Quantcast
Χωρίς κατηγορία

«Να είσαι ανεξάρτητη».

Θυμάμαι που την πήρα με το αυτοκίνητο στο σπίτι της, την είχα συναντήσει στο περιφερειακό super-market. Δέκα φορές την είχα δει στη ζωή μου, δέκα λεπτά η διαδρομή, τα είπε όλα. Όλα. Ότι δεν χώρισε γιατί δεν είχε επιλογή με

ΑΛΙΚΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

τρία μικρά παιδιά, ότι την έβριζε αυτός (το όνομα ούτε να το προφέρει), ότι που και που έπεφτε καμιά ψιλή. Α, και ότι την ζήλευε. Υποπτευόταν ακόμη και τον κάκτο στο παράθυρο. Ότι τώρα είναι αργά, έχουν εγγόνια αλλά και πάλι δεν υπάρχει επιλογή. Μια ζωή μέσα σε δέκα λεπτά. Γειτόνισσα. Κρίμα.

Άνοιξα την εξώπορτα, ακούμπησα τα ψώνια, δεν έβγαλα την μάσκα γιατί δε φορούσα, τότε δεν υπήρχε ο κορωνοϊός, η ζωή ήταν φυσιολογική. Φυσιολογική;

Η μαμά μου, μου είχε πει να σπουδάσεις, να είσαι ανεξάρτητη, να έχεις ένα χαρτί, να μπορείς να χωρίσεις αν χρειαστεί. Αν χρειαστεί. Το χαρτί! Αχρείαστο να ‘ναι δηλαδή, σαν το διαζύγιο ένα πράγμα.

Ο προϊστάμενος στην δουλειά που τελικά χρειάστηκα, μου έπιασε τον πισινό. Επειδή δεν τον άφησα να πιάσει τίποτα άλλο μετά τον πισινό, το έκανε το χαρτί κομματάκια. Γιατί τι αξία έχει ένα χαρτί όταν έχει τον τίτλο «αχρείαστο να ‘ναι»;

Μαμάδες και μπαμπάδες, σε αυτόν τον κόσμο, όλα παίζονται στο gold. Who owns the gold είναι o κυρίαρχος της ζωής του -συχνά και των άλλων. Γι’ αυτό μην λέτε στις κόρες σας, όπως η δική μου μαμά, «να είσαι ανεξάρτητη», να λέτε στις κόρες σας «να δημιουργήσεις», «να χτίσεις», «να ερευνήσεις», «να διαπρέψεις», «να…» ό, τι νομίζετε εσείς ότι σημαίνει επιτυχία και δύναμη στη ζωή, αυτό να λέτε. Βασικά να λέτε τα ίδια που λέτε και στους γιους σας.

Αν νομίζουμε ότι η παρενόχληση και η κακοποίηση κάθε είδους παίρνει θάρρος εξαιτίας της μεγαλύτερης σωματικής διάπλασης και δύναμης των ανδρών έναντι των γυναικών, βρισκόμαστε σε λάθος χιλιετία. Άλλωστε πόσα νέα αγόρια και άντρες σήμερα, τώρα, αυτήν τη στιγμή, υφίστανται εργασιακή κακοποίηση χωρίς να έχουν καλλίγραμμο πισινό αλλά άδειο τραπεζικό λογαριασμό;

Η δύναμη των ανθρώπων εδώ και αιώνες μετριέται σε χρήμα και εξουσία. Και οι γυναίκες μέχρι σήμερα, παγκοσμίως, έχουν μια άνιση οικονομική και επαγγελματική δραστηριότητα σε σχέση με τους άνδρες. Οι πολύ επιτυχημένες γυναίκες, χρόνια τώρα, χαρακτηρίζονται σκύλες. Καθόλου δεν αμφισβητώ ότι κάποιες είναι, αλλά ούτε αμφισβητώ ότι αναγκάστηκαν να γίνουν.

Η ζωή που νομίζουμε φυσιολογική, δεν είναι. Κάποια πράγματα, αυτά ακριβώς που δε θα ήταν οι αρχικές μας επιλογές, έμειναν εντυπωσιακά στάσιμα, σαν ταριχευμένα –μην αγγίζετε. Ένα από αυτά είναι η μειονεκτική σχέση των γυναικών με την οικονομική δραστηριότητα και την εξουσία. Όχι ότι αλλάζοντας τη σχέση αυτή, η ζωή θα γίνει ως δια μαγείας ρόδινη για τις γυναίκες. Ούτε για τους άνδρες. Ούτε για κανέναν. Θα έχει όμως καλυφθεί ο πισινός μας.

*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 13ης-4-2021 της ΚΣ στη στήλη Αλι-θινά!

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!