισης του ν. 4811/2021 (ΦΕΚ Α΄108) και έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Α. 1150/2021 (ΦΕΚ 2828/Β/30.6.2021).

Η παραπάνω διάταξη καθώς και η σχετική απόφαση υλοποιεί σχετική δυνατότητα, που παρέχεται ρητά από την Ευρωπαϊκή Οδηγία ΦΠΑ (Οδηγία 2006/112/ΕΚ ως ισχύει) μόνο για συγκεκριμένες νησιωτικές περιοχές. Ειδικότερα, με την Οδηγία 92/77/ΕΟΚ παρασχέθηκε στη χώρα μας η δυνατότητα μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ έως 30% στα νησιά του Αιγαίου (πλην της Εύβοιας, της Κρήτης και των νησιών του Αργοσαρωνικού), δυνατότητα που εξακολουθεί να υφίσταται και κατοχυρώνεται μόνιμα σε δεσμευτικό ευρωπαϊκό νομικό κείμενο (Οδηγία ΦΠΑ) κατόπιν επιτυχούς διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης και ομόφωνης υιοθέτησης της νέας Οδηγίας 2022/542 του Συμβουλίου ως προς τους Συντελεστές ΦΠΑ.

Η Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο της, αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη των εταίρων, των θεσμών και –πρωτίστως- της ελληνικής κοινωνίας, συνεχίζουν τον σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ισχυρή και ταχεία ανάκαμψη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη.

Ο νόμος 2859/2000 (Κώδικας ΦΠΑ) αποτελεί μεταφορά στο εσωτερικό δίκαιο της ενωσιακής νομοθεσίας και συγκεκριμένα της Κωδικοποιημένης Οδηγίας ΦΠΑ 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου. Στην Οδηγία αυτή προβλέπεται το ελάχιστο ύψος των συντελεστών ΦΠΑ, κανονικού και μειωμένου, που υποχρεώνονται να εφαρμόζουν τα κράτη μέλη. Επιπλέον, τα κράτη μέλη δεν έχουν την

δυνατότητα να επιβάλλουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, παρά μόνο στα αγαθά και τις υπηρεσίες που περιέχονται στο Παράρτημα ΙΙΙ της Οδηγίας.

Με την Οδηγία 92/77/ΕΟΚ παρασχέθηκε στη χώρα μας η δυνατότητα μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ έως 30% στα νησιά του Αιγαίου (πλην της Εύβοιας, της Κρήτης και των νησιών του Αργοσαρωνικού) και εξακολουθεί να υφίσταται με τις διατάξεις του άρθρου 120 της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ.

Επιπλέον, με το άρθρο 65 του ν.4811/2021 (Α΄108) με τίτλο «Μείωση συντελεστών Φ.Π.Α. στις νήσους Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο» ορίζονται τα εξής:

«1. Η παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Α΄ 248) τροποποιείται ως ακολούθως:

«4. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, είναι δυνατή η μείωση κατά τριάντα τοις εκατό (30%) των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, εφόσον:

α) έχουν συσταθεί και λειτουργούν εντός της περιφέρειάς τους κέντρα και δομές της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 4375/2016 (Α΄51), όπως αυτό προκύπτει από σχετική βεβαίωση, που εκδίδεται από την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, και

β) πρόκειται για αγαθά τα οποία, κατά τον χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:

αα) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στον φόρο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά,

ββ) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στον φόρο, εγκατεστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της Χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στον φόρο νομικό πρόσωπο, εγκατεστημένο στα νησιά αυτά,

γγ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στον φόρο ή προς μη υποκείμενο στον φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά, στο πλαίσιο της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών,

δδ) εισάγονται στα νησιά αυτά. Η απόφαση του πρώτου εδαφίου ανακαλείται αυτοδικαίως εντός τριών (3) μηνών από την παύση λειτουργίας κέντρου ή δομής της περ. α΄.

Η μείωση των συντελεστών δεν ισχύει για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και τα μεταφορικά μέσα.»

2.Η παρ. 4α του άρθρου 21 του ν. 2859/2000, περί του υπολογισμού του μέσου ετήσιου αριθμού φιλοξενουμένων για τη μείωση των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, καταργείται.

3.Το παρόν ισχύει από την 1η.7.2021.»

Επιπροσθέτως, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Α.1150/2021 (Β΄2828) από 1.7.2021 και εφεξής ισχύει η μείωση κατά τριάντα τοις εκατό (30%) των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο στα αγαθά και τις υπηρεσίες που προβλέπονται στις διατάξεις των παρ. 4 και 5 του άρθρου 21 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 2859/2000).

Τέλος, με τα από 7/12/2021 και 8/12/2021 δελτία τύπου, το Υπουργείο Οικονομικών, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων, τη μόνιμη κατοχύρωση σε δεσμευτικό ευρωπαϊκό νομικό κείμενο (Οδηγία ΦΠΑ)

δικαιώματος ειδικών, μειωμένων κατά έως 30%, συντελεστών ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου. Η πρόταση Οδηγίας όπως υιοθετήθηκε, κατοχυρώνει σε μόνιμη βάση τη δυνατότητα της Ελλάδας για εφαρμογή ειδικών, μειωμένων κατά έως 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και περιλαμβάνει ειδικά μέτρα που αφορούν κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, όπως η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η ενίσχυση των αγροτών και της αγοράς ακινήτων, η στήριξη των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων της χώρας, μέσω της στήριξης των νησιών του Αιγαίου, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, μέσω των ειδικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση κρίσεων και καταστροφών. Παράλληλα, διασφαλίζει κεκτημένα ελληνικά δικαιώματα, ενώ διευρύνει τη δυνατότητα εφαρμογής μειωμένων συντελεστών σε κρίσιμους τομείς στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συστήματος ΦΠΑ, με παράλληλη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού φορολογικού συστήματος και της οικονομίας.

Το Υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί και αξιολογεί τις επιπτώσεις των ληφθέντων φορολογικών μέτρων και μελετά βελτιώσεις και φορολογικές ελαφρύνσεις. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται όλα τα αιτήματα που κατατίθενται από φορείς και συλλόγους και εφόσον κριθεί αναγκαίο προβαίνει στις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις. Οι τελικές αποφάσεις για τις όποιες μεταβολές στη φορολογική πολιτική λαμβάνονται με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, τη στήριξη των νησιωτικών περιοχών, τη συμβατότητά τους με το ενωσιακό δίκαιο και την ομαλή δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Επίσης, σας επισυνάπτουμε το με αριθμ.πρωτ. ΔΕΕΦ Α 1034156/19.4.2022 έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!