Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Οι στέρνες των Παξών

Οι Στέρνες στα Πλακωτά
Στα 500 μέτρα από το γεφύρι του Γαΐου και πάνω από το ελαιουργείο του Σοφού, βρίσκονται είκοσι τρεις (23) πελεκητές στέρνες, οι ονομαζόμενες στέρνες στα Πλακωτά του Οζιά.
Πρόκειται για ιδιωτικές στέρνες λαξευμένες στο βράχο. Ένα σύμπλεγμα στερνών στεγασμένων και ανοιχτών – ελεύθερων, που διατάσσονται άτακτα στο χώρο. Η σύνθεση αποτελείται πό 6 ανοιχτές στέρνες και 4 κτίσματα, που στεγάζουν τις υπόλοιπες 17. Οι 6 ανοιχτές στέρνες εμφανίζονται σε κυκλικό, ορθογώνιο ή ελεύθερο σχήμα και τοποθετούνται πάνω σε βάση αντιστοίχων σχημάτων. Από τα τέσσερα κτίσματα, τα τρία περιγράφονται από λιθόκτιστες θολωτές κατασκευές με λίθινη δίρριχτη στέγη διαστάσεων 15.35×5.75×2.65, 10.30×6.30×3.80 και10.00×5.65×3.00.
Το τέταρτο κτίσμα, επίσης, λιθόκτιστη θολωτή κατασκευή εμφανίζεται με λίθινη μονόριχτη στέγη και είναι σημαντικά μικρότερο με διαστάσεις 3.40×3.00×1.80.
Σήμερα σε χρήση βρίσκονται οι στέρνες που στεγάζονται στα τρία μεγαλύτερα κτίσματα. Από αυτά σε ένα η στέγη έχει καταρρεύσει (10.30×6.30×3.80).
Το όμορό του κτίσμα διατηρεί τη στέγη του, αλλά παρατηρείται πυκνή βλάστηση στο χώρο. Στην καλύτερη κατάσταση βρίσκεται το τρίτο κτίσμα, το οποίο παραμένει στεγασμένο χωρίς έντονα σημάδια εγκατάλειψης.
Το μικρότερο κτίσμα βρίσκεται σε καλή κατάσταση, αλλά δεν χρησιμοποιείται πια. Οι υπόλοιπες στέρνες, οι ανοιχτές, βρίσκονται σε μέτρια κατάσταση.
 
*ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ 
**Δημοσιεύθηκε στην Ηχώ των Παξών
__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!