Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

Ομιλία Γκίκα για Θέσπιση Προσωπικού Ιατρού & Αναβάθμιση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε σήμερα ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας για την θέσπιση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού και την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο Βουλευτής απάντησε αρχικά στους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και σε όσα υποστηρίζουν για την ρήτρα αναπροσαρμογής. Διευκρίνισε ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής προβλέπεται από το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο και έχει ενσωματωθεί στον Κώδικα Ηλεκτρικής Ενέργειας εδώ και σχεδόν μία δεκαετία. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επί 4,5 χρόνια δεν την άγγιξε και το γεγονός ότι την αποκαλεί σήμερα «ρήτρα Μητσοτάκη» «συνιστά επιτομή λαϊκισμού, υποβιβάζει το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης και δεν περιποιεί τιμή για την Αξιωματική Αντιπολίτευση», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας ο κ. Γκίκας εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα από τα σοβαρότερα νομοσχέδια της Κυβέρνησης. Όπως είπε, η Ελληνική κοινωνία δεν έχει δώσει έως σήμερα τη δέουσα σημασία στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με πολλούς πολίτες να απευθύνονται ακόμη και για ελαφρά περιστατικά στα Νοσοκομεία. Εκτίμησε ότι το φαινόμενο οφείλεται μεταξύ άλλων στο γεγονός της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε πολλά Κέντρα Υγείας, ενώ συχνά και οι κτηριακές εγκαταστάσεις δεν είναι κατάλληλες.

Ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Κέρκυρας, όπου το καλοκαίρι του 2019 παραλάβαμε Κέντρα Υγείας με τεράστια κτηριακά προβλήματα  και επεσήμανε την σημασία της ένταξης σημαντικού αριθμού Κέντρων Υγείας της χώρας στο Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να ανακαινιστούν. Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι σε συνεργασία με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Γιάννη Καρβέλη, αποφασίστηκε και τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάθεσης της εργολαβίας στο ΚΥ Αγ. Αθανασίου, ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επισκευές στο κτήριο.

Ο Στέφανος Γκίκας έκανε αναλυτική αναφορά στον νέο θεσμό του Προσωπικού Ιατρού, τον οποίο περιέγραψε ως το «σημείο επαφής του πολίτη με το ΕΣΥ». Όπως εξήγησε «ο Προσωπικός Ιατρός θα συμβουλεύει, θα καθοδηγεί και θα παραπέμπει τον ασθενή σε ειδικούς ιατρούς ή σε Νοσοκομείο, θα επιβλέπει την εφαρμογή προληπτικών εξετάσεων και θα τηρεί τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας».

Υπογράμμισε ότι οι πολίτες θα επιλέγουν τον Προσωπικό τους Ιατρό ελεύθερα και θα εγγράφονται σε αυτόν. Επιπλέον τόνισε ότι εκτός από τους ιατρούς που υπηρετούν σε Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ, θα μπορούν να γίνονται Προσωπικοί Ιατροί όσοι είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, όπως και οι ιδιώτες ιατροί, ενώ «σε ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις, δίνεται η δυνατότητα επιλογής και ειδικού ιατρού ως Προσωπικού Ιατρού».

Ο Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε και στον τρόπο αποζημίωσης των Προσωπικών Ιατρών, αφού αυτή θα γίνεται κατά κεφαλήν. «Δίνεται έτσι ένα σημαντικό κίνητρο ενεργούς συμμετοχής στον θεσμό», συμπέρανε.

Αναφορικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο Βουλευτής εστίασε στο γεγονός ότι για την αντιμετώπιση της στρέβλωσης που αναγκάζει τους πολίτες να «πληρώνουν ακόμη και τις στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας» προβλέπεται «η δυνατότητα συνεργασίας δημοσίων δομών με ιδιώτες παρόχους. Έτσι διασφαλίζεται η δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών σε περισσότερες υπηρεσίες υγείας και δωρεάν.» Σημείωσε ότι παράλληλα, για τη διασφάλιση του δικαιώματος της ελεύθερης επιλογής Προσωπικού Ιατρού, ο ΕΟΠΥΥ μπορεί πλέον να συμβάλλεται με ιατρούς των οικείων Ιατρικών Συλλόγων.

Ο Βουλευτής εξήρε και την καθιέρωση και οργάνωση της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας, η οποία όπως είπε «έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό που υπάρχει σήμερα». Θα αφορά πολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν, χρειάζονται υπηρεσίες υγείας, ωστόσο δεν χρήζουν νοσηλείας. Για αυτές τις περιπτώσεις προβλέπεται πλέον η παροχή των υπηρεσιών υγείας στα σπίτια των ασθενών από ιατρούς και επαγγελματίες υγείας των Τμημάτων Βραχείας και Ημερήσιας Νοσηλείας που λειτουργούν στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Απαντώντας στην κριτική που ασκείται από την Αντιπολίτευση για την δυνατότητα πραγματοποίησης απογευματινών χειρουργείων σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ, ο Στέφανος Γκίκας εκτίμησε ότι αυτή «δεν εδράζεται σε λογικά επιχειρήματα». Εξήγησε ότι «οι υφιστάμενες λίστες αναμονής ωθούν σήμερα σημαντικό αριθμό ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές. Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου αναβαθμίζεται η δυνατότητα πραγματοποίησης απογευματινών χειρουργείων στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ έναντι τιμολογημένης αμοιβής

Όπως ανέλυσε, από το εγχείρημα επωφελούνται οι ασθενείς στους οποίους προσφέρεται οικονομικότερη επιλογή από ότι είναι η ιδιωτική κλινική, οι ιατροί και νοσηλευτές των Νοσοκομείων, που μπορούν να βελτιώσουν το εισόδημά τους παραμένοντας στο ΕΣΥ, ενώ αυξάνουν και τα Νοσοκομεία τα έσοδά τους, με τα οποία θα μπορέσουν να βελτιώσουν περαιτέρω τις υπηρεσίες τους.

Σε ότι αφορά στην κάλυψη των κενών του ΕΣΥ, ο Βουλευτής επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών, 700 ιατρών και 910 ατόμων λοιπού προσωπικού εντός του 2022. Ωστόσο σημείωσε, ότι σε νησιωτικές περιοχές, όπως τα Ιόνια Νησιά, πολύ συχνά οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται, το νομοσχέδιο προβλέπει την «δυνατότητα ανάληψης της υποχρέωσης κάλυψης των κενών σε δημόσιες δομές υγείας, είτε από ιδιώτες ιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, είτε από ιδιώτες που συνταγογραφούν φάρμακα μέσω ΕΟΠΥΥ, εφόσον τους ζητηθεί.» Στο ίδιο πλαίσιο προβλέπεται και η παροχή υπηρεσιών από ιδιώτες παρόχους για την ενίσχυση του ΕΣΥ, όταν συντρέχουν έκτακτες συνθήκες.

Τέλος, ο Βουλευτής σημείωσε ότι με το σχέδιο νόμου αναβαθμίζεται και ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος μετατρέπεται σε ασφαλιστικό φορέα, που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών από τους ιδιώτες παρόχους. Όπως εξήγησε, προστίθενται και αντικειμενικά ποιοτικά κριτήρια για την αποζημίωσή τους, ενώ ο έλεγχος των παροχών θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Στέφανος Γκίκας συμπέρανε ότι το σχέδιο νόμου «συμπληρώνει και βελτιώνει την υφιστάμενη νομοθεσία για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στοχεύοντας στην αναβάθμιση και στην ενδυνάμωσή της. Στο επίκεντρο του νομοσχεδίου βρίσκεται ο πολίτης, η διασφάλιση της υγείας του και η ποιοτική του περίθαλψη. Πρόκειται για μία εξαιρετική νομοθετική πρωτοβουλία με έντονο κοινωνικό πρόσημο.»

 

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!