Quantcast
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΙΓΓΑΣ

Ουδέν “κακόν” αμιγές καλού!

ΙΩΑΝΝΗΣ- ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΙΓΓΑΣ*

Η κυβέρνηση δια του Υπουργού Χατζηδάκη έφερε προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο το οποίο ανατρέπει πλήρως το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας του Περιβαλλοντος, με σκοπό να διευκολυνεται πλέον η εκτέλεση επενδυτικών σχεδίων fast truck, δίχως να αποτελούν τροχοπέδη οι περιβαλλοντικές διατάξεις. Και φέρνει το νομοσχέδιο σε συνθήκες καραντίνας, με ελλιπεστατη διαβούλευση σε συνθήκες κοινωνικής αδράνειας και παθητικότητας, με μια Βουλή, η οποία ουσιαστικά συνεδριάζει σε συνθήκες “έκτακτης ανάγκης”.
Έχω αναφερθεί σε προηγούμενο σημείωμα μου για τις περιβαλλοντοκτόνες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και την εντελη απαξίωση του ρόλου και της γνώμης των τοπικών κοινωνιών αναφορικά με σχεδιάζομενες επενδύσεις, οι οποίες εξ αντικειμένου είναι προσφορές να αλλοιωσουν σοβαρά την περιβαλλοντικη ισορροπια ολόκληρων περιοχών και κατά συνέπεια και την οικονομική τους δομή.
Θέλω να σταθώ στο άρθρο 93 του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, το οποίο ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα στην διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία πλέον περιέρχεται από την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση και τους ΦΟΔΣΑ στην ευθύνη των Περιφερειών.
Η πρόβλεψη αυτή, σαφώς δεν είναι τόσο αγαθή όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Επί της ουσίας η στόχευση είναι να περιέλθει η χρυσοφορα εκμετάλλευση των απορριμμάτων και της διαχείρισης τους “σε πολύ στενό και ελεγχόμενο κυκλο”.
Τούτο όμως δεν σημαίνει ότι εξ αντικειμένου είναι μια κακή εξέλιξη για την Κέρκυρα. Αντιθετως, είναι πολύ πιθανό η εξέλιξη αυτή να αποβεί πολύ πιο επωφελής για τους κατοίκους της. Τους οποίους σε τελευταία ανάλυση ενδιαφέρει να μην υπάρχουν σκουπίδια στους δρόμους, να εκλείψουν τα άγη του Τεμπλονιου και της Λευκιμμης και να μη πληρώνουν “τον κούκο αηδόνι” για να επιτευχθούν αυτά. Ποσώς ενδιαφέρονται οι Κερκυραιοι αν αυτό συμβεί υπό την αιγίδα των Δήμων ή της Περιφέρειας.
Είναι αλήθεια ότι όλοι μας έχουμε κουραστεί από αυτά που έχουμε βιώσει σε σχέση με τα απορρίμματα. Από την αδυναμία των Δημοτικών Αρχών να πράξουν τα αυτονόητα, τα πισωγύρισματα, τις συνεχείς αναβολές, τις ακατασχετες ανοητολογιες και τα αλλεπάλληλα σχέδια επί χάρτου. Αν μάλιστα γίνονταν κάποια στιγμή γνωστά στο ευρύ κοινό τα “πικάντικα” που σχετίζονται με αυτό που καλείται “βιομηχανία των σκουπιδιών” στην Κέρκυρα, τότε, ίσως η κερκυραϊκή κοινωνία δεν έμενε μόνο στην παθητική απογοήτευση.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι μετά από την δημοσιοποιηση του άρθρου 93 του νομοσχεδίου, αίφνης ξεπεράστηκαν όλα τα προβλήματα και κατέστη δυνατή η δια τηλεδιασκέψεως συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μόνο θέμα την λήψη απόφασης για να ζητηθεί η εξαίρεση της Κέρκυρας από τις προβλέψεις του άρθρου αυτού.
Σημειωτεον ότι επί δύο περίπου μήνες δεν ήταν δυνατή η δια τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είτε για το θέμα του κορωνοϊου, την Πανδημία και τα μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν σε τοπικό επίπεδο είτε για τις επιπτώσεις που θα έχει για τον τουρισμό της Κέρκυρας η κατασταση αυτή και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για όλους τους Κερκυραιους που ουσιαστικά πλήττονται. Αυτά τα θέματα δεν κρίθηκαν τόσο σπουδαία ώστε να υπερπηδηθούν τα τεχνικά θέματα της τηλεδιάσκεψης.
Εν πάση περιπτώσει, πληροφορουμαι πως ετοιμάζονται να κλείσουν το Δημαρχείο και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις προς διαμαρτυρίαν κατά της κυβερνητικής βούλησης.
Δεν παραγνωριζω ότι η συγκεκριμένη διάθεση της κυβέρνησης αδικεί ίσως την παρούσα Δημοτική Αρχή, η οποία παρέλαβε τον εγκληματικά αργοπορημένο σχεδιασμό της προηγούμενης και τον επεξέτεινε. Όμως δεν θεωρώ ότι η ουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το 2020 βρίσκεται ή εξαντλείται στα απορρίμματα. Βασικά πιστεύω πως η μετάθεση της σχετικής ευθύνης στις Περιφέρειες απαλλάσσει την Δημοτική Αρχή από έναν βραχνά και δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε, απερισπαστη πλέον, να ανταποκριθεί στις πραγματικές σύγχρονες προκλησεις ενός Δήμου και πολύ περισσότερο στα μείζονα θέματα, αναπτυξιακά και μη, που αντιμετωπίζει ο Δήμος Κέρκυρας και πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να δρομολογηθουν. Και ιδιαιτέρως στους χρόνους που ακολουθούν και που δεν θα είναι καθόλου εύκολοι.
Ο διαφαινομενος “υπέρ πάντων αγώνας” για ένα θέμα που στερείται ουσιαστικής σημασίας για την κοινωνία της Κέρκυρας, μόνο ζημιά θα προκαλέσει σε αυτούς που θα τον δώσουν και στον τόπο…

* είναι δικηγόρος

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!