Quantcast
SLIDERΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Μ. Υδραίου: Ευκαιρία  για έργα υποδομών το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”

Το νέο πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης» που αφορά έργα και δράσεις στους δήμους και στις περιφέρειες όλης της, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, από τις οποίες θα προκύψουν 40.000 θέσεις εργασίας, εξήγγειλε  την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» με την παρουσία της Περιφερειάρχου Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου & της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας-Διαποντίων Μερόπης Υδραίου. Τις έντεκα κατηγορίες δράσεων, παρουσίασε αναλυτικά ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

 Σύμφωνα με αυτές, Δήμοι και Περιφέρειες θα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Παρακαταθηκών με κάλυψη απ’ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα συνδράμει με 1,5 δισ. Ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του κάνει λόγο για «3η παρουσίαση της μετονομασίας του προγράμματος «Φιλόδημος» σε «Αντώνης Τρίτσης», από τον Πρωθυπουργό», ενώ τονίζει ότι,  «τελείωσαν και οι ιδέες επικοινωνιακής φιέστας για να καλυφθούν οι ξεπερασμένες μεθοδολογίες, καθημερινής τηλεοπτικής παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη».

«Ως πολλά υποσχόμενο & μοχλό ανάπτυξης» χαρακτήρισε το πρόγραμμα η Μερόπη Υδραίου, η οποία μιλώντας στην «Κ.Σ.», υποστήριξε ότι « ο Δήμος μας έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία για να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες για έργα υποδομών, που προκύπτουν από το πρόγραμμα».

To όραμα του Αντώνη Τρίτση γίνεται πράξη

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε : «Πριν από 30 χρόνια, ως υποψήφιος ο αείμνηστος Αντώνης Τρίτσης παρουσίαζε το πρόγραμμά του με αιχμή την ίδρυση δημοτικού αναπτυξιακού ταμείου για την αναβάθμιση της ζωής, της πόλης και των πολιτών. Αυτό το όραμα κάνουμε πράξη αγκαλιάζοντας μάλιστα ολόκληρη την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Εκείνος έλεγε: Σήμανε η ώρα του δήμου πολεοδόμου, του δήμου τεχνολόγου του δήμου μάνατζερ και πετυχημένου επιχειρηματία. Διακινδύνευε να κατηγορηθεί ως νεοφιλελεύθερος. Η ώρα του νέου δήμου. Αυτός ο νέος δήμος, σε ένα βαθμό άργησε 30 ολόκληρα χρόνια. Αλλά τώρα ήρθε πια για να μείνει», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Στους δήμους αρμοδιότητες της Αβάθμιας Φροντίδας Υγείας

 

Νωρίτερα μιλώντας για 2+1 μεταρρυθμίσεις που θα προχωρήσουν στην Αυτοδιοίκηση, είχε προανήγγειλε, στο πλαίσιο της μεταφοράς και του ξεκαθαρίσματος αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ και του κεντρικού κράτους, την μεταφορά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους δήμους. «Θα συζητήσουμε την ενεργότερη εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης και στην Πρωτοβάθμια Υγεία, με οδηγό τα πολύτιμα διδάγματα από την εμπειρία της πανδημίας», είπε χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός.

Οι 11 δράσεις του προγράμματος

 

Τις έντεκα κατηγορίες δράσεων, πάνω στις οποίες μπορούν όλοι οι δήμοι να προτείνουν και να χρηματοδοτήσουν έργα μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», παρουσίασε αναλυτικά ο υπουργός Εσωτερικών. Όπως ανέφερε ο Τάκης Θεοδωρικάκος , για τους 11 αυτούς άξονες θα εκδοθούν μέσα στις ερχόμενες μέρες ισάριθμες προσκλήσεις που θα φθάσουν σε κάθε γωνιά της χώρας ώστε οι δήμοι να ετοιμάσουν τις προτάσεις. Σύμφωνα με τα όσα είπε, οι προσκλήσεις θα αφορούν:

Έργα ύδρευσης με καταρχήν προϋπολογισμό 300 εκατ. €.

Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων με καταρχήν προϋπολογισμό 200 εκατομμυρίων ευρώ, πρόσκληση που αφορά την αναβάθμιση υπαρχόντων βιολογικών καθαρισμών, κατασκευές νέων δικτύων αποχέτευσης και ιδιαιτέρως στους μικρούς οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων νέους βιολογικούς καθαρισμούς καθώς αυτοί δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.

Η τρίτη πρόσκληση αφορά την σημαντική καινοτομία αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε υφιστάμενες υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης. Παρεμβάσεις οι οποίες θα μειώσουν σε μεγάλο βαθμό το ενεργειακό και οικονομικό κόστος για τις ΔΕΥΑ Προϋπολογισμός: 150 εκατομμύρια.

Ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων, γωνιές ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, διαχείριση των βιοαποβλήτων. Προϋπολογισμός: 220 εκατομμύρια.

Έργα αστικής αναζωογόνησης με προϋπολογισμό 300 εκατ. €, στους αστικούς δήμους οι οποίοι πρακτικά είχαν εξαιρεθεί από τα προηγούμενα προγράμματα. Τα έργα αυτά στόχο έχουν να αναβαθμιστούν οι γειτονιές των πόλεών μας και να υλοποιηθούν  αναπτυξιακές παρεμβάσεις ποιότητας ζωής των πολιτών. Εδώ εντάσσονται και δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης στις γειτονιές από σχετικά προγράμματα των δήμων, καθώς και η ειδική δουλειά που έχει  ξεκινήσει με ειδική φροντίδα του υφυπουργού εσωτερικών  σε σχέση με τα αδέσποτα ζώα.

Αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος και εμβληματικά κτίρια στους δήμους και αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής στέγης με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ. Στον τομέα αυτόν θα υπάρξει ακόμα πιο στενή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και τη γραμματεία των συγχρηματοδοτούμενων έργων καθώς προ κρίνεται  η κατασκευή των σχολικών κτιρίων να γίνει με ΣΔΙΤ. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και 14 σχολεία για παιδιά ΑμεΑ., που αποτελούν προτεραιότητα.

Μελέτες και έργα για την αντισεισμική προστασία των σχολείων και των αυτοδιοικητικών κτιρίων με καταρχήν προϋπολογισμό 40 εκατ.

Έξυπνες πόλεις: 130 εκατομμύρια. Μέτρα και συστήματα πρόληψης- παρακολούθησης –ελέγχου στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας και Ασφάλειας. Έξυπνα συστήματα και εφαρμογές στην Κινητικότητα, την στάθμευση, την κυκλοφορία και ασφαλώς την ηλεκτροκίνηση. Εξυπηρέτηση των πολιτών με ψηφιακές εφαρμογές και συστήματα. Υποστήριξη του τοπικού θεματικού τουρισμού, έξυπνα συστήματα για την ανάδειξη του Πολιτισμού- Τουρισμού. Μείωση της ενεργειακής σπατάλης στους Δήμους, έξυπνοι φωτισμοί, μείωση ενεργοβόρων, συσκευών και εξοπλισμού.

Ανοιχτοί χώροι ένα πρόγραμμα αναβάθμισης χώρων αθλητικών υποδομών, αναψυχής για τα παιδιά, Προϋπολογισμός 40 εκατ.

Εργα αγροτικής οδοποιίας 70 εκατομμύρια €

Ξεχωριστή πρόσκληση για μελέτες με προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων € για να διευκολυνθούν όλοι οι δήμοι που έχουν ανάγκη και ιδιαίτερα οι δήμοι με σοβαρές ελλείψεις στις τεχνικές τους υπηρεσίες.

Το πακέτο των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ συμπληρώνεται με έργα συνολικού προϋπολογισμού 650 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν ήδη ενταχθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα «Φιλόδημος», 77 από τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει με προϋπολογισμό 105 εκ. ευρώ. Όπως ανάφερε ο υπουργός εσωτερικών  461 έργα που ήταν ενταγμένα στο πρόγραμμα “Φιλόδημος” της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά δεν είχαν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, θα προχωρήσουν κανονικά, καθώς εντάσσονται στο σύνολό τους στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

 

*φωτο: Η δήμαρχος Κ. Κέρκυρας Μ. Υδραίου με τον πρόεδρο της Ενωσης Περιφερειών Απ. Τζιτζικώστα στην παρουσίαση του προγράμματος.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!