Quantcast
SLIDERΕΛΛΑΔΑΚΕΝΤΡΙΚΑ

Ο Άρειος Πάγος “παγώνει” την ηχορύπανση

Με εγκύκλιο, που απέστειλε την Πέμπτη (8/6/23) προς τους εισαγγελικούς λειτουργούς όλης της χώρας,  ο Αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Παναγιώτης Σ. Παναγιωτόπουλος τους καλεί να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να μπει στοπ στην ηχορύπανση.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει “ παρακαλώ να εντείνετε το, ούτως ή άλλως υπάρχον, υπηρεσιακό σας ενδιαφέρον, το οποίο πρέπει να παραμένει «ανύστακτον» (όχι όμως λόγω παρανόμων ήχων και θορύβων), και να δώσετε άμεσες, ταχείες και σπουδαίες οδηγίες στους υπό τις παραγγελίες σας δρώντες ανακριτικούς υπαλλήλους για την βεβαίωση τέτοιων παραβάσεων και διαρκή παρακολούθηση του ζητήματος”. Καταλήγοντας ότι “η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σας καλεί, όπως πάντα πράττετε, με αναπεπταμένην την εισαγγελικήν σας «ρομφαία» να εστιάσετε την προσοχή σας και σε αυτό το τόσο σημαντικό πρόβλημα, για να κρατήσουμε απόμακρα την ύπουλη για την σωματική και ψυχική υγεία μας ηχορύπανση και να συμβάλλουμε, όσον ένεστι, στην απάλυνση του ζητήματος”.

Πλημμέλημα & αυτόφωρη διαδικασία

Χαρακτηρίζοντας το ζήτημα διατάραξης της κοινής ησυχίας «ευαίσθητο», παραπέμπει και στις προβλέψεις του Ποινικού Κώδικα του Οκτωβρίου 2019, με τις οποίες επανήλθε το αδίκημα ως πλημμέλημα. «Η επαναφορά του αδικήματος ως πλημμελήματος, καθώς και ο ορισμός του νόμου για υποχρεωτική τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας «αν ο δράστης έχει συλληφθεί επ’ αυτοφώρω» (άρθρ. 10 της Α5/3010/1985 Υγειονομικής Διάταξης, ως αντικ. με το άρθρ. 37 § 3 Ν. 4055/2012) καταδεικνύουν την βούληση του νομοθέτη, αφενός να εξασφαλίσει στους κοινωνούς του δικαίου – πολίτες τις συνθήκες απόλαυσης ενός ήσυχου και ήρεμου περιβάλλοντος, αφετέρου να τιμωρήσει τους παρά το νόμο δρώντες. Ακόμη, ο νομοθέτης, προκειμένου να καταστήσει ευχερέστερη τη δίωξη, όρισε ως αρμόδια για την βεβαίωση των παραβάσεων και τα αστυνομικά όργανα (πέραν δηλ. των υγειονομικών)» τονίζει.

Παράνομη η διατάραξη κοινής ησυχίας

Υπογραμμίζει επίσης πως «υπό αυτά τα δεδομένα, και για το λόγο ότι η ηχορύπανση και η έκθεση του ανθρώπου στους παντός είδους θορύβους, ιδιαίτερα σε λουτροπόλεις και περιοχές με μαζικό τουρισμό, αλλά και στα αστικά κέντρα των πόλεων, έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, καθίσταται αναγκαία, και πάλι, η επέμβαση του εισαγγελέα για τους μη σεβόμενους το νόμο και την ησυχία των συμπολιτών τους, τουλάχιστον κατά τις ώρες της μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας. Έτσι, μουσικές που προέρχονται από κέντρα διασκέδασης και λοιπά καταστήματα, είτε υπαίθρια είτε στεγασμένα, θόρυβοι από δίκυκλα και αυτοκίνητα που «αρματοδρομούν» στους δρόμους, δημόσιοι θόρυβοι που προέρχονται από διάφορες και ποικίλες δραστηριότητες, παντός είδους θορυβώδεις εκδηλώσεις σε δρόμους, πλατείες και δημόσιους γενικά χώρους κατοικημένων περιοχών, που διαταράσσουν την ησυχία των πολιτών, τις ασχολίες και τις τέρψεις αυτών, κατά τις άνω ώρες, είναι προφανές ότι είναι απολύτως παράνομες».

Ολόκληρη η εγκύκλιος

Προς
Τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών της Χώρας
και δι’ αυτών προς
τους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφερείας τους
ΘΕΜΑ: Οι ρύποι από ήχους και θορύβους ως προσβολή του δικαιώματος της ησυχίας και ηρεμίας των πολιτών
1. Στη σημερινή πολυτάραχη εποχή μας, η ωφέλεια που προκύπτει από την απόλαυση ενός ήρεμου και ήσυχου περιβάλλοντος είναι δικαίωμα σπουδαίο και αποτελεί έκφανση του δικαιώματος επί της προσωπικότητας. Η απόλαυση ενός ήρεμου φυσικού περιβάλλοντος ελεύθερου από παντός είδους ρύπους, και δη από ρύπους ήχων και εκπομπές θορύβων, είναι δικαίωμα που πηγάζει από το ίδιο το Σύνταγμα (άρθρ. 24 § 1, κοινωνικό δικαίωμα στο περιβάλλον) και προστατεύεται από πολλές διατάξεις νόμων (αστικών τε και ποινικών).
2. Οι προσβολές (στην προσωπικότητά μας) που επέρχονται με εκπομπές παντός είδους θορύβων, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί σοβαρά και σθεναρά. Ο νομοθέτης (του Ν. 4637/2019) χαρακτηρίζει το ζήτημα αυτό, της διατάραξης δηλαδή της κοινής ησυχίας των πολιτών, «ευαίσθητο» και γι’ αυτό, παρά την κατάργηση των πταισμάτων με το άρθρ. 468 § 1 του νΠΚ, το επανέφερε ως πλημμέλημα (με το άρθρ. 10 του
ανώτερου Ν. 4637/18-11-2019). Η επαναφορά του αδικήματος ως πλημμελήματος, καθώς και ο ορισμός του νόμου για υποχρεωτική τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας «αν ο δράστης έχει συλληφθεί επ’ αυτοφώρω» (άρθρ. 10 της Α5/3010/1985 Υγειονομικής Διάταξης, ως αντικ. με το άρθρ. 37 § 3 Ν. 4055/2012) καταδεικνύουν την βούληση του νομοθέτη, αφενός να εξασφαλίσει στους κοινωνούς του δικαίου – πολίτες τις συνθήκες απόλαυσης ενός ήσυχου και ήρεμου περιβάλλοντος, αφετέρου να τιμωρήσει τους παρά το νόμο δρώντες. Ακόμη, ο νομοθέτης, προκειμένου να καταστήσει ευχερέστερη τη δίωξη, όρισε ως αρμόδια για την βεβαίωση των παραβάσεων και τα αστυνομικά όργανα (πέραν δηλ. των υγειονομικών).
3. Υπό αυτά τα δεδομένα, και για το λόγο ότι η ηχορύπανση και η έκθεση του ανθρώπου στους παντός είδους θορύβους, ιδιαίτερα σε λουτροπόλεις και περιοχές με μαζικό τουρισμό, αλλά και στα αστικά κέντρα των πόλεων, έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, καθίσταται αναγκαία, και πάλι, η επέμβαση του εισαγγελέα για τους μη σεβόμενους το νόμο και την ησυχία των συμπολιτών τους, τουλάχιστον κατά τις ώρες της μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας. Έτσι, μουσικές που προέρχονται από κέντρα διασκέδασης και λοιπά καταστήματα, είτε υπαίθρια είτε στεγασμένα, θόρυβοι από δίκυκλα και αυτοκίνητα που «αρματοδρομούν» στους δρόμους, δημόσιοι θόρυβοι που προέρχονται από διάφορες και ποικίλες δραστηριότητες, παντός είδους θορυβώδεις εκδηλώσεις σε δρόμους, πλατείες και δημόσιους γενικά χώρους κατοικημένων περιοχών, που διαταράσσουν την ησυχία των πολιτών, τις ασχολίες και τις τέρψεις αυτών, κατά τις άνω ώρες, είναι προφανές ότι είναι απολύτως παράνομες.

Το ενδιαφέρον σας να παραμένει “ανύστακτον”
4. Για να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο αυτό, παρακαλώ να εντείνετε το, ούτως ή άλλως υπάρχον, υπηρεσιακό σας ενδιαφέρον, το οποίο πρέπει να παραμένει «ανύστακτον» (όχι όμως λόγω παρανόμων ήχων και θορύβων), και να δώσετε άμεσες, ταχείες και σπουδαίες οδηγίες στους υπό τις παραγγελίες σας δρώντες ανακριτικούς υπαλλήλους για την βεβαίωση τέτοιων παραβάσεων και διαρκή παρακολούθηση του ζητήματος. Οίκοθεν δε επιβεβλημένο είναι, και πρέπει και τούτο να υπομιμνήσκετε δια των παραγγελιών σας στους προανακριτικούς υπαλλήλους, η συνεχής ανακοίνωση και πληροφόρησή σας περί των ερευνωμένων αδικημάτων και η χωρίς χρονοτριβή αποστολή των εκθέσεων που συντάχθηκαν για αυτά (άρθρ. 245 § 2, 251,252 ΚΠΔ).

Εισαγγελική “ρομφαία”
5. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επειδή η ηχορύπανση συνιστά μείζον πρόβλημα, τόσο για την υγεία του ανθρώπου όσο και για το περιβάλλον, και αποτελεί ένα διογκούμενο πρόβλημα για όλη την Ευρώπη, όπως παρατηρεί με εκθέσεις του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σας καλεί, όπως πάντα πράττετε, με αναπεπταμένην την εισαγγελικήν σας «ρομφαία» να εστιάσετε την προσοχή σας και σε αυτό το τόσο σημαντικό πρόβλημα, για να κρατήσουμε απόμακρα την ύπουλη για την σωματική και ψυχική υγεία μας ηχορύπανση και να συμβάλλουμε, όσον ένεστι, στην απάλυνση του ζητήματος.

*με πληροφορίες απο dikastiko.gr

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!