Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Οι 4 διαφορετικοί τύποι απινιδωτή και πού χρησιμεύει ο καθένας

Οι καρδιολογικές παθήσεις και τα νοσήματα του κυκλοφορικού αποτελούν τη νούμερο ένα αιτία θανάτου στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Για την πρόληψη του θανάτου από τέτοιου είδους αιτίες χρησιμοποιούνται οι απινιδωτές καρδιάς, οι οποίοι μπορούν να χρησιμεύσουν και για τη διάσωση του ασθενούς από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.

Οι ειδικοί στον καρδιολογικό εξοπλισμό από την εταιρεία https://www.mantzaris.com/ μας εξηγούν ποιοι είναι οι τύποι των απινιδωτών και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο καθένας.

Οι τύποι των απινιδωτών

  • Αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής: Πρόκειται για μία φορητή συσκευή που λειτουργεί αυτόματα και χορηγεί ηλεκτρικό σοκ στην καρδιά, εφόσον χρειάζεται. Χρησιμοποιείται για τη διάσωση του ατόμου από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή. Διότι αν συμβεί αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, θα πρέπει να χορηγηθεί ηλεκτρικό σοκ στην καρδιά από τα πρώτα ήδη λεπτά, έτσι ώστε να αποκατασταθεί ο καρδιακός ρυθμός και ο ασθενής να σωθεί χωρίς να αποκτήσει μόνιμες βλάβες.
  • Εξωτερικός απινιδωτής με μόνιτορ: Λειτουργεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τον αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή όσον αφορά το σκέλος της χορήγησης ηλεκτρικού σοκ για την αποκατάσταση του καρδιακού ρυθμού. Όμως, δεν διαθέτει αυτόματη λειτουργία, δηλαδή δεν αποφασίζει η συσκευή αν πρέπει να χορηγηθεί ηλεκτρικό σοκ. Αντίθετα, διαθέτει μόνιτορ, το οποίο παρακολουθεί ο επαγγελματίας υγείας και αυτός αποφασίζει αν πρέπει να χορηγηθεί ηλεκτρικό σοκ.
  • Εμφυτεύσιμος αυτόματος απινιδωτής: Πρόκειται για μια μικρή συσκευή στο μέγεθος του βηματοδοτή που τοποθετείται χειρουργικά στο στήθος ή στην κοιλιά του ασθενούς και ελέγχει συνεχώς για πιθανές αρρυθμίες που μπορεί να διακόψουν τη ροή του αίματος από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα. Αν διαπιστωθεί κάποια αρρυθμία, ο απινιδωτής στέλνει αυτόματα ηλεκτρικό σοκ, για να διορθώσει την αρρυθμία.
  • Φορητός απινιδωτής: Είναι επίσης μια μικρή συσκευή που έχει αισθητήρες, οι οποίοι συνδέονται με το δέρμα και στέλνουν τα δεδομένα μέσω καλωδίων σε μια μονάδα που ελέγχει τον ρυθμό της καρδιάς και προκαλεί ηλεκτρικό σοκ όταν χρειάζεται, συνήθως δε στην περίπτωση αρρυθμιών. Η συσκευή έχει μια ζώνη συνδεδεμένη με γιλέκο και φοριέται κάτω από τα ρούχα

Πώς να χρησιμοποιήσετε τον αυτόματο απινιδωτή

Ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής είναι το μόνο είδος απινιδωτή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μη ιατρικό προσωπικό, από οποιοδήποτε άτομο δηλαδή έχει πραγματοποιήσει το ολιγόωρο σεμινάριο για χρήση αυτόματου απινιδωτή και καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ).

Αυτός είναι και ο λόγος που οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές βρίσκονται σε εμφανές σημείο με τη σήμανση AED (Automatic External Defibrillators) σε πολυσύχναστα σημεία, όπως γήπεδα, λιμάνια και αεροδρόμια. Αν κάποιο άτομο χάσει ξαφνικά τις αισθήσεις του, θα πρέπει να συνδεθούν τα ηλεκτρόδια του απινιδωτή στο στήθος του, ώστε ο απινιδωτής να διαβάσει με αυτόματο τρόπο τον καρδιακό ρυθμό.

Στη συνέχεια, ο αυτόματος απινιδωτής θα αποφασίσει αν χρειάζεται ή όχι απινίδωση. Αν χρειάζεται, τότε είτε θα τη χορηγήσει αυτόματα είτε θα απαιτήσει από τον διασώστη να πατήσει ένα κουμπί, για να την χορηγήσει. Στο ενδιάμεσο μεταξύ των απινιδώσεων θα πρέπει να παρέχεται στον ασθενή ΚΑΡΠΑ. Η λειτουργία του απινιδωτή είναι απόλυτα αυτόματη, αλλά και ασφαλής για τον διασώστη και τον ασθενή, αφού δεν υπάρχει καμία περίπτωση να χορηγήσει απινίδωση, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο.

Στην εταιρεία Mantzaris.com θα βρείτε αυτόματους απινιδωτές Lifepak CR2 του οίκου Stryker, που αντιπροσωπεύει επίσημα στην Ελλάδα, αλλά και ιατρικό εξοπλισμό υψηλής ποιότητας, με κορυφαία τεχνική και επιστημονική υποστήριξη σε όλη την Ελληνική αγορά.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!