Quantcast
SLIDERΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Ο απολογισμός των έργων στο Δήμο Νότιας Κέρκυρας – Άρθρο του αντ/ρχου Τ.Υ. Νίκου Κουρτέση

-Κοστολογημένο προεκλογικό πρόγραμμα
-Δεν αφήσαμε χρηματοδοτική ευκαιρία να πάει χαμένη
-Λέμε την αλήθεια στους συνδημότες μας

Η νότια Κέρκυρα έμεινε για πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένη με τεράστιες ανάγκες σε όλα τα επίπεδα. Η για δεκαετίες έλλειψη συντήρησης των δημοσίων υποδομών και η απουσία αναπτυξιακών έργων οδήγησαν την περιοχή σε συνεχή υποβάθμιση.
Η ίδρυση του Δήμου Νότιας Κέρκυρας έγινε πρόχειρα, χωρίς πρόβλεψη για επαρκές προσωπικό και μηχανήματα.
Το αποτέλεσμα ήταν η πρώτη δημοτική αρχή να χάσει πολύτιμο χρόνο στην προετοιμασία του ίδιου του Δήμου και των υπηρεσιών του. Από το πιο απλό, που ήταν να βρεθεί επαρκής χώρος εργασίας για τις υπηρεσίες μέχρι τις σύνθετες μελέτες για την υποβολή προτάσεων στα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα.
Κανένα ενταγμένο έργο, καμία μελέτη δεν παραλάβαμε. Και όμως. Από την πρώτη κιόλας χρονιά ξεκινήσαμε με τη συντήρηση των σχολείων.
Ο πρώτος αγώνας δρόμου με τον πρώτο πολύ μικρό προϋπολογισμό. Ήταν μόλις 3.845.247 εκατομμύρια. Αυτό άλλαξε και ο προϋπολογισμός του 2023 φθάνει στα 32.386.788 εκ.
Σήμερα οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, λένε μεγάλα λόγια, υπόσχονται μεγάλα έργα. Όταν τους ρωτούν οι πολίτες με τι λεφτά θα τα κάνετε, απαντούν «με τα εκατομμύρια που υπάρχουν στο ταμείο του Δήμου». Εννοούν τις χρηματοδοτήσεις που εμείς εξασφαλίσαμε.
Εμείς, προεκλογικά, δεν υποσχόμαστε μεγαλεία. Το πρόγραμμα μας είναι απολύτως ρεαλιστικό με συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις.
Διεκδικήσαμε, καταθέσαμε προτάσεις σε όλα τα προγράμματα, με αποτέλεσμα να μην χάσουμε κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο, που προοριζόταν για την τοπική αυτοδιοίκηση.
• Σήμερα έχουμε εντάξει έργα σε προγράμματα, έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις για νέα έργα. Ξεπεράσαμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια και έχουμε πολλά έργα στο στάδιο της δημοπράτησης ενώ άλλα ήδη ολοκληρώθηκαν.
• Δυστυχώς υπάρχουν πιστώσεις που δεν έχουν απορροφηθεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Αυτό την επόμενη θητεία μας θα αλλάξει δεδομένου ότι έχουμε καταρτίσει το οργανόγραμμα του Δήμου μας και έχουμε ήδη καταθέσει αίτημα για 13 προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων.
• Νοικιάσαμε το νέο Δημαρχείο στον Άγιο Θεόδωρο Λευκίμμης όπου θα στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες μέχρι την κατασκευή του νέου ιδιόκτητου κτηρίου για το οποίο έχει γίνει προετοιμασία και έχει κατατεθεί στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.
• Απομένει να ιδρυθούν οι Δημοτικοί Οργανισμοί, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν μας δόθηκε η δυνατότητα. Ήδη έχουμε ιδρύσει το Κέντρο Κοινότητας το οποίο σήμερα εξυπηρετεί 210 ωφελούμενους. Στην επόμενη δημοτική περίοδο ιδρύουμε ΔΕΥΑ Νότιας Κέρκυρας, Κοινωνική υπηρεσία, Οργανισμό Πολιτισμού – Αθλητισμού και Αναπτυξιακή εταιρεία.
• Λέμε όμως την αλήθεια στους συνδημότες μας. Δεν τα καταφέραμε σε όλα τα επίπεδα όπως θα επιθυμούσαμε και όπως είχαμε σχεδιάσει. Το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων. Για να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσαν οι θεομηνίες απαιτούνται πάνω από 7.000.000 εκ. Δυστυχώς η κυβέρνηση έδωσε μόνο 1.000.000 εκ
• Επίσης δώσαμε μεγάλες μάχες για να μη λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ νότιας Κέρκυρας. Σήμερα είμαστε σε θέση να δηλώνουμε την ικανοποίηση μας ότι δικαιώθηκαν οι αγώνες των κατοίκων της Λευκίμμης και συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη για την πλήρη απομάκρυνση των δεμάτων και την παραχώρηση του χώρου στο Δήμο Νότιας Κέρκυρας.
• Παραλάβαμε 4 απορριμματοφόρα διαλυμένα και απαρχαιωμένα. Σήμερα διαθέτουμε 6 απορριμματοφόρα ενώ βρισκόμαστε στη διαδικασία παραλαβής ακόμα 4 οχημάτων από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Παράλληλα, εντός του 2023 ολοκληρώνεται η διαδικασία για την προμήθεια ακόμα 2 οχημάτων: Ενός εκσκαφέα και μιας τσάπας.

Έργα που ολοκληρώθηκαν
1. Αναπλάσεις – πλακοστρώσεις ύψους 290.000 ευρώ.
2. Συντήρηση – αλλαγή τάπητα σε 2 γήπεδα μπάσκετ .
3. Ολοκληρώθηκε ο δρόμος Μπούκαρη – Μεσογγή
4. Δημοτική Οδοποιία σε περιοχές όπως ο Χαλικούνας – Πρασούδι – Πεντάτι – Παραμόνας – Άνω Παυλιάνα – Κάτω Παυλιάνα – Μωραίτικα
5. Σε όλα τα παραπάνω προσθέτουμε και έργα που έγιναν από ίδιους πόρους 1.500.000 ευρώ περίπου:
• -Πλακοστρώσεις 280.000.
• -ασφαλτοστρώσεις 408.000 ευρώ
• -συντήρηση σχολείων 210.000 ευρώ
• -ηλεκτροφωτισμοί 120.000 ευρώ (ποτάμι κτλπ)
• -αγροτική οδοποιία 180.000 ευρώ και πολλά άλλα.

Έργα που εκτελούνται
1. Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έργα συντήρησης του οδικού δικτύου ύψους 1.500.000 εκ ευρώ.
2. Αντιπλημμυρικά ύψους 590.000 ευρώ (παρ’ όλες τις προσφυγές που δεχθήκαμε με σκοπό την ακύρωση ή την καθυστέρηση τους).
3. Καμία πιστοποιημένη παιδική χαρά δεν παραλάβαμε στο Δήμο μας. Παραδίδουμε μέχρι το τέλος του 2023, 13 παιδικές χαρές εκσυγχρονισμένες, ανακαινισμένες και αδειοδοτημένες, μετά τα έργα που απαιτήθηκαν.

Στο τελικό στάδιο δημοπράτησης και ανάδειξης εργολάβων

1. Είμαστε λίγο πριν την υπογραφή της σύμβασης με τον εργολάβο για το μεγάλο έργο της αγροτικής οδοποιίας του Δήμου Νότιας Κέρκυρας ύψους 2.130.000 ευρώ. Αυτό περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανάπτυξης σε όλα τα χωριά του Δήμου μας. Δημιουργούμε νέους δρόμους, για παράδειγμα: ενώνονται οι Αργυράδες με το Χλωμό, ενώνεται ο Χλωμός με τις Κουσπάδες, ενώνεται το Νεοχώρι με τον περιφερειακό δρόμο της Λευκίμμης, ενώνεται ο Άσπρόκαβος με τον Αρκούδιλα και επίσης νέος δρόμος που ενώνει τις Αλυκές Λευκίμμης με Κυρά μέσω Πλατιάς Στράτας πάνω από 3 χιλιόμετρα μαζί με τα τεχνικά τους έργα.

2. Το Κλειστό Γυμναστήριο Λευκίμμης, ύψους 3.000.000 εκ ευρώ. Βρήκαμε το έργο θαμμένο σε ένα συρτάρι και το παράπονο «παγωμένο στα χείλη» των συνδημοτών μας, οι οποίοι είχαν πιστέψει ότι δεν θα γίνει ποτέ! Πήραμε το έργο από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στην αρμοδιότητα του Δήμου- παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης – και σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε στους δημότες μας ότι το έργο προχωρά και είναι στο τελικό στάδιο της δημοπράτησης. Στις 26 Σεπτεμβρίου είναι η ημερομηνία που θα ανοίξουν οι φάκελοι και θα δούμε τον ανάδοχο.

3. Μπούκα Λευκίμμης, έργο ύψους 2.000.000 ευρώ. Σήμερα έχει δημοπρατηθεί η μελέτη ύψους 100.000 ευρώ και εκτελείται αυτή την περίοδο. Η χρηματοδότηση για το έργο είναι απολύτως διασφαλισμένη μέχρι το 2025.

4. Δεν αφήσαμε χρηματοδοτική ευκαιρία να πάει χαμένη. Για το λόγο αυτό συμμετείχαμε μέσω της ΑΝΙΟΝ στο πρόγραμμα leader αλιείας και σήμερα βρισκόμαστε στη διαγωνιστική διαδικασία προκειμένου να γίνει ανάπλαση και διαμόρφωση όλων των λιμανιών καθώς και του ποταμιού της Μεσογγής. Το έργο αφορά ηλεκτροφωτισμό, οικίσκους , παιδικές χαρές, παγκάκια , κάδους απορριμμάτων κλπ

Ψηφιακή σύγκλιση
1. Αποδεικνύουμε ότι πράγματι δεν αφήνουμε καμιά χρηματοδοτική ευκαιρία να πάει χαμένη με το έργο της Ψηφιακής σύγκλισης του Δήμου από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης ύψους 1.500. 000 εκ ευρώ. Για το έργο αυτό δεχθήκαμε μεγάλη κριτική, θεωρήθηκε πολυτέλεια. Απαντάμε. Είναι αλήθεια ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι να καλύψουμε ελλείψεις του παρελθόντος. Όμως εμείς παράλληλα βλέπουμε και το μέλλον.
2. Τα ίδια ακούσαμε και για την ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ!. Όμως και στον τομέα αυτό πήραμε χρηματοδότηση ύψους 1.500.000 εκ από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.

Αθλητισμός

Διεκδικήσαμε, πήραμε και συμβασιοποιήσαμε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ για αθλητικές εγκαταστάσεις άνω των 600000 ευρώ. Παραδίδουμε στην νεολαία μας:
1. τον στίβο στο δημοτικό στάδιο Λευκίμμης
2. καθώς και το γήπεδο ποδοσφαίρου στον Άγιο Νικόλαο.
3. Έχουμε υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με αντικείμενο την αλλαγή του χλοοτάπητα στα γήπεδα ποδοσφαίρου Αγίου Ματθαίου και μπάσκετ στη Στρογγυλή καθώς και την παιδική χαρά Μωραϊτίκων.


Αγαπητοί συνδημότες,
Όλα αυτά έγιναν με ελάχιστο μόνιμο τεχνικό προσωπικό (2 μηχανικούς) το οποίο θέλω να ευχαριστήσω, έγιναν με δύο χρόνια κορονοϊού και με τρεις φυσικές καταστροφές .
Από την πρώτη στιγμή σηκώσαμε τα μανίκια και δουλέψαμε για να κάνουμε τον Δήμο μας ισχυρό, με νέες πλέον προοπτικές ανάπτυξης.
Είμαστε εδώ για να αλλάξουμε ριζικά τον τόπο.
Στεκόμαστε όρθιοι και συνεχίζουμε.
Είμαστε μια ώριμη και υπεύθυνης Δύναμη
Με την Ενωτική Κίνηση Νότιας Κέρκυρας.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!