Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ

Οι Παραδοσιακοί Χοροί μας μέσα από την έρευνα του Δημ. Κάντα

Το νέο βιβλίο του Δημήτρη Κάντα – προσφορά κι αυτό στο νησί μας – με θέμα τους Παραδοσιακούς χορούς της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαπόντιων νησιών, παρουσιάστηκε την Κυριακή 25 Αυγούστου 2019, στην αίθουσα του ΛΑΟΔΑΜΑΝΤΑ.

Την έκδοση παρουσίασαν ο εκπαιδευτικός – ερευνητής Τέλλος Πανδής, ο δημοσιογράφος Σπύρος Ζηνιάτης και ο ιστορικός Δημήτρης Ζυμάρης, ενώ την εκδήλωση πλαισίωσαν μελωδικά οι γυναίκες και οι μουσικοί του Πολυφωνικού Κάτω Γαρούνα “Ανδρονίκη” και χορευτικά, ένα από τα τμήματα του συλλόγου “Λαοδάμας”.

Με αιχμηρό λόγο

Σε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα του βιβλίου του (σελ. 86) ο Δημήτρης Κάντας δεν μασά τα λόγια του. Με αιχμηρό τρόπο περιγράφει «πώς σήμερα τα πολιτιστικά σωματεία χορεύουν τους κερκυραϊκούς χορούς στον τόπο» αναφέροντας κατά λέξη τα εξής:
«Είναι αλήθεια πως δεν δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην ιστορία, την παράδοση, την καταγραφή, την ανάδειξη και την τεκμηρίωση.
Τούτο οφείλεται:
1. Στην έλλειψη χορευτικής παιδείας από τους πρόχειρα υπεύθυνους
2. Στην τουριστικοποίηση των χορών, αφού αρκετοί εργάζονται χορεύοντας,
3. Στην έλλειψη συνεργασίας και παραδοχής ορισμένων βασικών συντελεστών του χώρου, από έλλειμμα κυρίως του γνωστικού αντικειμένου.
Έτσι λοιπόν βλέπουμε τρεχαλητά, σβούρες, «θυμιατίσματα», «μετάνοιες», σαλτιές (σάλτα), μακεδονοποίηση στις κινήσεις των χεριών, τρίτσες (ψαθάκια) σε ρόλο ανεμιστήρα, χασαποσέρβικα στυλ και Άη Γιώργηδες με 16 βήματα για να ταυτίζονται βήματα και μελωδία.
Το άλλο σόλοικο είναι η φορεσιά, όπου και αυτή στραπατσάρεται και παρουσιάζεται «αποκριάτικα». Θα δούμε «τσουτσουμίδες», (εμπριμέ κόκκινα μαντήλια του κεφαλιού) δεμένες στους λαιμούς να θυμίζουν Μεξικάνους, ανδρικά γιλέκα με τρίγωνα πέτα, κεφαλόδεσμους με τορκούς χωρίς την ύπαρξη πεσελιού και πλαστικά λουλούδια όπως ακριβώς βάζουν στα άλογα που σέρνουν τις άμαξες (λοντόνια).
Τέτοια θα δούμε πάρα πολλά, όχι μόνο από αδαείς, αλλά δυστυχώς και από δασκάλους που έχουν ειδικότητα στο χορό και τυχαίνει να έχουν παρακολουθήσει κάποιο σεμινάριο».

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!