Quantcast
SLIDERΕΛΛΑΔΑΚΕΝΤΡΙΚΑ

“Μ. Ζαμπάτης”- “Γ.Κωτούλας” – Η τελετή για τα νέα σκάφη του Λιμενικού (vid)

Την τελετή ονοματοδοσίας των δύο πρώτων από τα τέσσερα μεγάλα περιπολικά σκάφη που θα ενισχύσουν φέτος τον στόλο του Λιμενικού Σώματος παρακολούθησε το βράδυ της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόκειται για δικινητήρια πλοία τύπου P355, μήκους 38,6 μέτρων που μπορούν να πλεύσουν με ταχύτητα άνω των 35 κόμβων και να επιχειρήσουν σε ακτίνα εκατοντάδων ναυτικών μιλίων προτού χρειαστούν ανεφοδιασμό. Διαθέτουν υπερσύγχρονα μέσα παρακολούθησης και αστυνόμευσης του θαλάσσιου πεδίου καθώς και χώρους για τη μεταφορά περίπου 20 διασωθέντων, πέραν του 12μελούς πληρώματος.

«Η θάλασσα έχει σύνορα»

«Με την εμπειρία του Έβρου, αλλά και του Αιγαίου, θα χαρακτήριζα τα σκάφη του Λιμενικού “πλωτά συνοριακά φυλάκια”. Γιατί, σε πείσμα όσων ακούστηκαν στο παρελθόν, η θάλασσα έχει σύνορα» τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά τον χαιρετισμό του.

Τα δύο πλοία ονομάστηκαν προς τιμήν δύο πεσόντων ηρώων του Λιμενικού Σώματος: του Πλωτάρχη Γεώργιο Κωτούλα, ο οποίος εκτελέστηκε το 1942 από τις κατοχικές δυνάμεις στο σκοπευτήριο της Καισαριανής αφότου συνελήφθη στην προσπάθειά του να μεταβεί στη Μέση Ανατολή για να συνεχίσει τον αγώνα, και του Λιμενοφύλακα Μαρίνου Ζαμπάτη, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα το 1997 από πυρά λαθρεμπόρων μεταξύ Κέρκυρας και Ηπείρου, ενώ προσπαθούσε να αποτρέψει την παράνομη είσοδο φορτίων στη χώρα μας. 

Στην τελετή έλαβαν μέρος η μητέρα του Λιμενοφύλακα Ζαμπάτη και εκπρόσωπος της οικογένειας Κωτούλα.

«Είναι δύο ήρωες, είναι δύο σύμβολα του Λιμενικού Σώματος τους οποίους οφείλουμε -όχι απλά να θυμόμαστε- αλλά και να τιμούμε. Γι’ αυτό και, από σήμερα, τα ονόματά τους θα ταξιδεύουν πάνω στα κύματα των ελληνικών θαλασσών που τόσο αγάπησαν. Διατηρώντας ζωντανή τη μνήμη τους. Συνεχίζοντας την αποστολή τους. Και εμπνέοντας τους νεότερους στο καθήκον» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Μ. Ζαμπάτης: Επεσε στο καθήκον

Ο Λιμενοφύλακας Μαρίνος Ζαμπάτης υπηρετούσε στο Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών της Λιμενικής Αρχής Κέρκυρας, όταν τις πρωϊνές ώρες της 27ης Απριλίου 1997, στα 25 του χρόνια, άφησε την τελευταία του πνοή στη θαλάσσια περιοχή όρμου Παγανιά Θεσπρωτίας, ηρωϊκά μαχόμενος για την ασφάλεια και την ακεραιότητα των θαλάσσιων συνόρων μας και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια συμπλοκής με Αλβανούς.

Ήταν ξημερώματα Μεγάλης Παρασκευής, τότε που ο Μαρίνος Ζαμπάτης έπεσε νεκρός σε επιχείρηση καταδίωξης Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών. Σύμφωνα με τη γνωμάτευση της Ανωτάτης Υγειονομικής Επιτροπής, ο Ζαμπάτης “απεβίωσε συνεπεία βαρείας κρανιοεγκεφαλικής κακώσεως, συνεπεία τραύματος εκ πυροβόλου όπλου κατά τη διάρκεια εμπλοκής πλωτού περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής με άλλο ταχύπλο σκάφος”

Είχε γεννηθεί στην Πρέβεζα στις 28 Μαρτίου 1972 και κατατάχθηκε στο Λιμενικό Σώμα στις 4 Σεπτεμβρίου 1995 ως δόκιμος λιμενοφύλακας. Ήταν παιδί βιοπαλαιστών, από το Μεγανήσι Λευκάδας. Ο πατέρας του, ναυτικός, αγωνιζόταν στη θάλασσα και η μητέρα του αγωνιζόταν στο σπίτι για την ανατροφή του γιου της. Μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον που τον έκανε να εκτιμά τον κόπο των άλλων και έμαθε να προσφέρει και να συμπαρασκέται σε όποιον το είχε ανάγκη. Από μικρός δούλευε, ενώ παράλληλα πήγαινε και σχολείο. Όσοι τον γνώρισαν μαγεύτηκαν από την περηφάνεια του, την πηγαία καλοσύνη του, το χαμόγελό του, την ανιδιοτέλειά του, το ελεύθερο πνεύμα του, την τόλμη του.

Και νέα ενίσχυση

Η απόκτηση των τεσσάρων μεγάλων περιπολικών φέτος, το κόστος των οποίων υπερβαίνει τα 55 εκατομμύρια ευρώ, αποτελεί μία μόνον πτυχή του ευρύτερου σχεδίου ενίσχυσης και αναβάθμισης της υλικοτεχνικής υποδομής του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή, πρόγραμμα που αποτελεί πάγια προτεραιότητα για την κυβέρνηση και έχει προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

«Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ενταχθεί δύο ακόμα σκάφη πολλαπλών χρήσεων, με δικά τους πλωτά ελικοδρόμια. Αλλά και πολλά νέα ταχύπλοα 16 και 13 μέτρων. Ενώ, βέβαια, εξελίσσεται και ο διαγωνισμός για το Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης, όπως και η λειτουργική αναβάθμιση όλων των επιχειρησιακών μέσων. Ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα. Το σημαντικότερο πρόγραμμα των τελευταίων δεκαετιών ως προς την ανανέωση του εξοπλισμού του Λιμενικού Σώματος», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Η διεύρυνση του στόλου συνοδεύεται από την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προάσπισης των συνόρων και των δικαιωμάτων της Ελλάδας σε καθημερινή βάση, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στο πλαίσιο αυτό, μετά από χρόνια στασιμότητας, οι οργανικές θέσεις του Λιμενικού Σώματος έχουν αυξηθεί κατά 1.500, από τις οποίες οι 900 αφορούν το Αιγαίο.

«Για το έργο των γυναικών και των ανδρών του Λιμενικού καμαρώνουμε, πλέον, όλοι. Διότι, γνωρίζουμε ότι τα στελέχη του -ειδικά τον τελευταίο χρόνο- έχουν ξεχάσει άδειες και Σαββατοκύριακα. Ότι δεν ξέρουν από ημέρα και νύχτα. Ούτε ξεχωρίζουν φουρτούνες και μπουνάτσες. Και ότι αγρυπνούν πάντα εκεί, στις ακτές και στα κύματα, για τη δική μας ασφάλειά», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι το έργο των ενστόλων μας φαίνεται στη δραστική περιστολή των μεταναστευτικών ροών.

πηγή:skai.gr

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!