Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

“Πρόληψη ασθενειών με ένα υγιές εντερικό μικροβίωμα”

Εντερικό μικροβίωμα είναι η ονομασία που δίνεται για το σύνολο του μικροβιακού πληθυσμού που ζει στο έντερό μας. Αναφέρεται σε όλα τα μικρόβια στο έντερο, τα οποία λειτουργούν ως ένα άλλο εικονικό όργανο του σώματος που επηρεάζει άμεσα την κατάσταση της υγείας στον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει δεκάδες τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 1.000 διαφορετικών ειδών γνωστών βακτηρίων με περισσότερα από 3 εκατομμύρια γονίδια. Το ένα τρίτο του εντερικού μικροβιώματος είναι κοινό για τους περισσότερους ανθρώπους, ενώ τα δύο τρίτα είναι συγκεκριμένα για τον κάθε έναν από εμάς. 

MAΡΙΑ ΜΠΑΛΗ- Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Coach υγείας ευεξίας άσκησης και μακροβιότητας, Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.», startdiet
Στ. Δεσύλλα 12
Τηλ: 2661020882, Κιν: 6944217235

Με άλλα λόγια, η μικροχλωρίδα ή μικροβίωμα του εντέρου αποτελεί μια προσωπική ταυτότητα, ένα ιδιαίτερο ατομικό μοναδικό αποτύπωμα.

Η σύνθεση του μικροβιώματος, εξελίσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας και ενώ είναι παρόμοια στους περισσότερους υγιείς ανθρώπους, η σύνθεση των ειδών είναι ιδιαίτερα εξατομικευμένη και καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον , τον τρόπο ζωής (άθληση, άγχος..), την γήρανση και τη διατροφή.

Ενώ ορισμένα βακτήρια σχετίζονται με ασθένειες, άλλα είναι εξαιρετικά σημαντικά για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, την καρδιά, το βάρος και πολλές άλλες πτυχές της υγείας μας. 

Το εντερικό μικροβίωμα αρχίζει να επηρεάζει το σώμα μας από τη στιγμή που γεννιόμαστε. Καθώς μεγαλώνουμε, το εντερικό μικροβίωμα αρχίζει να διαφοροποιείται, πράγμα που σημαίνει ότι αρχίζει να περιέχει πολλούς διαφορετικούς τύπους μικροβιακών ειδών. Η υψηλότερη ποικιλομορφία μικροβίων θεωρείται καλή για την υγεία μας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το εντερικό μικροβίωμα παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανθρώπου, αφού επηρεάζει το ανοσοποιητικό, το μεταβολικό και το νευροσυμπεριφορικό σύστημα. Επίσης, έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, την ορθή λειτουργία του μεταβολισμού, συμμετέχοντας στη διάσπαση δύσπεπτων τροφών και στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, ενώ η έλλειψη ποικιλίας στο εντερικό μικροβίωμα είναι χαρακτηριστικό των ανθρώπων με διάφορες φλεγμονώδεις παθήσεις, για τις οποίες κάποιες διατροφικές επιλογές έχουν αναδειχθεί σε παράγοντες κινδύνου. Υποδεικνύεται λοιπόν ότι το εντερικό μικροβίωμα ενδεχομένως να συμβάλει στην εξήγηση του δεσμού μεταξύ διατροφής και παθήσεων.

Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τους τύπους βακτηρίων που ζουν μέσα μας. 

Παρακάτω προτείνονται κάποιοι τρόποι βελτίωσης των βακτηρίων του εντέρου:

  • Κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας τροφίμων
  • Αυξημένη κατανάλωση σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια και σε ολικής άλεσης προϊόντα, πλούσια σε φυτικές ίνες, που προάγουν την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων του εντέρου.
  • Κατανάλωση τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το φυσικό γιαούρτι, κεφίρ, τουρσί, τσάι Kombucha
  • Αυξημένη κατανάλωση σε τρόφιμα πλούσια σε πολυφαινόλες
  • Μείωση κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών όπου μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον μικροβιακό ιστό του εντέρου.
  • Προτίμηση σε πρεβιοτικά τρόφιμα

που προάγουν την ανάπτυξη ωφέλιμων για το έντερο μικροβίων.

Ορισμένα πρεβιοτικά μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα ινσουλίνης, τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης σε άτομα που είναι παχύσαρκα, επομένως μειώνουν τους παράγοντες κινδύνου για πολλές ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη.

Τέλος, σύμφωνα με τα νεότερα επιστημονικά ευρήματα, η κατανάλωση μπύρας με μέτρο, μπορεί να ωφελήσει το μικροβίωμα του εντέρου, ειδικά αν πρόκειται για μπύρα lager, λόγω της περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες και σε διάφορους μικροοργανισμούς από τη ζύμωσή της.

 

*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 21ης-6-2022 της ΚΣ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!