Quantcast
SLIDERΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Ολοκληρώθηκε η ημερίδα για την επικαιροποίηση της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης πόλης Κέρκυρας

Η Αστική Αρχή ΟΧΕ/ΒΑΑ Πόλης Κέρκυρας και ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων διοργάνωσαν το πρωί της Παρασκευής ενημερωτική ημερίδα  με θέμα: «Επικαιροποίηση Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Πόλης Κέρκυρας στα πλαίσια της προγραμματικής περιόδου του ΠΕΠ Ιόνια Νησιά 2021-2027».

Στην ημερίδα αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι της Διαχειριστικής Αρχής, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, του ΤΕΕ, της Εφορείας Αρχαιοτήτων, της ΑΝΙΟΝ, του Συλλόγου Σαν Τζιάκομο και φυσικά, του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) είναι επικεντρωμένη στον τομέα της πολιτιστικής δημιουργικής οικονομίας και αφορά στην προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της Ε.Ε.

Οι θεματικές πλατφόρμες διαβούλευσης είναι τέσσερις και αφορουν στην τοπική οικονομία, στον πολιτισμό, στην αστική αναζωογόνηση και στη βιώσιμη κινητικότητα ενώ, σύμφωνα με τη Δήμαρχο Μ. Υδραίου, θα προστεθεί ακόμη μια που αφορά στην ανθεκτικότητα, δηλαδή κλιματική αλλαγή και κοινωνική ανθεκτικότητα. Η ολοκλήρωση του επικαιροποιημένου σχεδίου τοποθετείται με ορίζοντα το 2024 ώστε στη συνέχεια, να υποβληθεί προς έγκριση στη Διαχειριστική Αρχή με σκοπό την χρηματοδότηση των έργων.

Επί Νικολούζου

 

Όλη αυτή η διαδικασία της εκπόνησης του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης (ΟΣΧΑ0 είχε ξεκινήσει επί δημαρχίας Νικολούζου, με τη μορφή́ «Τοπικής Στρατηγικής» το οποίο θα χρηματοδοτούνταν  κυρίως από πόρους του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων 2014-2020, στο πλαίσιο του προτύπου χωρικής ανάπτυξης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Ως προς την χωρική του εφαρμογή («περιοχή παρέμβασης»), εστίαζε στην Πόλη της Κέρκυρας και στόχευε  στη διασύνδεση του πολιτιστικού αποθέματος και της ιδιαίτερης ταυτότητας της πόλης με την επιχειρηματική αξιοποίηση (ποιοτική αναβάθμιση και εμπλουτισμός του πολιτιστικού κεφαλαίου, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας –με έμφαση στην καινοφανή και νεοφυή πολιτιστική δημιουργία-, και στη σύνδεσή τους με νέα τουριστικά προϊόντα, αξιοποιώντας τη βιομηχανία της εμπειρίας και της δημιουργίας» (Cultural and Creative Industries – CCIs).

Το ΟΣΧΑ του Δήμου Κέρκυρας αξιοποιεί το «εργαλείο» της ΟΧΕ

Η διαβούλευση για τη διαμόρφωση της παραπάνω «τοπικής στρατηγικής» του ΟΣΧΑ και την εξειδίκευσή του σε επιχειρησιακό, χρηματοδοτικό και οργανωτικό επίπεδο οργανώθηκε  σε δύο αντίστοιχες Φάσεις και διαμορφώθηκε  σε πέντε επιμέρους Στάδια («βήματα»), από το Δεκέμβριο του 2016 μέχρι και τον Μάρτιο του 2017.

Τι είναι η ΟΧΕ

 Η ΟΧΕ αποτελεί προγραμματικό και χρηματοδοτικό μέσο υλοποίησης συνεκτικών αναπτυξιακών σχεδίων αστικής, επιχειρηματικής και κοινωνικής αναζωογόνησης και καινοτομίας, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και «ενεργοποίηση» συγκεκριμένων «Επενδυτικών Προτεραιοτήτων» των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020, από τα οποία μια ΟΧΕ πρόκειται να αντλήσει χρηματοδοτικούς πόρους. 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!