Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

Ο Δ. Μπιάγκης στην “ΚΣ”: Η Κέρκυρα βιώνει μια εικοσαετία παρακμής

Με στόχο τη διατήρηση της έδρας και την περαιτέρω ενδυνάμωση των ποσοστών του, κατέρχεται το ΠΑΣΟΚ-Κιναλ στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Κέρκυρα, όπως επισημαίνει  σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΚΣ ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος Δημήτρης Μπιάγκης. Παράλληλα κάνει αναφορά στην κοινοβουλευτική του δράση την περασμένη 4ετία, αλλά και στις προτεραιότητές του για το νησί εφ’όσον επανεκλεγεί, τονίζοντας ότι η Κέρκυρα βιώνει μια παρατεταμένη παρακμή κυρίαρχα στις υποδομές. Ενώ, σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί σχολιάζει ότι η πολιτική ποτέ δεν αποτέλεσε αυτοσκοπό για τον ίδιο, δηλώνοντας «μη επαγγελματίας πολιτικός».

                        

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

 

 

 

 

1.Κάνοντας την αυτοκριτική σας, πώς αξιολογείτε τη θητεία σας ως βουλευτής. Επίσης ποιος είναι εκείνος ο τομέας που ενδεχομένως έπρεπε να ασχοληθείτε περισσότερο και που ενδεχομένως να το πράξετε εφόσον επανεκλεγείτε;

Τον Ιούλιο του 2019 οι Κερκυραίοι μού έκαναν την τιμή να με εκλέξουν Βουλευτή. Η θητεία αυτή αποτέλεσε ένα ιδιαίτερο ταξίδι που με γέμισε μοναδικές εμπειρίες. Παρότι νέος Βουλευτής, συμμετείχα σε σημαντικές εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές, ανέλαβα ως τομεάρχης δύσκολα χαρτοφυλάκια, όπως αυτά του τουρισμού, της ναυτιλίας και της νησιωτικής πολιτικής, αλλά και ήμουν εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε πολλά νομοσχέδια. Παράλληλα, με τους συνεργάτες μου, αναδείξαμε πολλά ζητήματα της Κέρκυρας, καταθέτοντας εκατοντάδες ερωτήσεις και αναφορές στα αρμόδια Υπουργεία, ζητώντας απαντήσεις, κρατώντας ζωντανό έναν γόνιμο δίαυλο επικοινωνίας με τους φορείς και την κοινωνία. Αν θα μπορούσα να γυρίσω πίσω, θα προσπαθούσα να βρω λίγο περισσότερο χρόνο, ώστε να έχω πιο συχνή και άμεση επαφή με τους συμπολίτες μας.

2.Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για το νησί, εφόσον σας δοθεί η ευκαιρία της δεύτερης τετραετίας ως βουλευτής του Νομού;

Η Κέρκυρα βιώνει μια εικοσαετία παρακμής που αποτυπώνεται στις υποδομές της, το οδικό δίκτυο, τη διαχείριση των υδάτων, την άναρχη δόμηση, τη διαχείριση των απορριμμάτων, τις σχολικές και αθλητικές υποδομές, μα κυρίαρχα, στην ίδια την απουσία οράματος και σχεδίου, στην έλλειψη συντονισμού, στην απαξίωση και την απομόνωση από τα κέντρα των αποφάσεων, αλλά και στην ανικανότητα να θέσουμε προτεραιότητες και να αλλάξουμε αυτό το μίζερο σκηνικό. Πρωταρχικός μας στόχος η ενδυνάμωση του Ε. Σ.Υ., η επαρκής θωράκιση των δομών υγείας, ώστε να πάψουν οι κάτοικοι της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαποντίων να νιώθουν ανασφαλείς. Στο κομμάτι της οικονομίας και του τουρισμού, η εκπόνηση ενός συνολικού σχεδίου με προοπτική, θέτοντας ως προμετωπίδα ποιοτικά κι όχι ποσοτικά χαρακτηριστικά. Η επένδυση στην τουριστική εξειδίκευση, την τεχνολογία, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που δεν έχουν αξιοποιηθεί, αλλά και η καλλιέργεια μιας νέας φιλοσοφίας που δε θα στηρίζεται μόνο στον τουρισμό, αλλά θα ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και θα αναζωογονήσει τον κερκυραϊκό ελαιώνα που βιώνει την απαξίωση και τον μαρασμό.

3.Πως σχεδιάζετε να ενισχύσετε τη σχέση σας με τους ψηφοφόρους και να τους πείσετε ότι αξίζει να σας εμπιστευθούν ακόμη μια φορά;

Τα πεπραγμένα μιας ολόκληρης τετραετίας αποτελούν ικανή συνθήκη και αποτυπώνουν το πολιτικό μου στίγμα, την οπτική γωνία με την οποία αντιλαμβάνομαι την αμφίδρομη σχέση με την κοινωνία. Τόλμησα κι έβαλα προτεραιότητες τοποθετώντας στην αιχμή του δόρατος το καλό του τόπου πέρα από στενά κομματικά στεγανά. Επεδίωξα συνεργασίες με φορείς αλλά και συναδέλφους μου. Απέδειξα στην πράξη τη φιλοσοφία μου για τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου, προκειμένου να καλύψουμε το χαμένο χρόνο.

4.Ποιες πρωτοβουλίες θα προτείνετε για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της κοινωνικής συνοχής στη Κέρκυρα;

Οι Κερκυραίοι βιώνουν την ανασφάλεια παρότι ζουν σε έναν ευλογημένο τόπο χωρίς υποδομές και επαρκείς υπηρεσίες. Σε όλα αυτά πρέπει να μπει ένα τέλος. Συντονισμένα. Μεθοδικά. Να προτάξουμε στόχους. Όχι με λόγια του αέρα αλλά με σχέδιο. Να σταματήσουμε να αιμορραγούμε βλέποντας να αποψιλώνεται ο τόπος μας από δομές σφυρίζοντας αδιάφορα. Να σχεδιάσουμε επιτέλους όλοι μαζί για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, και όχι με βάση όσα αποφασίζουν άλλοι για εμάς.  

5.Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την Κέρκυρα ποιο είναι και πότε θα παρουσιαστεί;

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής έχει κατατεθειμένο πρόγραμμα, που είναι προϊόν διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς. Για την Κέρκυρα το πρόγραμμά μας αποτελεί καταστάλαγμα όλων αυτών, που κατά καιρούς έχουμε καταθέσει με τη μορφή υπομνημάτων – προτάσεων στα κυβερνητικά κλιμάκια. Τολμάμε και προκαλούμε τον οποιονδήποτε να τα μελετήσει και να τα αντικρούσει.  

6.Επηρεάζεται, κατά τη γνώμη σας, το ΠΑΣΟΚ τοπικά με τη συμμετοχή του Γ. Καλούδη στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ;

Η Κέρκυρα είναι μικρός τόπος. Ο λαός της γνωρίζει την πορεία του καθενός μας και θεωρώ πως δεν έχει κοντή μνήμη. Ξέρει να ξεχωρίζει, διαθέτει κριτήριο και μπορεί να αξιολογήσει τη συνέπεια λόγων και έργων, το ήθος και την εντιμότητα που επιβάλλει η ουσιαστική πολιτική ταυτότητα του καθενός μας, που σέβεται κυρίαρχα και πρώτιστα αξίες και ιδανικά. Καθένας λοιπόν κρίνεται για τις αποφάσεις, τις επιλογές και τα πιστεύω του. Πλειάδα στελεχών που ανήκαν κάποτε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατά καιρούς επέλεξαν καιροσκοπικά τη «μεταγραφή» τους σε άλλα κομματικά στρατόπεδα, ειδικά όταν τα ποσοστά της Παράταξης συρρικνώθηκαν και δεν τους έδιναν τη δυνατότητα να ικανοποιήσουν τις ιδιοτελείς φιλοδοξίες τους για εξουσία και πόστα. Είχαμε την ψευδαίσθηση, πως τέτοιες συμπεριφορές αφορούσαν το παρελθόν, αλλά δυστυχώς συμβαίνουν και σήμερα.

7.Πως βλέπετε το εκλογικό αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ στην Κέρκυρα;

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει ως στόχο τη διατήρηση της έδρας και την περαιτέρω ενδυνάμωση των ποσοστών του, ώστε να ενισχυθεί η πολιτική του επιρροή στην τοπική κοινωνία. Μετά από μια δύσκολη και αναγκαία περίοδο αυτοκριτικής και εσωστρέφειας που στοίχισε εκλογικά, νιώθω πως πλέον έχουν τεθεί οι βάσεις για τη σταδιακή επάνοδο στο προσκήνιο της πολιτικής. Σε τούτη την αναμέτρηση, καλούμαστε για ακόμα μια φορά να πείσουμε την κοινωνία, πως πέρα από τις συμπληγάδες του ελιτισμού και του λαϊκισμού που πρεσβεύουν Ν.Δ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υπάρχει και η επιλογή της ουσιαστικής πολιτικής, χωρίς ακρότητες και ανέξοδα λόγια του αέρα.

8.Αν το ΠΑΣΟΚ δεχθεί σε κεντρικό επίπεδο συνεργασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αυτό θα σημαίνει αυτόματα και συνεργασία στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές;

Ετούτη την ώρα, αυτό που προέχει, είναι να στρέψουμε την προσοχή μας στο δύσκολο αγώνα που έχουμε μπροστά μας. Για τις μετεκλογικές συνεργασίες η ξεκάθαρη τοποθέτηση του προέδρου μας αποτελεί μια έντιμη και θαρραλέα πολιτική πράξη. Κάθε συζήτηση για οτιδήποτε άλλο πέραν των επερχόμενων εκλογών είναι άκαιρη και αποσυντονίζει την προσπάθειά μας. 

9.Σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ στην Κέρκυρα δεν κατακτήσει έδρα, σκέφτεστε να ασχοληθείτε με την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως έχετε κάνει και στο παρελθόν;

Η πολιτική ποτέ δεν αποτέλεσε αυτοσκοπό. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, ποτέ άλλωστε δεν πρόταξα την πολιτική πέρα και πάνω από τη νομική μου ιδιότητα. Η ενασχόλησή μου με αυτήν προέκυψε μέσα από το ειλικρινές ενδιαφέρον μου για τα κοινά, που υπηρέτησα με ανιδιοτέλεια και συνέπεια. Αν οι πολίτες κρίνουν πως πρέπει να συνεχίσω αυτό το ταξίδι, θα φανώ συνεπής στην επιλογή τους και θα τιμήσω στο έπακρο την ψήφο τους, όπως και θα σεβαστώ την όποια άλλη επιλογή τους. 

10.Τέλος, Τι θα θέλατε να πείτε, με δυο λόγια, στους πολίτες της Κέρκυρας εν όψει των εκλογών της 21η Μαΐου;

Οι εκλογές αυτές αποτελούν ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την πατρίδα μας. Είναι ώρα να αδράξουμε την ευκαιρία και να προτάξουμε την ουσία στην πολιτική ατζέντα, πέρα από εύκολες και ανέξοδες υποσχέσεις, λογικές περιθωρίου και λαϊκισμού που μας στοίχισαν ανεπανόρθωτα. Είναι καιρός η πολιτική να επιστρέψει στο προσκήνιο, η οργή, ο θυμός, η απογοήτευση και η απαξίωσή της να περάσουν στο περιθώριο. Να διεκδικήσουμε το καλύτερο για εμάς και τα παιδιά μας. Η ειλικρινής σχέση που καλλιεργήσαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια μπορεί να αποτελέσει την πυξίδα που θα καθορίσει ένα νέο, ανανεωμένο συμβόλαιο τιμής και εμπιστοσύνης ανάμεσά μας. 

*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 16ης-5-2023 της ΚΣ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!