Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑΧωρίς κατηγορία

Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας: “Δεν έχουμε χώρο να στεγαστούμε”

Tην ανάγκη να  βρεθεί άμεσα  χώρος για να στεγαστεί επισημαίνει με επιστολή της  η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας,  τονίζοντας ότι αυτό,  “θεωρείται επείγουσα προτεραιότητα ώστε να μπορέσει να συνεχίσει το έργο της, που κυρίαρχο σκοπό έχει την προβολή και ανάδειξη της Κερκυραϊκής και κατ’επέκταση Επτανησιακής κουζίνας”.

Η επιστολή

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1998.

Σκοπός της Λέσχης είναι  η συνένωση όλων των αρχιμαγείρων – βοηθών αρχιμαγείρων, του νόμου Κέρκυρας και Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, για την ανάπτυξη του μορφωτικού  και τεχνικού τους επιπέδου, καθώς και την προβολή της γαστρονομικής παράδοσης και ανάδειξη του πρωτογενή τομέα των Επτανήσων.

Από τότε έως και σήμερα η Λ.Α.Κ. έχει διοργανώσει διαγωνισμούς μαγειρικής που όλοι τους είχαν μεγάλο αριθμό διαγωνιζομένων και στέφθηκαν από επιτυχία.

Έχει λάβει μέρος κατά καιρούς σε πολλές εκδηλώσεις με διάφορους φορείς του νησιού όπως  πολιτιστικούς συλλόγους που δραστηριοποιούνται στο νησί, τον Δήμο Κέρκυρας, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τον Εμπορικό Σύλλογο Κέρκυρας, τους Ξενοδόχους Κέρκυρας, τον Σύνδεσμο Τουριστικών Πρακτόρων Κέρκυρας, την Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Κέρκυρας και πολλούς ακομα  αλλους.

Όπου ζητείται η συμμετοχή της, προσπαθεί να συμμετέχει, τις περισσότερες φορές με δικά της έξοδα και έξοδα των χορηγών της.

Με εναρκτήρια λοιπόν, την ώθηση του πρωτογενή τομέα του τόπου μας αλλά και της χώρας μας, η Λ.Α.Κ τα τελευταία χρόνια έχει προσπαθήσει με όλους τους chefs που έχει συνεργαστεί στα σεμινάρια που κατά καιρούς διοργανώνει, αλλά και σε όλες τις δράσεις που έχει λάβει μέρος, να αναδείξει ακριβώς αυτό, την άριστη ποιότητα που διαθέτουμε σε συνδυασμό με τη μεσογειακή διατροφή και το μοντέλο υγιεινής διατροφής, που θα μπορούσε να τοποθετήσει την Ελλάδα σε μια πιο ανταγωνιστική θέση στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, και παρ’όλη τη δράση της αυτή, εδώ και αρκετό καιρό (περισσότερο από τρία χρόνια), βρισκεται στη δεινή θέση να μην έχει χώρο να στεγάσει τα γραφεία της.

Επανειλημμένως έχουν γίνει συναντήσεις με τον Δήμο Κέρκυρας και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων καθώς και με βουλευτές που εκπροσωπούν το νησί της Κέρκυρας, χωρίς να έχει δοθεί το ενδιαφέρον που αρμόζει και να μην έχει βρεθεί λύση για την στέγαση της ΛΑΚ μέχρι και σήμερα, ενώ υπάρχουν ουσιαστικά χώροι που θα μπορούσαν να παραχωρηθούν για την στέγαση της, όπως π.χ. στο Παλαιό Φρούριο (πρώην χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων), στο άδειο κτίριο της Διονυσίου Σολωμού (στη Σπηλιά), στα παλαιά σφαγεία στους χώρους που διαμορφωνονται αυτή την περίοδο κα.

Με την παρούσα επιστολή ζητάμε να βρεθεί άμεσα ο χώρος για να στεγαστεί η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας, διότι θεωρείται επείγουσα προτεραιότητα και ανάγκη να λυθεί το συγκεκριμένο θέμα, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει το έργο της, που κυρίαρχο σκοπό έχει την προβολή και ανάδειξη της Κερκυραϊκής και κατ’επέκταση Επτανησιακής κουζίνας, σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο (όπως άλλωστε πράττει μέχρι και σήμερα, μέσα απ΄ολες τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζει), με τις δράσεις που έχει πραγματοποιήσει. Ιδανικά, θα ήταν ένας χώρος που θα μπορούσε να διαμορφωθεί έτσι ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν σεμινάρια και εκδηλώσεις που θα διοργανώνει η ΛΑΚ, παρόλα αυτά διότι αυτή τη στιγμή στερείται στέγης χρειάζεται μια άμεση λύση έστω για τα γραφεία της, ώστε να διαθέτει μια έδρα για την οργάνωση των δράσεων που κατά καιρούς της ζητείται από διαφόρους φορείς όπως η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Δήμος Κέρκυρας, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Γαστρονομικές Εκδηλώσεις, κλπ.

 

Επιγραμματικά τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί οι κάτωθι δράσεις:

ØΣτο τέλος της σχολικής χρονιάς του 2016, έλαβε μέρος σε δράση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας και το τμήμα παιδείας του Δήμου Κέρκυρας με θέμα : ”Οι μαθητές δημιουργούν”

ØΣτην ημερίδα ενημέρωσης και διαλόγου “Ο Οδυσσέας σάς καλεί σε δείπνο”, για τη διατροφή των νέων που αφορούσε την ιστορία της διατροφής στα χρόνια των Φαιάκων και την παχυσαρκία των σημερινών νέων. Η εκδήλωση έγινε την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016 στις 7 μ.μ. , στον Κήπο του Λαού. Μέρος εκτός απο την Λ.Α.Κ. , έλαβαν η ΝΑΟΚ, το Εργαστήριο Μελέτης του Αρχαίου Κόσμου του  Ιόνιου Πανεπιστήμιου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τμήμα Επιστήμης και το τμήμα Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών.

ØΣτις 23/07/2016 στο χώρο των Ναυτοπροσκόπων Κέρκυρας, σε εκδήλωση αδελφοποίησης με τους τους Κύπριους Προσκόπους, η Λ.Α.Κ. βοήθησε να ετοιμαστεί το menu της.

ØΤο βράδυ στις 13/09/2016 μετά τον μεγάλο σεισμό στην περιοχή της Amatrice η Λ.Α.Κ. έλαβε μέρος στην βραδιά αλληλεγγύης για τους σεισμόπληκτους της Amatrice στην γειτονική Ιταλία. Την πρωτοβουλία πήρε η ομάδα πολιτών ”SAVE ANNUNCIATA” και έλαβαν μέρος, εκτός από την Λ.Α.Κ., η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Δήμος Κέρκυρας, το Ιταλικό προξενείο, το Τμήμα πληροφορικής Ιονίου Πανεπιστημίου, ο Εμπορικός σύλλογος Κέρκυρας, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ΕΟΔ (Ελληνική ομάδα διάσωσης) Κέρκυρας, ΕΜΕΔ (Ελληνική ομάδα έρευνας – διάσωσης) Κέρκυρας , ΕΕΕΔ (Ελληνική ένωση διάσωσης – έρευνας) Κέρκυρας, ο πολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος «Ποταμός», η εθελοντική ομάδα «Όλοι μαζί για την Κέρκυρα», ΚΟΙΣΠΕ Κέρκυρας , Επτά τεχνών τόπος, Star fm, Δήμητρα Μαρκετ και Markato, Antichi Sapori – Pasta Fresca, το ελαιόλαδο «NEOLEA», Γογγάκης Α.Ε.Β.Ε., Χαρτοπλάστ Α.Ε., το τυπογραφείο PRINTSTOP και το ανθοπωλείο «Ράμμος». Η Λέσχη ετοίμασε pasta all’ Amatriciana, όσοι από τους παρευρισκόμενους επιθυμούσαν μπορούσαν να προσφέρουν στον κουμπαρά όσα χρήματα επιθυμούσαν. Το ίδιο βράδυ τα χρήματα καταμετρηθηκαν και εστάλησαν στην σεισμόπληκτη πόλη μέσω του Προξένου της Ιταλίας στην Κέρκυρα. Το ίδιο βράδυ διαδικτυακά ο Δήμαρχος της Amatrice μίλησε στους συγκεντρωμένου μέσω link.

ØΗ ΛΑΚ έχει λάβει μέρος στις Εξποτρόφ που έχουν διοργανωθεί από την έναρξη της και για έξι συνεχόμενα έτη και έχει αποκομίσει αρκετές διακρίσεις με τη συμμετοχή των μελών της στους διαγωνισμούς της εκδήλωσης.

ØΣτις 02/04/2017 ο Δήμος Κέρκυρας καλωσόρισε τους πρώτους επιβάτες της τουριστικής περιόδου με μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα αφίξεων εξωτερικού του αεροδρομίου Ιωάννης Καποδίστριας και πλαισιώθηκε από τη συμμετοχή τμήματος της Φιλαρμονικής Καποδίστριας και την συνεργασία της Ένωσης Ξενοδόχων, της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων και της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κέρκυρας όπου προσφέρθηκαν κεράσματα τοπικών προϊόντων.

Η ΛΑΚ δρα ως συνδιοργανωτικό μέλος, στο μεγαλύτερο γαστρονομικό φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα τα τελευταία χρόνια στο νησί, που ο σκοπός του είναι η γνωριμία με τα τοπικά προϊόντα, το Γαστρονομικό Φεστιβάλ Κέρκυρας. Ο τύπος του Φεστιβάλ είναι διαδραστικός καθώς έχει καταφέρει να συμπεριλάβει όλους τους ανθρώπους που έχουν σχέση άμεση ή έμμεση με την γαστρονομία αλλά και με τον Τουρισμό (εστιατόρια, ξενοδοχεία, κοινότητες χωριών, χορευτικά συγκροτήματα, ξεναγούς κτλ.) και την ανάδειξη του πρωτογενή τομέα. Το Κερκυραϊκό Γαστρονομικό Φεστιβάλ είναι ίσως το μόνο φεστιβάλ, που έχει καταφέρει ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία όλου του νησιού να υπάρχει και κάποιο δρώμενο σχετικό με την Γαστρονομία, τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό.

ØH Λέσχη μας έχει λάβει μέρος σε εκδηλώσεις που αφορούν την γαστρονομία και εκτος της Ελλάδας, σε διεθνής εκδηλώσεις, με πιο σημαντικά:

  • την πρόσκληση από την πρεσβεία της Σερβίας τον Απρίλιο του 2017 να παρευρεθεί, να παρασκευάσει και να παρουσιάσει την ελληνική γαστρονομία σε επίσημο δείπνο που διοργάνωσαν.
  • το 10ήμερο γαστρονομικό φεστιβάλ σε τρεις πόλεις στην Κίνα, από 18/5/2018 έως 27/05/2018, όπου μέλη της ΛΑΚ μαζί με μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ακρόπολης, μαγείρεψαν εδέσματα εμπνευσμένα από την γαστρονομία των Επτανήσων.
  • το 4ήμερο από 11/2/2019 εώς 15/02/2019 στο κτήριο του ΟΗΕ στην Βιέννη.
  • το 10ήμερο από 22/10 έως 31/10/2021 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μαζί με τον Μορφωτικό–Πολιτιστικό Σύλλογο Σινιών, όπου προσφέρθηκαν amuse bouche που αποτελούνταν από ελληνικά και κερκυραϊκά προϊόντα που παρουσιάστηκαν στην έκθεση καθώς και η συμμετοχή τηςΛΑΚ στην έκθεση DUBAI EXPO 2021.

Έχει επίσης οργανώσει εκδρομές επιμορφωτικού χαρακτήρα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας,για τα μέλη της”.

 

Με τιμή
ο Πρόεδρος και το Δ.Σ.
 
 
ΛΕΣΧΗ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
 
 
 
__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!