Quantcast
ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Πάσχα στην Κέρκυρα: Γιατί είναι μια τόσο ξεχωριστή εμπειρία

Εκτός από την αρχοντική ομορφιά, τα καταπράσινα τοπία, τις παραδεισένιες παραλίες και την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της, η Κέρκυρα είναι δημοφιλής και για έναν ακόμη λόγο, το Πάσχα της! Κάθε χρόνο, το Πάσχα γιορτάζεται με λαμπρότητα, μέσα από την αναβίωση διάφορων εθίμων σε όλες τις περιοχές του νησιού.

Τα έθιμα αυτά, λαμβάνουν χώρα καθ’όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, όμως όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της, γίνονται όλο και πιο εντυπωσιακά. Πάμε λοιπόν να δούμε τα έθιμα που κάνουν το Πάσχα στην Κέρκυρα να είναι μια ξεχωριστή εμπειρία, την οποία αξίζει να ζήσεις!

Η Μεγάλη Παρασκευή

Η Μεγάλη Παρασκευή στην Κέρκυρα είναι γεμάτη κατάνυξη -είναι άλλωστε η στιγμή που κορυφώνεται το Θείο Δράμα! Τη μέρα αυτή, γίνεται η περιφορά των επιταφίων, με τη συνοδεία πάντα των φιλαρμονικών του νησιού. Πρώτα, γίνεται η περιφορά του Επιταφίου του Παντοκράτορα στο Καμπιέλο και έπειτα ακολουθούν οι υπόλοιποι επιτάφιοι του νησιού, μέχρι τις 10 το βραδυ που γίνεται η περιφορά του Επιταφίου της Μητρόπολης.

Κατά την λαμπρή περιφορά του Επιταφίου της Μητρόπολης, το κλίμα είναι φορτισμένο, με τις παλαιότερες φιλαρμονικές του νησιού να παίζουν πένθιμα εμβατήρια και τη χορωδία της Μητρόπολης να ψέλνει το ‘Αι γενεαί πάσαι’. Η διαδρομή που ακολουθεί ο επιτάφιος ξεκινά από τη Μητρόπολη του νησιού και περνά μέσα από τη Σπιανάδα για να καταλήξει στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Κέρκυρας!  

Το έθιμο των μπότηδων

Οι μπότηδες είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο δημοφιλή πασχαλινά έθιμα στην Κέρκυρα. Μάλιστα, ταξιδιώτες από όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο επισκέπτονται την Κέρκυρα ειδικά για να το παρακολουθήσουν από κοντά. 

Κάθε Μεγάλο Σάββατο στις 11.00, οι κάτοικοι της πόλης της Κέρκυρας ρίχνουν από τα μπαλκόνια τους τους μπότηδες, για να γιορτάσουν την Πρώτη Ανάσταση. Οι μπότηδες είναι μεγάλα πήλινα κανάτια, συνήθως βαμμένα κόκκινα, τα οποία όμως δεν χρησιμοποιούνται, όπως θα περίμενε κανείς, ως πασχαλινά διακοσμητικά. Αντίθετα, έχουν φτιαχτεί για να σπάσουν, συνοδεύοντας με τον κρότο που κάνουν τις καμπάνες που χτυπούν χαρμόσυνα την ώρα εκείνη. 

Το έθιμο αυτό θεωρείται ότι έχει ρίζες στην εποχή της κυριαρχίας του νησιού από τους Ενετούς, οι οποίοι πετούσαν κάθε Πρωτοχρονιά τα παλιά τους πράγματα για να τους φέρει ο νέος χρόνος καινούργια!

Το έθιμο της Μαστέλλας

Άλλο ένα έθιμο που λαμβάνει χώρα το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου είναι η Μαστέλλα, η οποία γίνεται στην περιοχή της Πίνιας, στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας. Σύμφωνα με το έθιμο αυτό, τοποθετείται από τους πιναδόρους στη μέση του δρόμου ένα μεγάλο βαρέλι γεμάτο νερό (Μαστέλα), το οποίο είναι στολισμένο με μυρτιές, φοίνικες και κορδέλες.

Οι πινιαδόροι καλούν όποιον περνάει μπροστά από το βαρέλι να ρίξει μέσα ένα κέρμα. Όταν χτυπήσουν οι καμπάνες για την Πρώτη Ανάσταση, κάποιος βουτάει μέσα στο βαρέλι, συγκεντρώνοντας τα κέρματα, τα οποία και κρατάει!

Η Ανάσταση

Ο εορτασμός της Ανάστασης στην Κέρκυρα είναι γνωστός για τη λαμπρότητά του! Λαμβάνει χώρα στην Άνω Πλατεία της Κέρκυρας, με τους πιστούς να έχουν συγκεντρωθεί σε αυτή με τις λαμπάδες τους, είτε να παρακολουθούν από τα μπαλκόνια των πολυόροφων σπιτιών που βρίσκονται γύρω από την πλατεία. 

Όταν ο Μητροπολίτης αρχίζει να ψέλνει το ‘Χριστός Ανέστη’, ο ουρανός γεμίζει με βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, ενώ η πλατεία φωτίζεται από τις αναμμένες λαμπάδες. Το θέαμα είναι μοναδικό και σίγουρα μένεια αξέχαστο σε όποιον έχει την τύχη να βρεθεί εκεί! Μετά την Ανάσταση, οι πιστοί επιστρέφουν στα σπίτια τους για να γλεντήσουν απολαμβάνοντας ένα πλούσιο δείπνο, πρωταγωνιστές του οποίου είναι η μαγειρίτσα, ή αλλιώς ‘τσιλίχουρδα’, όπως την αποκαλούν οι Κερκυραίοι, και τα πασχαλινά τσουρέκια (φογάτσες και κολομπίνες).  

Η εμπειρία του εορτασμού του Πάσχα στην Κέρκυρα είναι πραγματικά μοναδική, με τα έθιμα που αναβιώνουν κάθε χρόνο να κρατούν την παράδοση ζωντανή, αποτελώντας πόλο έλξης για πολλούς ταξιδιώτες. Ένα είναι σίγουρο: η Κέρκυρα δικαίως θεωρείται ένας από τους κορυφαίους πασχαλινούς προορισμούς στην Ελλάδα!

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!