Quantcast
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑΧωρίς κατηγορία

Κωνσταντίνος Αγουρίδης: Μαέστρος και συνθέτης

Με αφορμή την συμμετοχή του στις αυτοδιοικητικές εκλογές με την παράταξη “ΙΟΝΙΟ ΔΥΝΑΤΑ” και επικεφαλής τη Ρ. Κράτσα, ο Κωνσταντίνος Αγουρίδης μίλησε στην “Κ.Σ.” για τις επαγγελματικές του επιτυχίες ως μαέστρος και συνθέτης και για την αγάπη  του για τη μουσική.  

κ. Αγουρίδη, είστε  γέννημα, θρέμμα της Κέρκυρας του “νησιού της μουσικής”. Ξεναγήστε μας στην παιδεία του Μουσικού Κόσμου σας.
Σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να ανατρέξω στην μουσική μου παιδεία. Τα πρώτα μουσικά μου ¨σκιρτήματα¨ – ερεθίσματα τα έλαβα στην πολυαγαπημένη μου Κέρκυρα. Θυμάμαι ότι, στην τρυφερή ηλικία των 11 ετών ξεκίνησα ως εκκολαπτόμενος μουσικός στην Παλαιά Φιλαρμονική της Κέρκυρας. Εκεί πήρα τα πρώτα θεωρητικά μαθήματα μουσικής ενώ παράλληλα παρακολουθούσα μαθήματα τρομπέτας. Επιδεικνύοντας μεγάλο πάθος για την μουσική, αξιολογήθηκα και σε μικρό χρονικό διάστημα έγινα και επίσημα ενεργό μέλος της αποσπώντας επαίνους και βραβεία κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής μου.
Μετά στην πρωτεύουσα.
Στην Αθήνα παρακολούθησα μαθήματα τρομπέτας, πιάνου και συγχρόνως ανώτερα θεωρητικά μαθήματα. Συνέχισα τις σπουδές μου στη Σύνθεση και Διεύθυνση Ορχήστρας στο Εθνικό Ωδείο, με καθηγητή τον Θόδωρο Αντωνίου. Ολοκληρώνοντας αυτό τον κύκλο των σπουδών μου με άριστα το 1993.
Η ζέση μου για μουσική μάθηση και καλλιέργεια με έστειλε εκτός των συνόρων της Ελλάδας στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, όπου ολοκλήρωσα τον κύκλο των σπουδών μου αριστούχος με Master of Arts, στη Σύνθεση, Ανάλυση και Διεύθυνση Ορχήστρας.
Με πόσα είδη μουσικής έχετε ασχοληθεί αλήθεια; και ποιες οι διακρίσεις που έχετε λάβει στην καριέρα σας;
Έχω γράψει όλα τα είδη της συμφωνικής μουσικής και μουσικής δωματίου για μικρά και μεγάλα οργανικά σύνολα. Έργα για φωνές, για solo όργανα, χορωδιακά, θεατρική μουσική, για ντοκιμαντέρ και για κινούμενα σχέδια.
Διακρίσεις και βραβεία έχω λάβει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Στο διαγωνισμό Σύνθεσης Γ. Α. Παπαϊωάννου και σε διεθνείς διαγωνισμούς, όπως στο διαγωνισμό Σύνθεσης ALEA III, του Πανεπιστημίου της Βοστόνης. Επίσης η βράβευσή μου με τα έξι βραβεία απ’ την Ακαδημία της Βαρσοβίας, με τη σύνθεση για Φλάουτο, στη μνήμη του Θόδωρου Αντωνίου, το 2021.
Πρόσφατα το 2022 είχα δύο βραβεύσεις: Από το Σύλλογο «Φίλοι της Μουσικής» του Μεγάρου Αθηνών και από τον Διεθνή διαγωνισμό «Ιάννη Ξενάκη». Και τα δύο αυτά έργα μου έχουν προγραμματιστεί να παιχτούν στο Μέγαρο Μουσικής κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Όλος αυτός ο μουσικός όγκος έργων που έχετε γράψει που έχουν παιχθεί;
Έργα μου έχουν εκτελεστεί στην Ελλάδα με τις κυριότερες εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε άλλες χώρες, όπως Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Γερμανία, Αγγλία, Αμερική κ.α. Αρκετά απ’ αυτά έχουν παιχτεί και ηχογραφηθεί για το Γ΄ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης. Έχω συνεργαστεί με την Ορχήστρα Καμεράτα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την Καμεράτα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με τη Συμφωνική Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Συμφωνική Ορχήστρα του Βελιγραδίου, και με άλλα σχήματα.
Οπότε θα έχετε σίγουρα σχέση με Χορωδίες και Φιλαρμονικές;
Αλήθεια είναι ότι για πολλά χρόνια έχω διατελέσει Μαέστρος σε Φιλαρμονικές και Αρχιμουσικός σε Χορωδίες με πολλές βραβεύσεις στον ελλαδικό χώρο και το εξωτερικό.
Εν κατακλείδι! Τι είναι για σας η μουσική κύριε Αγουρίδη; Με απλά λόγια.
Είναι το παν. Είναι η ζωή μου. Είναι αυτή που τροφοδοτεί την κάθε μέρα μου με έμπνευση και ενέργεια για δημιουργία. Την έννοια της δημιουργίας την αντιλαμβάνομαι σ’ όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας. Απ’ τη συμπεριφορά, τη δοτικότητα στο καθημερινό επικοινωνιακό πεδίο, ως την επαφή μου με ό,τι με περιβάλλει. Γίνεται με μεράκι, χαρά και άπιστευτα ζωογόνο εσωτερική διάθεση. Αυτό όμως που σε πλημμυρίζει με τα χρώματα της ψυχής είναι όταν το έργο που θα συνθέσεις γνωρίζεις ότι θα ακουστεί σε ένα συναυλιακό χώρο και άλλοι άνθρωποι θα νιώσουν ανάλογα άυλα, εσωτερικά και ευαίσθητα συναισθήματα. Αυτό σε ανανεώνει και σε αναζωογονεί.

Αλλά μια ευαίσθητη και εύθραυστη προσωπικότητα με τόσο λεπτές κεραίες τι αναζητά, τι προσδοκά στο σκληρό ρινγκ της πολιτικής. Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος λοιπόν με την κυρία Κράτσα. Πως αξιολογείται τον πολιτιστικό χώρο στα Ιόνια Νησιά και τι επιπλέον σκέφτεστε να προσφέρετε σ’ αυτόν;
Παρακολουθώ επισταμένως τα καλλιτεχνικά δρώμενα σε όλες τους τις εκφάνσεις. Υπάρχει μια έντονη κινητικότητα με πλήθος μουσικών, εικαστικών, λογοτεχνικών και θεατρικών εκδηλώσεων κυρίως τους θερινούς μήνες. Πιστεύω ότι μπορούν οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις να πληθύνουν και τους χειμερινούς μήνες. Επίσης θεωρώ ότι μπορούμε να προσφέρω με τη βοήθεια της Περιφέρειας ακόμη υψηλότερο επίπεδο παραγωγών με συμπράξεις με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς που παράγουν πολιτισμό. Το μεγάλο μου όνειρο είναι να επιτύχω τις συμπαραγωγές και με ξένους πολιτιστικούς φορείς με ενδεδειγμένη αξία ώστε οι συμπατριώτες μας να έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν και με υψηλού διαμετρήματος καλλιτέχνες κάτι που συνάδει με την καλλιτεχνική μας κληρονομιά.
Ποια η γνώμη σας για τις υπάρχουσες καλλιτεχνικές εστίες που μεταδίδουν τον πολιτισμό στα νησιά μας;
Παράγουν ένα αξιοθαύμαστο έργο. Άλλωστε και εγώ είμαι παιδί αυτών των ιστορικών δομών. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν και καινούργιες πιο επαγγελματικές καλλιτεχνικές δομές στηριγμένες σε μακροχρόνιους και ανθεκτικούς θεσμούς ώστε να υπάρχει επαγγελματικός προσανατολισμός και παράλληλα υψηλό επίπεδο κατάρτισης των εκκολαπτόμενων μουσικών. Γνωρίζετε ότι το μουσικό μας ανθρώπινο δυναμικό στελεχώνει τις Συμφωνικές μας Ορχήστρες στην Ελλάδα και τα τελευταία χρόνια διαπρέπει και στο εξωτερικό. Με τον ίδιο τρόπο σκέφτομαι να επεκτείνω τη καλλιτεχνική δημιουργία και στις άλλες τέχνες ζωγραφική, θέατρο κ.α.
Υπάρχει κάτι που ονειρεύεστε και επιθυμείτε πολύ να πραγματοποιηθεί;
Οραματίζομαι ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης που να καταγράφει τις νεωτεριστικές απόψεις των εν ζωή καλλιτεχνών σε όλα τα Ιόνια Νησιά που θα είναι μια πηγή έμπνευσης στη συνέχεια της δημιουργίας των παλαιών άξιων δημιουργών μας. Θέλω οι σύγχρονοι υπηρέτες της τέχνης να έχουν το σπίτι τους και το έργο τους να κατοικοεδρεύει σε μόνιμο χώρο και να έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Ελπίζω με τη στήριξη των κατοίκων των Ιονίων Νήσων να πραγματοποιήσω τα μεγάλα μου όνειρα και να διαδραματίσω ένα δυναμικό, ρηξικέλευθο και καταλυτικό παράγοντα καινοτομιών στον πολιτισμό μας που να αφήσει παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές που είναι και το μέλλον μας.

Υ.Γ.: Ο Κώστας Αγουρίδης, έχει δύο παιδιά την Μαντώ και τον Μανώλη.
Μαντώ: Είναι αριστούχος διπλωματούχος Βιολοντσέλου και Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο
Macon στην Ατλάντα. Επίσης αριστούχος διπλωματούχος Master σε τομέα της Ιατρικής από το
Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Μανώλης: Είναι αριστούχος διπλωματούχος Κλασικών Κρουστών και Καθηγητής των
αντίστοιχων οργάνων. Επίσης είναι οργανοπαίχτης Drums.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!