Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ

Μ. Μασάδη: «Η φωνή της Ελλάδας» δίνει συναυλία στην Κέρκυρα και μιλάει στην «Κ.Σ.»

 «Παντρεύει» την ελληνική της καταγωγή με τη γερμανική νοοτροπία. Χαμογελάει και μιλάει ζεστά σαν να ήταν μεγαλωμένη στην Ελλάδα που λατρεύει και αφήνει πίσω της την πατρίδα της τη Γερμανία και αποφασίζει να ζήσει και να προσφέρει στην Κέρκυρα, αν και κατάγεται από τη Καστοριά.

Κάνει το ταλέντο της «όχημα» για να προσφέρει με κάθε τρόπο τόσο στον πολιτισμό της  Κέρκυρα, όσο και σε οργανισμούς που έχουν ανάγκη. Και το κάνει. Ενώνει μουσικά την Ελλάδα με τη Γερμανία και μεγαλουργεί στο νησί των Φαιάκων, που αποφάσισε να ζήσει για το υπόλοιπο της ζωής της. Ο λόγος, για την Μαριάννα Μασάδη, η οποία επισκέφθηκε την «Κ.Σ.» και μας μίλησε σαν να γνωριζόμασταν χρόνια. Αφορμή, η συναυλία που δίδεται απόψε στις 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο με την Φιλαρμονική «ΟΜΟΝΟΙΑ» και την Ιωάννα Βλάχου.

Η πρώτη ερώτηση ήταν πως ασχολήθηκε με το τραγούδι, δεδομένου ότι επαγγελματικά ανήκει στον ευρύτερο ιατρικό κλάδο. Εκείνη απάντησε πως αφορμή ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης, που την αποκάλεσε «φωνή της Ελλάδας» και της έδειξε τον δρόμο. Τώρα, μετά από οικογενειακές δυσκολίες που ξεπέρασε, είναι έτοιμη να ενώσει τις δυο χώρες μουσικά και να προσφέρει στον πολιτισμό, δικό της προσωπικό κόπο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

Τι σημαίνει η μουσική για εσένα;

Νομίζω τα πάντα. Η μουσική αποτελεί κομμάτι του εαυτού μου. Για μένα πρεσβεύει τρεις διαφορετικές έννοιες. Αυτές είναι ηρεμία, ισορροπία και η γαλήνη.

Τι θεωρείς μεγαλύτερη πρόκληση/ανταγωνισμό στο συγκεκριμένο είδος που έχεις επιλέξει;

Όπως και ο αθλητής, έτσι και ο τραγουδιστής, πρέπει να εξασκείται διαρκώς, να είναι πειθαρχημένος, να ζει με υγιή τρόπο, χωρίς υπερβολές και παρασπονδίες. Επίσης, πρέπει να έχει γερό στομάχι, ώστε να αντιμετωπίζει σε καθημερινή βάση την κριτική η και την απόρριψη, που είναι το μόνο σίγουρο σε αυτόν τον δρόμο.

Τι είναι αυτό που θα ξεχώριζες από το βιντεοκλίπ που γύρισες στην Κέρκυρα;

Ήλιος, φως, θάλασσα και το γαλάζιο του Ιονίου είναι αυτό που προβάλλει το videoclip συνδυαστικά με τον κοσμοπολίτικο αέρα της Κέρκυρας. Η Ελλάδα αποτελεί τη δεύτερη πατρίδα μου, παρόλο που γεννήθηκα στη Γερμανία, πράγμα το οποίο πάντα ήθελα να αποτυπωθεί μέσα από κάποιο musicvideo. Η ελληνική μου ταυτότητά είναι αυτό που θέλω να αντιληφθεί ο κόσμος αφού η ζωντάνια μου, η σκηνική μου παρουσία και τα πράσινά μου μάτια, μαρτυρούν ουσιαστικά την ελληνική μου καταγωγή. Θεωρώ πως είμαι ευλογημένη ως άνθρωπος, καθώς μου δόθηκε μια αρετή, η φωνή μου, η οποία συνέβαλε στο να αποκτήσω την σημερινή επαφή με τον κόσμο και να κερδίσω το θαυμασμό τους. Πρόκειται λοιπόν για ένα άκρως καλοκαιρινό videoclip γυρισμένο εξ ολοκλήρου στο νησί αφού ο σκοπός μου είναι να «ταξιδέψω» μέσω της εικόνας και των στίχων στο νησί της Κέρκυρας όσους ζουν στο εξωτερικό. 

 

Ένα video clip γεμάτο ζωή και ελληνικά στοιχεία. Για ποιο λόγο επιλέξατε τα γυρίσματα να διαδραματιστούν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα;

Η Ελλάδα αποτελεί ένα παγκοσμίου κλάσης φόντο, αφού το ελληνικό στοιχείο που περιλαμβάνει πλούσια φύση, παρθένα τοπία, πολιτιστικά μνημεία, γραφικά μέρη και πανέμορφες παραλίες είναι όλα αυτά που μπορούν να απογειώσουν μια παραγωγή ενός videoclip. Η Κέρκυρα λοιπόν, ένα νησί με πλούσια παράδοση και εξαιρετικό επτανησιακό πολιτισμό, αποτέλεσε πιστεύω το ιδανικό σκηνικό για το βίντεο κλιπ που ετοιμάζω, καθώς αποτυπώνονται όλα τα στοιχεία που επιθυμούσα να προβάλλω όπως η χαρά, η ανεμελιά, το κέφι κατά τη διάρκεια του ελληνικού καλοκαιριού.

Τι είναι αυτό που αποπνέει η Κέρκυρα σε εσάς;

Εάν κάτι με γοήτευσε στην Κέρκυρα από την πρώτη στιγμή που την επισκέφθηκα, αυτό ήταν η έντονη κουλτούρα, η απαράμιλλη φυσική ομορφιά και η φιλοξενία των ντόπιων. Ωστόσο εάν κάτι με ενέπνευσε περισσότερο, αυτό ήταν η έντονη μουσική παιδεία του νησιού που χάνεται στους αιώνες. Άλλωστε η ιστορία της μουσικής ανάπτυξη της Κέρκυρας ξεκινά από πολύ παλιά.

 

Μέσα από την μακρόχρονη πορεία σου στην μουσική, έχεις καταλάβει τελικά ποια είναι τα συστατικά της επιτυχίας;

Η συνταγή είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις, να μελετάς καθημερινά και να προσπαθείς κάθε στιγμή και λεπτό για να πετύχεις και να καταφέρεις να πραγματοποιήσεις τον στόχο σου. Είναι ένας συνεχής αγώνας. Παρόλα αυτά το κουράγιο, η αγάπη και το πάθος για τη δουλειά μου και το γεγονός ότι βάζω τη ψυχή μου σε ό,τι κάνω, είναι για μένα τα συστατικά της επιτυχίας μου.

 

Ποιος είναι ο ρόλος της μουσικής στη ζωή σου; Πότε ένιωσες την ανάγκη να ασχοληθείς με αυτή;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου η μουσική ήταν μέρος της ζωής μου. Αφού στην οικογένειά μου υπήρχε καλλιτεχνικό πνεύμα. Σαν αποτέλεσμα λοιπόν, υιοθέτησα στην πορεία την αγάπη για τη μουσική. Η μουσική και το τραγούδι είναι όλη μου η ζωή. Η μουσική είναι για μένα τα πάντα. Πάθος και ο κύριος τρόπος έκφρασης μου. Ωστόσο το 2009 αποτέλεσε μια καθοριστική χρονιά για μένα αφού ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ο άνθρωπος που με προέτρεψε να ακολουθήσω το όνειρό μου. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα λόγια του… 

 

Ποιους ανθρώπους της ελληνικής μουσικής θαυμάζεις;

Θαυμάζω το Λέανδρο Παπαθανασίου γιατί υπήρξε ο πρώτος Ελληνας που κατάφερε σ‘ αυτή τη χώρα να κάνει μία τεράστια πορεία, έδωσε το φως ουσιαστικά σ’ όλους εμάς τους υπόλοιπους Ελληνες ότι μπορούμε να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας. Στην καρδιά μου ο Μίκης Θεοδωράκης που υπήρξε και προσωπικός φίλος του πατέρα μου, αυτός ο γίγαντας της μουσικής, είχα την τύχη να συνομιλήσω μαζί του να του εκφράσω την επιθυμία μου να ασχοληθώ με το τραγούδι και ακούγοντας με να μου δώσει το πράσινο φως να μπω σ’ αυτό το μαγικό μυσταγωγικό κόσμο της μουσικής.

Ο Μίκης υπήρξε για μένα σαν δεύτερος πατέρας μου. Τα πρώτα τραγούδια που έμαθα στα ελληνικά ήταν τα δικά του. Μόνο τυχεροί μπορούμε να αισθανόμαστε οι Έλληνες που αυτός o ογκόλιθος του πολιτισμού μετέφερε το ταλέντο του σε όλους μας απλόχερα. Αγαπώ τον Στ. Κορκολή που τον θεωρώ τον πιο λυρικό μελλοντικό μουσικό που καταφέρνει να παντρεύει τόσο ιδιαίτερα την Δύση με την Aνατολή αλλά και τον Έλληνα στιχουργό Νίκο Μωραΐτη.

 

Νιώθεις Ελληνίδα;

Νιώθω υπερήφανη που γεννήθηκα Ελληνίδα γιατί, εκτός των άλλων, η Ελλάδα είναι από την αρχαιότητα η γενέτειρα του πολιτισμού και της δημοκρατίας.

 

Τι άνθρωπος είσαι, Μαριάννα;

Είμαι μία δυνατή Αιγοκερίνα αλλά έχω και την ευαισθησία και τη διαίσθηση του καρκίνου, που είναι ο ωροσκόπος μου. Δεν μπορώ καθόλου την κακία, θέλω να υπάρχει σεβασμός και εκτίμηση στις μεταξύ μου σχέσεις, ξέρω τι θέλω και τι όχι, από τη ζωή μου. Δεν είμαι άνθρωπος που δημιουργεί προβλήματα, είμαι πολύ ήρεμη αλλά αν κάτι με πειράξει θα το πω. Παλιά ίσως να συγκρατιόμουνα αλλά κατάλαβα πως αυτό δεν κάνει καλό στο μέσα μου. Επίσης, μου αρέσει η τάξη και η οργάνωση, βγαίνει το γερμανικό στοιχείο στον χαρακτήρα μου (γελάει).

 

Τι κάνεις στην καθημερινότητά σου;

Γράφω στίχους, ακούω πολλή μουσική, κάνω μαθήματα ερμηνείας, συνεργάζομαι με τον σύζυγό μου, Ralf, τον φύλακα άγγελο μου, σε κάποιες από τις δουλειές του ως στέλεχος επιχειρήσεων που είναι, κάνω μπαλέτο, γυμνάζομαι. Γενικά, η καθημερινότητά μου είναι «γεμάτη». Όσα κι αν πέρασα, όσες δυσκολίες κι αν βίωσα -ειδικά τότε, με το θέμα του παιδιού μου, όλα μου έμαθαν κάτι πολύ σημαντικό: Να μην χάνω την πίστη μου στη ζωή. Είμαι ευτυχισμένη! Κάνω τώρα το όνειρό μου πραγματικότητα, ζω σε ένα μαγικό μέρος της Γερμανίας, είμαι ήρεμη μέσα μου, τα δύο παιδιά μου  και ο σύζυγός μου είναι καλά, κάθε μέρα λέμε «σ’ αγαπώ» και το εννοούμε – τι άλλο να ζητήσω;

Τι σημαίνει η μουσική για εσένα;

Αυτή τη στιγμή νομίζω τα πάντα. Η μουσική αποτελεί κομμάτι του εαυτού μου. Η μουσική για μένα πρεσβεύει τρεις διαφορετικές έννοιες. Αυτές είναι ηρεμία, ισορροπία και η γαλήνη.

 

Η συναυλία

Η εορταστική συναυλία της Ορχήστρας της Φιλαρμονικής Γαστουρίου Κέρκυρας ΟΜΟΝΟΙΑ θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας την απόψε Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 20.00. Ερμηνεύουν γνωστά χριστουγεννιάτικα τραγούδια η Μαριάννα Μασάδη και η Ιωάννα Βλάχου, ενώ συμμετέχουν η Γυναικεία Χορωδία «ΚΟΡΥΦΩ» Ηπειρωτικού Συλλόγου και η Παιδική Νεανική Χορωδία allegria του Ηπειρωτικού Συλλόγου Κέρκυρας υπό τη διεύθυνση της Όλγας Κουτσούκαλη. Στο πιάνο συνοδεύει ο Σπύρος Κοτζιάλης. Διευθύνει ο αρχιμουσικός Σπύρος Ράλλης. Έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν στο Ορφανοτροφείο Κέρκυρας.  Είσοδος κοινού 19:00

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!