Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

ΚΙΝΑΛ: Επείγουσα ανάγκη αναβάθμισης του Ε.Σ.Υ. στην Κέρκυρα

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΙΝΑΛ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: 

Στην Ελλάδα η ίδρυση και η ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας φέρει τη σφραγίδα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ με έμπνευση του Ανδρέα Παπανδρέου και του Γιώργου Γεννηματά. Παρά τις καθυστερήσεις, τις στρεβλώσεις και τα προβλήματα η ανάπτυξη του ΕΣΥ υπήρξε μια εμβληματική μεταρρύθμιση και έτυχε της καθολικής αναγνώρισης από τους πολίτες γιατί ανταποκρίθηκε στην κάλυψη πραγματικών αναγκών της ελληνικής κοινωνίας.

Το ΕΣΥ δέσμιο χρόνιων προβλημάτων και αστοχιών όπως η αποτυχία ανάπτυξης αποτελεσματικού δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας, η κακοδιοίκηση και η διαφθορά βρέθηκε από την αρχή της κρίσης στο στόχαστρο. «Χτυπημένο» από την υποχρηματοδότηση και την χρόνια αποεπένδυση, με τεράστια προβλήματα υποστελέχωσης, τόσο σε ιατρικό όσο κυρίως σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, το ΕΣΥ βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και συνεχίζει τη λειτουργία του  χάρη στην αυταπάρνηση των εργαζομένων.

Στην Κέρκυρα μάλιστα η ελλειμματική  κατάσταση   των υπηρεσιών υγείας  είναι τεράστια.

  • Τα κέντρα υγείας υποβαθμισμένα και υποστελεχωμένα.
  • Η κτιριακή τους κατάσταση ελλιπής.
  • Το σύστημα πρώτων βοηθειών του ΕΚΑΒ απλώς υπάρχει για να δηλώνει την αδυναμία του.
  • Οι υπηρεσίες του κλασσικού ΠΙΚΠΑ ανύπαρκτες και προσβλητικές.
  • Η υποβάθμιση του Νοσοκομείου του νησιού σφραγίζεται από βροντερή μείωση των προϋπολογισμών, από έλλειψη των βασικών αναγκών σε επιστημονικό, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό φτάνοντας στον ακραίο ευτελισμό της πλήρους απουσίας ύπαρξης των αναγκαίων  εξετάσεων, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας να προσφεύγει   για ιατρικές υπηρεσίες εκτός νομού με τεράστια οικονομική αιμορραγία και ταλαιπωρία.
  • Στον ψυχιατρικό τομέα του συστήματος η κάλυψη των αναγκαίων  υπηρεσιών υγείας  μετά βίας αγγίζει το 30%. Η παιδοψυχιατρική κλινική εκτός λειτουργίας.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας αφουγκραζόμενη τα προβλήματα που δημιουργεί η υποβάθμιση της Δημόσιας υγείας στο νησί θεωρεί πως:

  • Η ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα απαιτεί την άμεση εφαρμογή της. Ο μισθολογικός εξορθολογισμός είναι βασική προϋπόθεση λειτουργίας των υπηρεσιών. Η πλήρης κάλυψη του συνόλου των αναγκών του συστήματος υγείας σε ανθρώπινο δυναμικό είναι βασική υποχρέωση του κράτους.
  • Η επαναλειτουργία του ΠΙΚΠΑ και η αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων των Κέντρων Υγείας με εκσυγχρονισμό της τεχνολογικής τους υποδομής είναι εκ των ων ουκ άνευ.
  • Είναι επιτακτική ανάγκη η επαναλειτουργία  και η αυτοτέλεια της  υγειονομικής περιφέρειας Ιονίων Νήσων ώστε τα νησιά μας να αποκτήσουν  συνθήκες ποιότητας και ανεξαρτησίας των δομών της υγείας.
  • Η επίθεση στους αγωνιζόμενους λειτουργούς της δημόσιας υγείας ειδικά σήμερα, είναι πράξεις ευτελισμού της διοίκησης της δημόσιας υγείας και βρίσκεται τελείως έξω από την πραγματικότητα. Οι εργαζόμενοι σε συνθήκες πίεσης  χρήζουν καθημερινής ηθικής υποστήριξης.

 

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας προτείνει και αναλαμβάνει την πρωτοβουλία οργάνωσης ημερίδας με θέμα την αναβάθμιση της Δημόσιας υγείας του νομού με τη συμμετοχή των κοινοβουλευτικών εκπρόσωπων, της Περιφέρειας ,των Δήμων του νησιού, των γιατρών και νοσηλευτών στο Δημόσιο τομέα και του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας.

 Τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, έχουμε ανάγκη από ένα σύστημα υγείας που θα αντιμετωπίζει με επάρκεια τα προβλήματα των ασθενών και με αξιοπρέπεια και σεβασμό στον πολίτη.

 

Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας Κινήματος Αλλαγής

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!