Quantcast
SLIDERΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Μ. Υδραίου: Ασύμφορη η συμμετοχή μας στην ΔΙΑΔ.Ε.Υ.Α.Κ.

Τη διάλυση της Διαδημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Κέρκυρας (ΔΙΑΔ.Ε.Υ.Α.Κ) πρόκειται να εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει σήμερα με τηλεδιάσκεψη, η δήμαρχος Μερόπη Υδραίου

 Αιτία το γεγονός ότι η ΔΙΑΔΕΥΑΚ δυσχεραίνεται να εξυπηρετήσει και τους τρεις δήμους του νησιού και επιπλέον οι δημότες του Κεντρικού Δήμου πληρώνουν περισσότερα από τους δημότες των άλλων δήμων, χωρίς να απολαμβάνουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες. Σύμφωνα με το νόμο, η λύση της Διαδημοτικής ΔΕΥΑΚ απαιτεί αποφάσεις με την απόλυτη πλειοψηφία των δημοτικών συμβουλίων και των τριών δήμων της Κέρκυρας, που συμμετέχουν σε αυτήν.

Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να αποχωρήσει ένας δήμος και η ΔΙΑΔΕΥΑΚ να συνεχίσει τη λειτουργία της με τους άλλους δύο.  Ωστόσο επειδή τόσο ο Δήμος Νότου, όσο και εκείνος του Βορρά έχουν εκφράσει και αυτοί την πρόθεση τους να αυτονομηθούν, η ΔΙΑΔΕΥΑΚ οδηγείται σε διάλυση. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις αποφάσεις αυτές, οι Δήμοι έχουν δύο επιλογές. Είτε να προσφέρουν τις υπηρεσίες ύδρευσης-αποχέτευσης μέσα από τις δημοτικές Υπηρεσίες, είτε να συστήσουν νέα νομικά πρόσωπα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (προσωπικό, προσφερόμενες υπηρεσίες, τέλη ύδρευσης-αποχέτευσης). Υπενθυμίζουμε ότι με τον «Καλλικράτη», όταν συνεστήθη ο ενιαίος δήμος Κέρκυρας, οι διαδικασίες συγχώνευσης των «Καποδιστριακών» ΔΕΥΑ σε ΔΕΥΑΚ κράτησαν πάνω από δύο χρόνια, με συνέπεια την ελλιπή λειτουργία της επιχείρησης.

 

Η δημιουργία της Διαδημοτικής ΔΕΥΑΚ

Με τις διατάξεις των άρθρων 154 έως 158 του ν.4600/2019 προβλέφθηκε η διάσπαση των Δήμων Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Σερβίων – Βελβεντού, Λέσβου και Σάμου και η σύσταση των δήμων Βόρειας Κέρκυρας, Κεντρικής Κέρκυρας, Νότιας Κέρκυρας, Αργοστολίου, Ληξουρίου, Σάμης, Σερβίων, Βελβεντού, Μυτιλήνης, Δυτικής Λέσβου, Ανατολικής Σάμου και Δυτικής Σάμου και ρυθμίστηκαν, μεταξύ άλλων, τα θέματα των νομικών προσώπων των κατηργημένων δήμων με σκοπό τη διατήρησή τους και τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία με την έναρξη λειτουργίας των νέων δήμων, οι ΔΕΥΑ και οι κοινωφελείς επιχειρήσεις των καταργούμενων δήμων αποκτούν αυτοδικαίως διαδημοτικό χαρακτήρα με χωρική αρμοδιότητα το σύνολο των νέων δήμων.

 

Πως γίνεται η αποχώρηση από την Διαδημοτική Επιχείρηση

Με την παρ.4 του άρ. 156 του ν.4600/2019, δίνεται η δυνατότητα στους νέους δήμους, μέσα σε δύο  έτη από την έναρξη λειτουργίας τους, να αποφασίσουν με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών τους, την αποχώρησή τους από τον Σύνδεσμο και τη λειτουργία των σχετικών υπηρεσιών που άπτονται των σκοπών του Συνδέσμου, είτε μέσα από τις δικές τους υπηρεσίες, είτε με τη σύσταση δικών τους νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου των άρθρων 103 του ν.3852/2010 και 239 του Κώδικα Δήμων Κοινοτήτων. Σημειώνεται ότι η αποχώρηση αυτή κρίνεται σκόπιμο να υλοποιηθεί μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της πράξης προσαρμογής του ν.π.δ.δ. σε σύνδεσμο, καθώς και της συγκρότησης των οργάνων διοίκησής του, προκειμένου να τύχουν εφαρμογής τα προβλεπόμενα στα τρία τελευταία εδάφια της παρ.4 του άρ.245 του ΚΔΚ.

 

Δεν μας συμφέρει και αποχωρούμε…

Το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης  του δημοτικού συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων, που θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη είναι «η Διάσπαση της Διαδημοτικής Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Κέρκυρας», με εισηγήτρια την δήμαρχο και πρόεδρο της ΔΙΑΔΕΥΑΚ, Μερόπη Υδραίου. Η οποία προτείνει, όπως αναφέρει η εισήγηση, που έχει ήδη διανεμηθεί στους δημοτικούς συμβούλους ότι «Επειδή από την έως τώρα λειτουργία της διαδημοτικής ΔΙΑΔ.Ε.Υ.Α.Δ.Κ., διαπιστώθηκε ότι καθίσταται δυσχερής η άρτια παροχή υπηρεσιών και στους τρεις Δήμους της νήσου Κέρκυρας και οι υπηρεσίες, που απολαμβάνει ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων στα χωρικά του όρια, υπολείπονται και δεν είναι ανάλογες με την συμβολή του στις λειτουργικές δαπάνες της ΔΙΑΔ.Ε.Υ.Α.Δ.Κ., που έχουν καθοριστεί βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων. Ως εκ τούτου ΚΡΙΝΟΥΜΕ ότι συμφέρον του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων είναι η λήψη της προβλεπόμενης απόφασης του άρθρου 156 παρ. 4 του Ν.4600/20169 εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου, περί μη συνέχισης της λειτουργίας της ΔΙΑΔ.Ε.Υ.Α.Δ.Κ. ως διαδημοτικού Ν.Π.Ι.Δ. και περί λύσης της και θέσης αυτής σε εκκαθάριση, με ανάληψη όσων αρμοδιοτήτων της αφορούν τα χωρικά όρια του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, από τον ίδιο το Δήμο, καταρχήν».

 

Η διαδικασία διάλυσης της Διαδημοτικής

Με απόφαση του Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης μέσα σε προθεσμία ενός  μηνός από την κοινοποίηση σε αυτόν της απόφασης του δημοτικού ή των δημοτικών συμβουλίων, που συγκροτούν την Διαδημοτική Επιχείρηση ή Σύνδεσμο, συστήνεται Επιτροπή Καταγραφής και Κατανομής των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων του συνδέσμου ή του νομικού προσώπου που λύεται, αποτελούμενη από τον Γενικό Διευθυντή Εσωτερικής Λειτουργίας ή έναν Διευθυντή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στον νομό ως Πρόεδρο, έναν υπάλληλο της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κατά προτίμηση νομικό ή πολιτικό μηχανικό, ο οποίος ορίζεται με την απόφαση του Συντονιστή, τον Πρόεδρο του συνδέσμου ή του νομικού προσώπου, έναν εκπρόσωπο από κάθε δήμο που συμμετέχει στον σύνδεσμο ή το νομικό πρόσωπο, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου και τους Προϊστάμενους Οικονομικών Υπηρεσιών των συμμετεχόντων δήμων. Εφόσον προκύπτουν ειδικότερα ζητήματα νομικής, τεχνικής ή οικονομικής φύσης, η Επιτροπή δύναται να ζητά τη συνδρομή των υπηρεσιών των δήμων ή και εξωτερικών συνεργατών κατά την κρίση της. Η Επιτροπή συνεδριάζει σε χώρο που ορίζεται από τον Πρόεδρο αυτής και ολοκληρώνει το έργο της καταγραφής μέσα σε προθεσμία ενός (1) μηνός από τη σύστασή της εκδίδοντας σχετική απόφαση κατανομής των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων στους δήμους. Η ανωτέρω απόφαση διαβιβάζεται στον Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο οποίος εκδίδει αμελλητί διαπιστωτική πράξη λύσης του συνδέσμου ή του νομικού προσώπου και περιέλευσης των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων αυτών στους οικείους δήμους. Η απόφαση αυτή δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Το ρεπορτάζ δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας “Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ” (29/01)που κυκλοφορεί στα περίπτερα

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!