Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Κολοκύθα-Το λαχανικό με μυρωδιά φθινοπώρου

Κολοκύθα. Το λαχανικό που έχει μυρωδιά φθινοπώρου και είναι στο μυαλό μας συνδεδεμένο με το τρομακτικό Χαλογουίν, ένα έθιμο των χωρών του αγγλοσαξωνικού κόσμου.

MΑΡΙΑ ΠΕΖΑΡΟΥ*

Η κολοκύθα ανήκει στην οικογένεια Cucurbitaceae, μαζί με το αγγούρι και το πεπόνι. Συνήθως το χρώμα της είναι πορτοκαλί και κίτρινο, αλλά κάποιες ποικιλίες της μπορεί να έχουν πράσινο, κόκκινο ή και λευκό χρώμα. Το δημοφιλές φρούτο καλλιεργείται τόσο για τη σάρκα του, όσο και για τους σπόρους του. Η κολοκύθα είναι ένα θρεπτικά πυκνό τρόφιμο, καθώς είναι πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και παράλληλα αποδίδει λίγες θερμίδες.

Ένα φλιτζάνι βρασμένης κολοκύθας δίνει τα παρακάτω μακροθρεπτικά συστατικά:

– 49 θερμίδες

– 1,76 γρ. πρωτεΐνης

– 12 γρ. υδατανθράκων (2,7 γρ. φυτικές ίνες)

– 0,17 gr λιπαρά

Τα μέταλλα που περιέχει η κολοκύθα είναι το κάλιο, το ασβέστιο, ο χαλκός και ο φώσφορος. Επίσης, η κολοκύθα είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών, όπως βιταμίνης A, βιταμίνης C, βιταμίνης E, φολικού οξέος, νιασίνης, βιταμίνης Β6 και παντοθενικού οξέος. Σχετικά με τη βιταμίνη Α, 100 γραμμάρια κολοκύθας καλύπτουν το 246% των συνιστώμενων ημερήσιων αναγκών. Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που μεταξύ άλλων είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του δέρματος και της όρασης. Επιπρόσθετα, το κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα της κολοκύθας οφείλεται στα β-καροτένια. Τα β-καροτένια προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά και μετατρέπονται στον ανθρώπινο οργανισμό σε βιταμίνη Α.

Η γλυκιά κολοκύθα περιέχει κι άλλες μοναδικές ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες όπως η κρυπτοξανθίνη, η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη. Οι ουσίες αυτές είναι πολύ σημαντικές, ιδιαίτερα για την προστασία των ματιών από τη φθορά του χρόνου. Όχι μόνο η σάρκα αλλά και οι σπόροι της κολοκύθας είναι πολύ θρεπτικοί. Δύο κουταλιές της σούπας κολοκυθόσποροι περιέχουν 5 γραμμάρια λιπαρών, εκ των οποίων τα 4 γραμμάρια είναι ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Οι σπόροι είναι συμπυκνωμένη πηγή πρωτεΐνης και μετάλλων όπως ο ψευδάργυρος.

Μπορούμε να την απολαύσουμε με πάρα πολλούς τρόπους. Εκτός από τα χαριτωμένα και τρομακτικά φανάρια που μπορούμε να φτιάξουμε με τη φλούδα της κολοκύθας για το Halloween, με το εσωτερικό της μπορούμε να φτιάξουμε:

 

  • αλμυρές ή γλυκές πίτες και τάρτες,
  • υπέροχες ζεστές σούπες βελουτέ,
  • πουρέ με σκέτη κολοκύθα ή μαζί με πατάτες,
  • να τις ψήσουμε με μυρωδικά στο γκριλ ή στο φούρνο,
  • να φτιάξουμε σάλτσες όπως για τα ζυμαρικά με κρεμώδη σάλτσα κολοκύθας,
  • να την προσθέσουμε σε πιάτα όπως στο ριζότο με ψητή κολοκύθα και μανιτάρια,
  • να απολαύσουμε τη γλύκα της σε τραγανά μπουγατσάκια κολοκύθας.

 

 *MSc. Κλινική Διατροφολόγος Διαιτολόγος ΣΑΜΑΡΑ 2 1oς όροφος, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Κέρκυρα Τ.Κ. 49100 Σταθερό:2661552168 Κινητό: 6986975006 email: pezaroumaria@hotmail.com

 

**δημοσιεύθηκε στο φύλλο 4ης-11-2023 της ΚΣ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!