Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Μυστικά για να την βγάλετε “καθαρή” !!!

1. Την Καθαρά Δευτέρα μπορείτε να καταναλώσετε φρούτα, είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα, είτε με τη μορφή φυσικού χυμού ή smoothie, χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Αποτελούν καλή λύση για πρωινό, δεκατιανό, απογευματινό ή επιδόρπιο.

Μαρία Πέζαρου MSc. Κλινική Διατροφολόγος Διαιτολόγος
ΣΑΜΑΡΑ 2 1oς όροφος, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Κέρκυρα Τ.Κ. 49100
Σταθερό:2661552168 Κινητό: 6986975006 email: pezaroumaria@hotmail.com

2. Μία άλλη πολύ χορταστική και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά επιλογή, για ενδιάμεσο μικρογεύμα, είναι οι ξηροί καρποί. Τους προτιμάτε πάντα ανάλατους και φροντίστε να τους καταναλώσετε με μέτρο, γιατί μπορεί να είναι πλούσιοι σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, αλλά είναι και σε θερμίδες. Επιπλέον, προσέχετε την προέλευσή τους και αποφύγετε τους χύμα, γιατί μπορεί να έχουν προσβληθεί από παθογόνους μικροοργανισμούς. Οι επιλογές είναι πολλές: από αμύγδαλα, καρύδια έως, φιστίκια και κάσιους, ενώ συνδυάζονται πολύ εύγεστα με ξερά φρούτα, όπως σταφίδες, κράνμπερι, σύκα.

3. Φροντίστε τα κύρια γεύματά σας να περιέχουν άφθονα λαχανικά ωμά, βραστά, τουρσί ή ψητά. Επίσης τα λαδερά φαγητά με λαχανικά έχουν την τιμητική τους στη νηστεία της Καθαράς Δευτέρας. Τα λαχανικά πρέπει να καταλαμβάνουν το μισό πιάτο σας!

4. Καταναλώστε όσπρια ως κύριο γεύμα, συστατικό σαλάτας ή σα «μεζέ». Είναι πολύ χορταστικά και πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες και ίνες, χωρίς πολλές θερμίδες, αν προσέξτε τις ποσότητες λαδιού στο μαγείρεμα.

5. Σαν κύριο γεύμα μπορείτε να επιλέξετε και κάποιο μαλάκιο, όπως χταπόδι, καλαμάρι, σουπιά, καλύτερα ψητό, έχοντας όλη τη γεύση, αλλά λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα τηγανητά. Για όσους θέλουν να τα καταναλώσουν μαγειρευτά, όπως π.χ. σπανάκι με σουπιές, χταπόδι με ζυμαρικά, ριζότο με γαρίδες, προσέξτε να μην προσθέσετε πολύ λάδι. Επιλέξτε τα θαλασσινά να είναι ψητά ή αχνιστά και όχι τηγανητά ή με πολλές σάλτσες.

6. Προσοχή στην ποσότητα της ταραμοσαλάτας και ειδικά τα άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση, αφού ο ταραμάς περιέχει πολύ αλάτι. Μία με δύο κουταλιές ταραμά στο πιάτο είναι αρκετό. «Προσοχή στον ταραμά γιατί μια κουταλιά της σούπας μας δίνει περίπου 40-50 θερμίδες»
7. Οι ελιές ας είναι ως πέντε. Ας αναλογιστούμε πως πέντε ελιές θερμιδικά ισοδυναμούν με ένα κουταλάκι γλυκού ελαιόλαδο.

8. Το ταχίνι και ιδιαίτερα ο χαλβάς έχει την τιμητική του την Καθαρά Δευτέρα. Φάτε με μέτρο γιατί έχει αρκετές θερμίδες και προτιμήστε τις πιο απλές γεύσεις, χωρίς προσθήκη πολλών ξηρών καρπών, φρούτων, σοκολάτας, για να μην επιβαρύνετε το διαιτολόγιό σας. Προτιμήστε τους απλούς χαλβάδες με γεύση βανίλιας ή κακάο και ψάξτε και αυτούς που δεν έχουν ζάχαρη. Η κατανάλωση χαλβά ας περιοριστεί σε ένα με δύο κομμάτια στο μέγεθος σπιρτόκουτου.

9. Η λαγάνα είναι το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας. Καταναλώστε τη με σύνεση, όπως θα κάνατε με οποιοδήποτε ψωμί, και προτιμήστε τις ολικής αλέσεως ή/και πολύσπορες, που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια. Προσοχή στη λαγάνα, 2-3 φέτες το πολύ μέσα στην ημέρα μας είναι αρκετές.

10. Το κρασί, το ούζο και γενικά τα αλκοολούχα ποτά που συνοδεύουν το σαρακοστιανό τραπέζι. Να είστε εγκρατείς με την κατανάλωση του αλκοόλ. Προσπαθήστε να αρκεστείτε στα δυο ποτά οι άντρες και στο ένα οι γυναίκες. Προτιμήστε το νερό, το ανθρακούχο νερό ή τα αναψυκτικά light.

11. Το τουρσί, όπως και ο ταραμάς, περιέχει μεγάλη ποσότητα αλατιού. Καλό είναι να καταναλώνεται σε περιορισμένη ποσότητα και με προσοχή ειδικά από άτομα που έχουν υπέρταση.

12. Σημαντικό είναι να υπάρχει ποικιλία από τα εδέσματα στο πιάτο χωρίς όμως υπερβολές. Ο έλεγχος χάνεται όταν υπάρχει υπερβολική κατανάλωση τροφίμων και όχι στα διαφορετικά εδέσματα ή στην υψηλή θερμιδική αξία τους. Όσον αφορά σε άλλα εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας, όπως ντολμαδάκια ή τηγανητά κεφτεδάκια, όπως ντοματοκεφτέδες, χταποδοκεφτέδες, ρεβυθοκεφτέδες κ.ά., επιλέξτε να φάτε δυο – τρία κομμάτια στο σύνολό τους.

13. Συνδυάστε την Καθαρά Δευτέρα, αν επιτρέπει και ο καιρός, με εκδρομή, πεζοπορία, πέταγμα χαρταετού, χορό και άλλες δραστηριότητες, έτσι ώστε να καταναλώσετε αρκετές θερμίδες ευχάριστα και να ξεσκάσετε.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!