Quantcast
SLIDERΕΛΛΑΔΑΚΕΝΤΡΙΚΑ

Μετά τις εκλογές…έρχονται αλλαγές στους δήμους

Την πρώτη συνεδρίαση μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές πραγματοποίησε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης ήταν οι «προτεινόμενες ρυθμίσεις βελτίωσης του νόμου Κλεισθένης με στόχο τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας και της καλύτερης λειτουργίας των Δήμων».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας «aftodioikisigr» κατά την διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν οι αλλαγές στον «Κλεισθένη» προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσλειτουργίες της απλής αναλογικής αναφορικά με την κυβερνησιμότητα των δήμων.

Μάλιστα,όπως αναφέρεται στο ίδιο ρεπορτάζ: ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ενημέρωσε το σώμα ότι, «στη διάρκεια της συνάντησης των Περιφερειαρχών με τον πρόεδρο της ΝΔ ζητήθηκε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας ώστε να υπάρξει κυβερνησιμότητα στους δήμους και τις Περιφέρειες και να λυθούν μια σειρά από προβλήματα που προκλήθηκαν με την απλή αναλογική και τον Κλεισθένη. Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα φέρει άμεσα νομοσχέδιο για την επίλυση των προβλημάτων και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για το λόγο αυτό δεν θα κλείσει και η Βουλή μέσα στο καλοκαίρι».
Τα βασικά της σημεία των αλλαγών, που προτείνει η ΚΕΔΕ δημοσίευσε χθες κατ΄αποκλειστικότητα η ειδησεογραφική ιστοσελίδα « aftodioikisi.gr».

Ποιες αλλαγές προτείνει η ΚΕΔΕ
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ η ΚΕΔΕ μεταξύ άλλων προτείνει:
-Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του υπουργού Εσωτερικών θα καθορίζονται οι αρμοδιότητες δημοτικού συμβουλίου και επιτροπών κατά κατηγορία δήμων , οι οποίες και θα εξειδικεύονται με απόφαση του δημάρχου.
-Θα υπάρχει σύμπραξη παρατάξεων ή και μεμονωμένων συμβούλων, η οποία θα δηλώνεται γραπτώς στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Στη σύμπραξη θα πρέπει να συμμετέχει οπωσδήποτε η παράταξη του δημάρχου.
-Σε περίπτωση που το Δημοτικό Συμβούλιο δεν εγκρίνει απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ή της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις και δημιουργείται κίνδυνος ζημιάς των δημοτικών συμφερόντων, το θέμα επιστρέφει στις Επιτροπές, οι οποίες και λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις.
-Κατάργηση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων των τοπικών συμβουλίων
-Για τους δημάρχους που εκλέγονται την πρώτη Κυριακή επαναφέρεται το σύστημα συγκρότησης των Επιτροπών όπως το προέβλεπε ο N 3852/2010 («Καλλικράτης»).
Τέλος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει και συζήτηση για την εκλογή συλλογικών οργάνων ΚΕΔΕ και ΠΕΔ.

Να γίνουν αλλαγές…αλλά με προσοχή
Πάντως, πολλοί δήμαρχοι στις τοποθετήσεις τους τόνισαν ότι χρειάζονται αλλαγές αλλά αυτές πρέπει να γίνουν προσεκτικά χωρίς να θίξουν τον πυρήνα του Κλεισθένη και να βιάσουν τη λαϊκή ετυμηγορία. «Δεν πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις που θα χαρακτηριστούν αντισυνταγματικές. Μην πάμε στο δήμαρχο μονάρχη» ήταν η έκφραση που χρησιμοποιήθηκε από αρκετούς αιρετούς.
Επίσης στη διάρκεια της συνεδρίασης τονίστηκε ότι εκλέχθηκαν 231 δήμαρχοι από το δεύτερο γύρο οι οποίοι δεν έχουν πλειοψηφία μέσα στα δημοτικά συμβούλια. Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία σε 69 δήμους εκλέχθηκαν δήμαρχοι που έχουν ισχνή εκπροσώπηση στο δημοτικό συμβούλιο. Να σημειωθεί ότι οι όποιες αλλαγές στον «Κλεισθένη» θα ισχύσουν και για τον Β΄βαθμό Αυτοδιοίκησης, δηλαδή τις Περιφέρειες.

Οι έδρες, που έχουν οι παρατάξεις τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, όσο και στους δήμους Κέρκυρας & Παξών, μετά τα αποτελέσματα των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών:

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Κράτσα Ρόδη: 12 έδρες
Γαλιατσάτος Θεόδωρος: 9 έδρες
Σπύρου Σπυρίδων: 7 έδρες
Μπαλού Αλεξάνδρα: 5 έδρες
Αλεξάκης Αλέξανδρος: 4 έδρες
Αϊβατίδης Ιωάννης: 2 έδρες
Σαμοΐλης Στέφανος: 1 έδρα
Κορωνάκη Βέρα: 1 έδρα

Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας

Υδραίου Μερόπη: 15 έδρες
Τρεπεκλής Γιάννης: 13 έδρες
Καλούδης Γιώργος: 4 έδρες
Σαρλής Χρύσανθος: 3 έδρες
Νεράντζης Σπύρος: 3 έδρες
Μπορμπότης Γιάννης: 3 έδρες
Μαρκάτης Λευτέρης: 1 έδρα
Δρυ Μαρία: 1 έδρα
Καρύδης Γιώργος: 1 έδρα
Πουλής Σπύρος: 1 έδρα

Δήμος Βόρειας Κέρκυρας

Μαχειμάρης Γιώργος: 13
Ασπιώτης Σπυρίδων: 6
Βάρελης Σπυρίδων: 4
Ρούσσινος Κώστας: 3
Τρύφωνας Σωκράτης: 1

Δήμος Νότιας Κέρκυρας

Λέσσης Κωνσταντίνος: 12
Γκούσης Νικόλαος: 6
Πανδής Ιωάννης: 5
Κουλούρης Γεώργιος: 4

Δήμος Παξών

Βλαχόπουλος Σπυρίδων:9 έδρες
Κάγκας Αθανάσιος: 4 έδρες
Αρώνης Σπυρίδων (Γρεντζος):3 έδρες
Αντιόχου Λάϊζα (ΛΑΣΥ): 1 έδρα

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!