Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

Μπιάγκης: “Το Αιολικό Πάρκο στα Διαπόντια μόνο τα Διαπόντια δεν εξυπηρετεί”

Ο βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Δ. Μπιάγκης, σε δήλωσή του για το θέμα της εγκατάστασης αιολικού πάρκου στα Διαπόντια, αναφέρει:

Το σχέδιο ανάπτυξης υπεράκτιου σταθερού αιολικού πάρκου στην περιοχή των Διαποντίων νησιών αποτελεί μια ακόμα κυβερνητική προσπάθεια, που επιχειρεί με λάθος τρόπο να προσεγγίσει το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης και της παραγωγής πράσινης ενέργειας. Με σχεδιασμό που δεν αξιολογεί ορθά επιστημονικά δεδομένα και αρνείται να ακούσει τη φωνή των τοπικών κοινωνιών και της λογικής, επιχειρεί στο όνομα της δήθεν πράσινης ανάπτυξης να προχωρήσει σε μια επένδυση που μόνο οικονομικό όφελος προς ημετέρους θα αποφέρει, καταστρέφοντας έναν τόπο υψίστου κάλλους και γεωστρατηγικής σημασίας με επιπολαίες προσεγγίσεις και προχειρότητα.
Η επιλογή της συγκεκριμένης θέσης έχει γίνει προφανώς με καθαρά συγκυριακά οικονομικά κριτήρια εξυπηρετώντας ενδεχομένως και συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα. Δεν έχουν μελετηθεί οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες της σκοπούμενης επένδυσης, όπως προβλέπεται από τη διεθνή πρακτική και την επιστημονική δεοντολογία. Πέραν των προφανών αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον, στην πανίδα και χλωρίδα της περιοχής, στην αλιεία και στη ναυσιπλοΐα, δεν λαμβάνεται υπόψη η σημαντική αρνητική επίπτωση της οπτικής ενόχλησης στα γειτονικά νησιά με αντίστοιχο κόστος στην αισθητική και την τουριστική ανάπτυξή τους.
Δεν είμαστε αντίθετοι στην ανάπτυξη υποδομών πράσινης ενέργειας, όπως οι υπεράκτιες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας. Τουναντίον, είμαστε η παράταξη που ανέδειξε, υποστήριξε και συνεχίζει να υποστηρίζει την πράσινη μετάβαση με κριτήρια βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής και οικονομικής συνοχής. Θα μπορούσαν να αναπτυχθούν αιολικά πάρκα με πλωτές ανεμογεννήτριες σε θαλάσσιες περιοχές υψηλού ανεμολογικού δυναμικού, μακριά από ακτές, εκτός οπτικού πεδίου των νησιών, ενταγμένα σε υβριδικά ενεργειακά συστήματα με δυνατότητα έξυπνης διαχείρισης του ενεργειακού αποθέματος (όπως η αντλησιοταμίευση), με κατάλληλα αντισταθμιστικά οφέλη για τις διασυνδεδεμένες ενεργειακά κοινότητες, όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Θεωρούμε ότι κάθε αντίστοιχη επένδυση θα πρέπει να εντάσσεται σε σοβαρό και τεκμηριωμένο σχεδιασμό και ανάλυση επιπτώσεων, που θα έχουν εκπονηθεί με επιστημονικότητα, διαύγεια και ευρεία κοινωνική συμμετοχή και αποδοχή, κυρίως από τους πολίτες που αφορά άμεσα.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!