Quantcast
SLIDERΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΕΛΛΑΔΑΚΕΝΤΡΙΚΑ

Κολχικίνη -covid: Πώς αλλάζει τα δεδομένα στη διαχείριση της πανδημίας

Ενα μεγάλο παράθυρο αισιοδοξίας έχει ανοίξει η δυνατότητα χορήγησης ενός νέου αλλά γνωστού φαρμάκου κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, η κολχικίνη. Μάλιστα η έρευνα για την αποτελεσματικότητά του ξεκίνησε από Ελληνες επιστήμονες από την αρχή του πρώτου κύματος του κορονοϊού στη χώρα μας τέλος Μαρτίου.

O Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, με ανάρτησή του στο facebook χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη εξέλιξη «τεράστια και game changer στη διαχείριση της πανδημίας» αν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά του.

Κολχικίνη: Σε ποιες ηλικίες χορηγείται – Πώς γίνεται η συνταγογράφηση

«Για να καταλάβουμε τη σημασία των τελευταίων ευρημάτων για την κολχικίνη και αντίστοιχα φάρμακα για τον COVID-19.

Με 22% μείωση στις νοσηλείες, και ας πούμε ότι θα πάρουν κολχικίνη 70-100% αυτών που θα νοσηλευόντουσαν, στην ουσία αυξήσαμε κατά 15-20% τη χωρητικότητα του συστήματος υγείας. Είναι ισοδύναμο με το να αποκτούσε ξαφνικά η Ελλάδα 100 επιπλέον ΜΕΘ COVID και ένα πολύ μεγάλο αριθμό κρεβατιών COVID με όλο το προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές.
Με 44% μείωση σε θανάτους, και ας πούμε ότι θα πάρουν κολχικίνη 70-100% αυτών που θα κατέληγαν, μειώσαμε τον αριθμό των θανάτων κατά 30-40%. Αυτό σημαίνει ότι στην ουσία ακυρώσαμε ολοκληρωτικά η σε πολύ μεγάλο ποσοστό το αποτέλεσμα των περισσότερων υποκειμένων νοσημάτων κυρίως στους νέους που κατά μέσο όρο διπλασιάζουν την πιθανότητα ο COVID-19 να οδηγήσει σε θάνατο.

Για τους ηλικιωμένους τo αποτέλεσμα είναι επίσης εντυπωσιακό: πχ στην ηλικιακή ομάδα 70-79 όπου η θνητότητα (στην Ελβετία) είναι περίπου 4% αυτό μειώνεται στο 2.2-2.5%.

Επομένως, κατά τη γνώμη μου, εάν αποδειχθεί αυτή η αποτελεσματικότητα και στην πράξη, η εξέλιξη αυτή είναι τεράστια και game changer στη διαχείριση της πανδημίας».

Η αποτελεσματικότητα της κολχικίνης
Η επιτροπή λοιπόν των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας έδωσε το πράσινο φως για να χορηγείται κολχικίνη σε ορισμένους ασθενείς με κορονοϊό. Πρόκειται για ένα γνωστό και φθηνό καρδιολογικό φάρμακο, το οποίο πλέον θα θα χορηγείται από του στόματος και σε ορισμένους ασθενείς με Covid – 19. Ποια είναι όμως η αποτελεσματικότητά της. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το Open TV:

Μειώνει 44% τη θνησιμότητα
Μειώνει 25% τη νοσηλεία
Μειώνει 50% την ανάγκη διασωλήνωσης

Σε ποιους μπορεί να χορηγηθεί η κολχικίνη
Σύμφωνα λοιπόν με τον καθηγητή καρδιολογίας του ΕΚΠΑ, Σπυρίδων Δευτεραίος, ο οποίος μίλησε στο Open TV, μπορεί να χορηγηθεί κολχικίνη στις παρακάτω κατηγορίες:

Ασθενείς από 60 ετών και πάνω, που είναι θετικοί σε τεστ κορονοϊού
Ασθενείς ηλικία 18-60 ευρώ που είναι θετικοί, αν έχουν:
σακχαρώδη διαβήτη
υπέρταση
παχυσαρκία
ΧΑΠ (Χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια)
Πυρετό πάνω από 38

Πηγή:ethnos.gr

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!