Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

ΛΑΣΥ Βορρά: “Λίγο πριν το σχολικό κουδούνι, ας χτυπήσουν οι καμπάνες για την παιδεία”

Την ανάγκη να επιλυθούν τα ζητήματα της δημόσιας παιδείας επισημαίνει η ΛΑΣΥ Βόρειας Κέρκυρας, φέρνοντας στο προσκήνιο την “απαξιωτική” όπως την χαρακτηρίζει, στάση της Δημοτικής αρχής απέναντι στην παιδεία.

Η ανακοίνωση

Σε λίγες μέρες θα χτυπήσουν ξανά τα σχολικά κουδούνια σηματοδοτώντας την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Μια χρονιά που αρχίζει εν μέσω ενός ακόμη κύματος κορονοϊού. Τί έκαναν όμως οι υπεύθυνοι ώστε η επιστροφή των παιδιών μας στα θρανία να γίνει με ασφάλεια και κάτω από σύγχρονες συνθήκες εκπαίδευσης;

Η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να εξασφαλίσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις λειτουργίας των σχολείων. Αυτό σημαίνει ότι μπορούσε να είχε κάνει μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών, οργάνωση μικρότερων τμημάτων, εξεύρεση επιπλέον χώρων, αναβάθμιση των υποδομών κλπ. Όμως αντί γι’ αυτά:

  • Επιμένει στη λειτουργία τμημάτων με μεγάλο αριθμό μαθητών. Στην περιοχή μας πέρσι υπήρξαν περίπου 35 τμήματα με πάνω από 20 μαθητές. Το ίδιο εκτιμάται ότι θα συμβεί και φέτος.
  • Εμμένει στη λογική της ανάδειξης ως βασικού παράγοντα για την μη εξάπλωση της πανδημίας στα σχολεία τη συμπεριφορά των παιδιών και των εκπαιδευτικών.
  • Δεν εξασφαλίζει τον αναγκαίο αριθμό καθαριστριών ώστε να υπάρχει καθαριότητα σε όλα τα σχολεία και σε όλο το ωράριο της λειτουργίας τους. Για τις 29 σχολικές δομές στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας ενέκρινε δεκαοκτώ (18) μόνο καθαρίστριες με συνολικό μάλιστα ημερήσιο έργο από όλες μαζί πενήντα τέσσερις (54) ώρες!
  • Δεν θεσμοθετεί ασφαλείς υγειονομικά όρους στις σχολικές μεταφορές.
  • Συνεχίζει την υποχρηματοδότηση της παιδείας και θεσμοθετεί την αναζήτηση χορηγών (!) για την εξασφάλιση της λειτουργίας των σχολείων.
  • Οδηγεί στην απώλεια χιλιάδων ωρών μαθήματος εξαιτίας των κενών σε εκπαιδευτικούς. Στην περιοχή μας μάλιστα αυτό έχει δραματικό μέγεθος.
  • Ενισχύει τους φραγμούς στη γνώση με την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) στα πανεπιστήμια. Με την εφαρμογή της ΕΒΕ φέτος ο αριθμός των παιδιών της περιοχής μας που δεν εισήχθησαν σε καμία σχολή εκτινάχθηκε.

Την ίδια στιγμή η δημοτική αρχή του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας κάνει «σκασιαρχείο» ευθυνών από τα σχολεία. Η «κοπάνα» της μάλιστα αφορά μία αρμοδιότητα που αγγίζει την ζωή 2500 μαθητών, 300 εκπαιδευτικών και 5000 γονέων. Κάποιες εργασίες εξωραϊσμού που έγιναν μετά από 2 χρόνια γκρίνιας και σε αρκετές περιπτώσεις με χρήματα από τα λειτουργικά των σχολείων και των συλλόγων γονέων συνιστούν μόνο εξαίρεση στον κανόνα. Αναλυτικά λοιπόν σε ό,τι αφορά την παιδεία η δημοτική αρχή:

  • Συμβιβάστηκε με την υποβαθμισμένη καθαριότητα των σχολείων μη εξασφαλίζοντας προσωπικό για όλες τις δομές και για όλο το ωράριο τους. Αρνήθηκε μάλιστα να βάλει ακόμη και σε ψηφοφορία την πρόταση της «ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» για αύξηση του αριθμού των καθαριστριών στις 35 και με πλήρες ωράριο ώστε να καλύπτονται επαρκώς όλα τα σχολεία.
  • Δεν έκανε καμία δράση αντιμετώπισης της ντροπής των 15 αιθουσών κοντέινερ όπου στεγάζονται περίπου 300 μαθητές.
  • Δεν ετοίμασε το νηπιαγωγείο του Πλάτωνα και το ειδικό σχολείο των Βελονάδων.
  • Αφήνει για μια ακόμη χρονιά χωρίς παιδικό σταθμό τη Δ. Ε. Αγίου Γεωργίου.
  • Δεν υλοποιεί την απόφαση για παροχή δεκατιανού στου μαθητές που είχε εισηγηθεί η «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» και είχε ψηφιστεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο.
  • Δεν έχει φροντίσει να υλοποιήσει εργολαβία 200.000 ευρώ για επισκευαστικές εργασίες σε σχολεία. Μία εργολαβία που εκκρεμεί 3 χρόνια από τον ενιαίο δήμο.
  • Δεν αναδεικνύει και δεν συγκρούεται με την κυβερνητική πολιτική της υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης όπου οδηγεί στην απώλεια χιλιάδων ωρών μαθημάτων, στην αναζήτηση χορηγιών (!) για τη λειτουργία των σχολείων και στον αποκλεισμό από τα πανεπιστήμια πολλών παιδιών της περιοχής μας.

Είναι βέβαιο ότι το κουδούνι της έναρξης της σχολικής χρονιάς θα φέρει στο προσκήνιο τα προβλήματα της παιδείας. Είναι επίσης βέβαιο ότι τότε θα αρχίσουν οι αντιπαραθέσεις των ενόχων για το ποιος φταίει λιγότερο ή περισσότερο. Ως γονείς, εκπαιδευτικοί και κοινωνία να χτυπήσουμε καμπάνες για την κοινή τους ευθύνη και να απαιτήσουμε όλα αυτά που έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν τα παιδιά μας.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!