Quantcast
ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

«Μια φτωχή ομιλία για μια πλούσια ζωή»

Βουσολίνου Ανυφαντή Ελένη

 

Όταν μια γυναίκα, του μεγάλου πνευματικού αναστήματος της Κατίνας Παπά, υμνεί μια γυναικεία παρουσία της καθημερινής φιλανθρωπικής δράσης, την Ιουλία Ανδρεάδη, η ημέρα της γυναίκας αποκτά ιδιαίτερη σημασία, όχι για την ανάδειξη της γυναίκας, αλλά για τη σημασία της ίδιας της ζωής.

Στις 8 Φεβρουαρίου 1941, στα δύσκολα χρόνια της εποχής εκείνης, η ομιλία της Κατίνας Παπά στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών με το θέμα της φτωχής ομιλίας για μια πλούσια ζωή απέδιδε με τον πιο χαρισματικό τρόπο τη φωτοστάλαχτη και συγχρόνως ιδιαίτερα σεμνή προσωπικότητα της πρέσβειρας της ανθρώπινης προσφοράς, της ακάματης νοσοκομειακής  φροντίδας και της συνεχούς συμπαράστασης απέναντι στο σωματικό και, όχι μόνο, πόνο.

Χωρίς κανένα ίχνος εξιδανίκευσης αλλά με την απόλυτη απόδοση της αντικειμενικής διάστασης του μεγαλείου της Ιουλίας Ανδρεάδη, τα πύρινα λόγια της Κατίνας Παπά αποτυπώνουν έναν κόσμο μεγαλείου,  σπαρμένο μόνο με την ανόθευτη και αδιαπραγμάτευτη βάση του ανθρωπισμού. Η Ιουλία Ανδρεάδη, έχοντας την ιερή παρακαταθήκη της οικογένειάς της, του κορυφαίου καθηγητή Ανδρέα Ανδρεάδη, αφιερώθηκε στις σπουδές και κυρίαρχα στην υλοποίηση των επιστημονικών της γνώσεων σε καθημερινή βάση σε όποιον πονούσε και επέφερε, σωματικά και ψυχικά. Βρισκόμενη συνεχώς στις εστίες των επικίνδυνων καταστάσεων της εποχής της, μέσα στην ίδια την καρδιά του πολέμου, όπως και σε κάθε χώρο αρρώστου ή τραυματία, έδινε απλόχερα το απόσταγμα της αλτρουιστικής διάστασης της ανθρώπινης ύπαρξης, χωρίς κανένα ίχνος υστεροφημικής ανάγκης και χωρίς καμία διάσταση μεμψιμοιρίας για την αναποτελεσματικότητα των ανύπαρκτων συνθηκών καταλληλότητας και λειτουργίας των δομών νοσηλείας.

Από τους Βαλκανικούς Πολέμους ως Αδελφή Νοσοκόμα στην Αθήνα, στον Πρώτο Παγκόσμιο στη Γαλλία, όπου έχοντας την υψηλή ευθύνη των σπουδών της Ιατρικής την κυριαρχεί η υπηρέτηση στα γαλλικά νοσοκομεία του μετώπου, και, στη συνέχεια, στην αδάμαστη ενίσχυση των Ελλήνων σε όλη τη διάρκεια του Μικρασιατικού, φθάνοντας στα απώτατα χωρικά όρια του Πολέμου, όπως στο Εσκή Σεχήρ ή στην Κιουτάχεια, συνέδεε την ύπαρξή της με το πονεμένο σώμα του κάθε αγωνιστή. Δεν ήταν μόνο η πρώτη γυναίκα που έφτασε στην απόληξη του Ελληνικού Μετώπου στη Μικρά Ασία, ήταν ο θρύλος της γυναικείας αντοχής για τη θωράκιση της ανδρικής γενναιότητας.  Στο Μεσοπόλεμο ήταν το βασικό πρόσωπο της ελληνικής αντιπροσωπείας στα Συνέδρια της Κοινωνίας των Εθνών και το βασικότερο όνειρό της το πραγματοποίησε με απόλυτη επιτυχία, δε θα μπορούσε να ήταν άλλο από την περίθαλψη των παιδιών τόσο στη Βιέννη όσο και στη Βουδαπέστη. Περαιτέρω, καινοτόμησε και στην διαμόρφωση των ψυχαγωγικών προσφορών, πάλι για τα αγαπημένα της παιδιά, καθώς με τα χρήματα εράνων που η ίδια οργάνωνε έγινε πραγματικότητα η λειτουργία των πρώτων Παιδικών  Εξοχών. Όσο δε με την έξαρση της φυματίωσης δεν πτοήθηκε για τη δική της ασφάλεια, πάντα έτρεχε σε κάθε άρρωστο και παράλληλα φρόντιζε να απομακρύνει τα παιδιά των φυματικών γονέων σε ασφαλές μέρος, το οποίο ήταν η  νεοϊδρυμένη  από την ίδια Παιδική Στέγη, που λειτούργησε αποκλειστικά με δικά της οικονομικά μέσα. Έτρεχε και σε γεγονότα φυσικών καταστροφών, όπως για την περίθαλψη των σεισμοπαθών της Χαλκιδικής του 1932 ή τους ασθενείς από τύφο στην Άνδρο. Ήταν η καλύτερη δυνατή εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού για την κάθε περίπτωση, δε σταματούσε ποτέ να διαχέει την ύπαρξή της, όσο αδύναμη σωματικά κι αν ήταν, παντού.  Πρόλαβε να ιδρύσει και τη Σχολή Βοηθών Νοσοκόμων του Ερυθρού Σταυρού, έχοντας την υποστήριξη γυναικών που την ενίσχυαν στο έργο της.

Τελευταία πράξη αλτρουιστικής παροχής: αν και εντελώς, πλέον, αδύναμη σωματικά, ξεκίνησε την πολεμική προσφορά και για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο:   5 Νοεμβρίου 1940 ήταν η αρχή του τέλους της πορείας της πορείας για το Μέτωπο, έφευγε για τα Γιάννενα. Άντεξε μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου, το σώμα της της εγκατέλειπε, η ψυχή της γινόταν δύναμη συνέχισης για το Υψηλό Πανανθρώπινο Δώρο της Ειρήνης. Τιμή μας η Υψηλή Γυναικεία Προσωπικότητα που κοσμούσε την κερκυραϊκή ευγένεια χωρίς ίχνος κομπορρημοσύνης.

*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 4ης-3-2022 της ΚΣ

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!