Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν μία από τις κυριότερες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η καθιστική ζωή, οι ανθυγιεινές τροφές, η παχυσαρκία , το μεταβολικό σύνδρομο και το στρες αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες για την υγεία της καρδιάς.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΛΗ

Η υγιεινή διατροφή αποτελεί την καλύτερη προσέγγιση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, σε συνδυασμό με την αυξημένη φυσική δραστηριότητα και τη διακοπή του καπνίσματος.  

Βελτιώνοντας τη διατροφή μας, βελτιώνουμε τη λειτουργία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων με πολλούς τρόπους, μεταξύ άλλων μέσω της μείωσης: 

  • της υψηλής χοληστερίνης 
  • της αρτηριακής πίεσης  
  • του σακχάρου και των επιπέδων ινσουλίνης 
  • καθώς και μέσω της πρόληψης της παχυσαρκίας και της επίτευξης ενός υγιούς βάρους.

Η διατροφή που θεωρείται από τις καλύτερες που έχουν μελετηθεί για την προαγωγή της καρδιαγγειακής υγείας είναι η μεσογειακή διατροφή. 

H επίδραση της στη μείωση του κινδύνου σχετίζεται κυρίως με τη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και τη μείωση δεικτών φλεγμονής.

Η Μεσογειακή Διατροφή χαρακτηρίζεται από αφθονία φρέσκων φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, ψαριών, ενώ αντίθετα από μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ζωικών λιπαρών. 

Κύρια πηγή λίπους αποτελεί το ωμό ελαιόλαδο.

Επίσης, σημαντικό ρόλο στην πρόληψη αποτελεί η μειωμένη πρόσληψη αλατιού.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι θα πρέπει να αποφεύγονται, όπως και τα έτοιμα γεύματα, τα κονσερβοποιημένα λαχανικά, τα τυριά και τα επεξεργασμένα κρέατα.

Γι’αυτόν τον λόγο, ο έλεγχος των διατροφικών ετικετων των τροφίμων είναι απαραίτητος.

Άλλα σημαντικά συστατικά της διατροφής στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου:

  • Ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα:

Οι προτεινόμενοι μηχανισμοί σχετίζονται με τη δράση των ω-3 στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, τη μείωση της πίεσης, την αναστολή της φλεγμονής, την επίσχεση των οξειδωτικών διαδικασιών και την αντιθρομβωτική δράση.

  • Μονοακόρεστα λιπαρά, ελαιόλαδο:

Φαίνεται ότι η καρδιοπροστατευτική δράση του ελαιολάδου οφείλεται αφενός στο ελαϊκό οξύ, αλλά και στα αντιοξειδωτικά συστατικά όπως οι φαινολικές ενώσεις υδροξυτυροσόλη και ελευρωπαίνη.

  • Φρούτα και λαχανικά:

Η σημαντική επίδραση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών οφείλεται στο χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, στη μεγάλη περιεκτικότητα τους σε μικροθρεπτικά συστατικά και στην υψηλή αντιοξειδωτική τους δράση.

  • Δημητριακά, φυτικές ίνες:

Οι μελετώμενοι μηχανισμοί δράσεις των φυτικών ινών αφορούν τη μείωση του βάρους, της φλεγμονής και της οξείδωσης, την επίδραση στο μεταβολισμό της γλυκόζης και το λιπιδαιμικό προφίλ.

  • Ξηροί καρποί :

Η κατανάλωση ξηρών καρπών ως κύρια πηγή λίπους μαζί με το ελαιόλαδο φαίνεται ότι έχει καταλυτική επίδραση στη μείωση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας.

  • Όσπρια:

Εξίσου σημαντική επίδραση φαίνεται ότι έχει και η κατανάλωση οσπρίων, ως πολύ καλή πηγή μικροθρεπτικών, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών.

  • Το σκόρδο: 

Μία από τις πιο σημαντικές δράσεις του σκόρδου είναι η θετική του επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία και συγκεκριμένα στην πρόληψη εμφάνισης αθηροσκλήρωσης. Το σκόρδο επιδρά στην πηκτικότητα του αίματος, είναι αντιθρομβωτικό , μειώνει την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, μειώνει την πίεση και επιτρέπει στο αίμα να μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο σε βασικά όργανα.

 

*Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Coach υγείας ευεξίας άσκησης και μακροβιότητας, Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.», startdiet

Στ. Δεσύλλα 12 -Τηλ: 2661020882, Κιν: 6944217235

**δημοσιεύθηκε στο φύλλο 5ης-9-2023 της ΚΣ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!