Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Λωτός: Το μυθικό φρούτο

Η εξωτική του γεύση και η ευωδιά του θυμίζουν μάνγκο, αλλά ο λωτός είναι φρούτο σαφώς φθηνότερο και όχι απαραίτητα εισαγόμενο, μια και η Ελλάδα, όπως και οι άλλες μεσογειακές χώρες, παράγουν άφθονους λωτούς κάθε φθινόπωρο, όταν το δέντρο χάνει όλα του τα φύλλα και κρατάει μόνο τους λαμπερούς καρπούς του.

Μαρία Πέζαρου
*MSc. Κλινική Διατροφολόγος Διαιτολόγος ΣΑΜΑΡΑ 2 1oς όροφος, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Κέρκυρα Τ.Κ. 49100 Σταθερό:2661552168 Κινητό: 6986975006 email: pezaroumaria@hotmail.com

Κάποιοι πρωτακούσαμε να γίνεται λόγος γι’ αυτόν στα ομηρικά έπη και κάποιοι στα ποιήματα του Σεφέρη. Πάντως, ακόμα και το ξύλο του δέντρου του λωτού φημίζεται για τη χρήση του: τα καλύτερα μπαστούνια γκόλφ γίνονται από αυτό!

Αν και μικροί σε μέγεθος, οιλωτοί είναι γεμάτοι με εντυπωσιακή ποσότητα θρεπτικών ουσιών.

Στην πραγματικότητα, ένας λωτός  (168 γραμμάρια) περιέχει:

Θερμίδες: 118

Υδατάνθρακες: 31 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο

Λιπαρά: 0,3 γραμμάρια

Ίνα: 6 γραμμάρια

Βιταμίνη Α, Βιταμίνη C, Βιταμίνη Ε, Βιταμίνη Κ, Βιταμίνη Β6, Κάλιο, Χαλκός και Μαγγάνιο.

Οι λωτοί είναι επίσης μια καλή πηγή θιαμίνης (Β1), ριβοφλαβίνης (Β2), φυλλικού οξέος, μαγνησίου και φωσφόρου.

Αυτά τα πορτοκαλί φρούτα είναι χαμηλά σε θερμίδες και φορτωμένα με φυτικές ίνες, καθιστώντας τα ιδανικά για την απώλεια βάρους.

Μόνο ένας λωτός περιέχει πάνω από το ήμισυ της συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης Α, μιας λιποδιαλυτής βιταμίνης κρίσιμης σημασίας για την ανοσολογική λειτουργία, την όραση και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Εκτός από τις βιταμίνες και τα μέταλλα, οι λωτοί περιέχουν ένα ευρύ φάσμα φυτικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων των τανινών, των φλαβονοειδών και των καροτενοειδών, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν θετικά την υγεία μας.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και επηρεάζουν αρνητικά τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.Ευτυχώς, οι περισσότεροι τύποι καρδιακών παθήσεων μπορούν να προληφθούν μειώνοντας τους παράγοντες κινδύνου, όπως μια ανθυγιεινή διατροφή.Ο ισχυρός συνδυασμός θρεπτικών ουσιών που βρίσκονται στους λωτούς τα καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για την ενίσχυση της υγείας της καρδιάς.

Οι λωτοί περιέχουν φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένης της κουερσετίνης και της καεμπφερόλης.

Η κατανάλωση μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε αρκετές μελέτες.Για παράδειγμα, μια μελέτη σε πάνω από 98.000 άτομα διαπίστωσε ότι εκείνοι με την υψηλότερη πρόσληψη φλαβονο ειδών είχαν 18% λιγότερους θανάτους από καρδιακά προβλήματα, σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη πρόσληψη.

Ακόμα, δίαιτες πλούσιες σε φλαβονοειδή μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, μειώνοντας την «κακή» χοληστερόλη LDL και μειώνοντας τη φλεγμονή. Παράλληλα, πολλές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το τανικό οξύ και το χολικό οξύ, και τα δύο που βρίσκονται σε λωτούς, είναι αποτελεσματικά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

 

Βιβλιογραφία

Didem Turgut Coşan,corresponding author Faruk Saydam, Cansu Özbayer, Fulya Doğaner, Ahu Soyocak, Hasan Veysi Güneş, İrfan Değirmenci, Hülyam Kurt, Mehmet Cengiz Üstüner, and Cengiz Bal (2015). Impact of tannic acid on blood pressure, oxidative stress and urinary parameters in L-NNA-induced hypertensive rats. Cytotechnology. Jan; 67(1): 97–105Published online 2013 Dec 5. doi: 10.1007/s10616-013-9661-4

Marcin Barszcz, Conceptualization, Formal analysis, Investigation, Methodology, Writing – original draft,* Marcin Taciak, Conceptualization, Investigation, Methodology, Anna Tuśnio, Investigation, and Jacek Skomiał, Conceptualization (2018). Effects of dietary level of tannic acid and protein on internal organ weights and biochemical blood parameters of rats. PLoS One. 13(1): e0190769.Published online Jan 5. doi: 10.1371/journal.pone.0190769

Masood Sadiq Butt,M. Tauseef Sultan, Mahwish Aziz,Ambreen Naz, Waqas Ahmed, Naresh Kumar,Muhammad Imran (2015) Persimmon (Diospyros kaki) fruit: hidden phytochemicals and health claims. EXCLI J. 2015; 14: 542–561.Published online May 4. doi: 10.17179/excli2015-159

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!