Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Baby Led-Weaning τι πρέπει να γνωρίζουμε

Η διατροφή των βρεφών μπορεί να είναι ένα δύσκολο και αποθαρρυντικό έργο, ειδικά αν λάβουμε υπόψη τον αντίκτυπο που έχει η διατροφή στην ανάπτυξη σε αυτή την ηλικία.

Μαρία Πέζαρου
*MSc. Κλινική Διατροφολόγος Διαιτολόγος ΣΑΜΑΡΑ 2 1oς όροφος, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Κέρκυρα Τ.Κ. 49100 Σταθερό:2661552168 Κινητό: 6986975006 email: pezaroumaria@hotmail.com

Μια νέα έρευνα έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα που ίσχυαν έως τώρα, υποστηρίζοντας πως υπάρχει διαφορετικός τρόπος να από απογαλακτιστούν τα μωρά. Το Baby-LedWeaning (BLW) είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική εναλλακτική λύση έναντι της παραδοσιακής μεθόδου, καθώς εισάγει στερεά τρόφιμα με τρόπο που σέβεται την αυτονομία ενός βρέφους, παρέχει συμπληρωματική διατροφή και προωθεί υγιεινή διατροφική συμπεριφορά και ανάπτυξη.

Ο όρος σίτιση με κουτάλι έγινε μια κοινή πρακτική στα μέσα της δεκαετίας του 1900 λόγω της εμπορευματοποίησης των παιδικών τροφών σε πουρέ και η πρακτική συνεχίστηκε καθώς πολλοί παιδίατροι συνέστησαν στα μωρά να ξεκινούν από πουρέ ήδη από 4 μήνες. Το Baby-Led Weaning επινοήθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 2000 (Rapley&Murkett, 2010).

Η Αμερικανική Παιδιατρική Ένωση τονίζει πως οι γονείς πρέπει να περιμένουν μέχρι το μωρό τους να είναι 6 μηνών για να εισαγάγουν συμπληρωματικά τρόφιμα.  Ομοίως στο BLW, τα στερεά τρόφιμα  εισάγονται στον 6 μήνα, όταν πολλά μωρά είναι αναπτυξιακά έτοιμα να χειριστούν στερεά τρόφιμα με τη μορφή που τους προσφέρονται.

Όταν χρησιμοποιείτε την προσέγγιση BLW, το μωρό σας θα καθίσει σε μια καρέκλα στο τραπέζι με την υπόλοιπη οικογένεια κατά τη διάρκεια του γεύματος. Στο μωρό σας μπορούν να προσφερθούν τα ίδια τρόφιμα με όλους τους άλλους, αλλά με μια υφή που τροποποιείται για να είναι αρκετά μαλακή για την αναπτυξιακή ηλικία του. Ενθαρρύνετε το μωρό σας να εξερευνήσει το φαγητό του μέσω της αφής, της γεύσης, της μυρωδιάς και του παιχνιδιού. Το μητρικό γάλα ή η φόρμουλα θα συνεχίσουν να παρέχουν την κύρια πηγή ενέργειας και θρεπτικών συστατικών στη διατροφή του μωρού σας. Καθώς οι κινητικές δεξιότητές του μωρού και ο συντονισμός χεριών-ματιών γίνονται πιο αναπτυγμένες, το μωρό σας θα είναι σε θέση να αρχίσει να χρησιμοποιεί τα σκεύη κουτάλι- πιρούνι.

Όταν εισάγετε τα στερεά τρόφιμα, αναζητήστε σημάδια ετοιμότητας από το μωρό σας. Αυτά περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Το μωρό μπορεί να καθίσει χωρίς να υποστηρίζεται.
  • Το μωρό μπορεί να πιάσει τα τρόφιμα στα χέρια και να το μετακινήσει στο στόμα.
  • Το μωρό κάνει προσπάθειες στο μάσημα, μπορεί να μετακινήσει το φαγητό στο πίσω μέρος του στόματος και να καταπιεί.
  • Το έντερο είναι αναπτυξιακά έτοιμο να χειριστεί τα τρόφιμα, κάτι που θα είναι εμφανές στην περιεκτικότητα της πάνας.

 

Μερικά παραδείγματα τροφών περιλαμβάνουν:

 

  • Στικς μαλακών ώριμων φρούτων όπως: μπανάνα, αχλάδι, αβοκάντο, ακτινίδιο,μάνγκο.
  • Λωρίδες από βραστά ή στον ατμό λαχανικά όπως: γλυκοπατάτες, φασολάκια, μπρόκολο, κουνουπίδι, πιπεριά.
  • Μαλακές, τεμαχισμένες λωρίδες κρέατος, κομμάτια ψαριού ή τρυφερού κοτόπουλου.
  • Ψωμί ή κράκερ που συνοδεύονται σε σάλτσα, χούμους ή γιαούρτι.

Τρόφιμα προς αποφυγή

Επειδή το BLWεκθέσει τα μωρά σε τρόφιμα με διαφορετικές υφές, θα πρέπει να αποφύγετε να σερβίρετε τρόφιμα που αποτελούν κινδύνους πνιγμού. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Σταθερά, στρογγυλά τρόφιμα, όπως ολόκληρα μούρα, ολόκληρα σταφύλια, ντοματίνια
  • Σκληρά, τραγανά τρόφιμα όπως τορτίγια ή τσιπς καλαμποκιού, ποπκορν, ξηροί καρποί.
  • Ωμά λαχανικά με σκληρή υφή, όπως καρότα.
  • Φυστικοβούτυρο που προσφέρεται μόνο του, το οποίο μπορεί να είναι πολύ κολλώδες για τα μωρά για να μην το διαχειριστούν με ασφάλεια.
  • Πρόσθετη ζάχαρη, αλάτι, χυμούς και μέλι.

Ο πνιγμός είναι η πιο κοινή ανησυχία σχετικά με το BLW, καθώς τα βρέφη έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερα κομμάτια τροφής. Μελέτες δείχνουν ότι τα μωρά BLW δεν είναι πιο πιθανό να πνιγούν από τα μωρά που τρέφονται με κουτάλια. Ακολουθώντας τις προφυλάξεις ασφαλείας θα βοηθήσει επίσης στη μείωση του κινδύνου πνιγμού.

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!