Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Εσύ γνωρίζεις την δίαιτα των φαναριών;

«Καλό» φαγητό ή «κακό» φαγητό. Δυστυχώς, η κοινωνία μας συχνά πιστεύει ότι τα τρόφιμα ομαδοποιούνται στην μία ή στην άλλη κατηγορία. Ακόμα και κάπου ενδιάμεσα.

 

Μαρία Πέζαρου MSc. Κλινική Διατροφολόγος Διαιτολόγος
ΣΑΜΑΡΑ 2 1oς όροφος, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Κέρκυρα Τ.Κ. 49100
Σταθερό:2661552168 Κινητό: 6986975006 email: pezaroumaria@hotmail.com

Το σύστημα της δίαιτας των φαναριών, αρχικά δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1970, κατά την διεξαγωγή μιας έρευνας με θέμα την απώλεια βάρους σε παιδιά.

Ουσιαστικά ο φωτεινός σηματοδότης παραχώρησε τα 3 διαφορετικά χρώματα για να ομαδοποιηθούν τα τρόφιμα ανάλογα με τις θερμίδες που είχαν. Πιο συγκεκριμένα το πράσινο χρώμα ομαδοποιούσε τα χαμηλά σε θερμίδες τρόφιμα, το κόκκινο χρώμα τα τρόφιμα υψηλά σε θερμίδες και το πορτοκαλί τα τρόφιμα με μέτριες θερμίδες. Αυτή η μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές μέσα από τηλεφωνικές έρευνες, ακόμα και για την παροχή συμβουλών διατροφής σε παιδιά και οικογένειες.Ένα θετικό σε αυτόν τον τρόπο συμβουλευτικής διατροφής είναι η ευκολία σε ένα παιδί να την ακολουθήσει, κάτι που έχει αυξήσει την δημοτικότητά της. Το σχεδιάγραμμα και οι πίνακες που περιγράφουν την δίαιτα των φαναριών την κάνουν να μοιάζει απλή και εύκολη.

Για τον λόγο αυτό χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία έχουν χρησιμοποιήσει αυτό το σύστημα στον τομέα της δημόσιας υγείας για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να καταναλώνουν λιγότερη προστιθέμενη ζάχαρη και κορεσμένο λίπος.

Οι ανησυχίες ωστόσο των επιστημόνων παραμένουν στο γεγονός ότι όλα τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες (κόκκινο φως) θεωρούνται ως ανθυγιεινά. Ας πάρουμε για παράδειγμα το αβοκάντο όπου σύμφωνα με αυτό το μοντέλο διατροφής, αυτό το τρόφιμο που είναι γεμάτο με μονοακόρεστα λίπη θα κατηγοριοποιείται ως ανθυγιεινό.Έτσι η Αυστραλία που ανταποκρίθηκε στο απλοϊκό σύστημα της δίαιτας των φαναριών τοποθέτησετους ξηρούς καρπούς και τα ψάρια στην πράσινη κατηγορία, ενώ το χυμό φρούτων και τα γαλακτοκομικά τρόφιμα με πλήρη λιπαρά στην κίτρινη κατηγορία.

Το ζητούμενο είναι ότι ακόμα κι αν ένα άτομο μπορεί να πειστεί ότι ένα τρόφιμο από την κόκκινη κατηγορία μπορεί να καταναλωθεί, θα συνεχίσει να το βλέπει ως «κακό» και μπορεί να έχει ενοχή για την κατανάλωση αυτού.Παρόλο που η δίαιτα των φαναριών έχει πολύ καλά αποτελέσματα εάν εφαρμοστεί σε παιδιά με διαβήτη ή παχυσαρκία, προκαλεί βάση ερευνών διαχωρισμό και ομαδοποίηση των τροφών σε υγιεινές ή ανθυγιεινές.

Συμπερασματικά, ενισχύουμε την προσπάθεια για την απόκτηση ενός υγειούς σωματικού βάρους σε όλες τις ηλικίες των ατόμων, εξασφαλίζοντας πάντα ισορροπημένη διατροφή που δίνει βάση στην εποχικότητα, την ποικιλία και τις ιδιαιτερότητες του καθενός.

Ryan D. Brown. (2011) The Traffic Light DietCan Lower Risk for Obesityand Diabetes. NASN School Nurse.DOI: 10.1177/1942602X11403491
Juliette Kellow. (2015) The Traffic Light Diet. Judith Wills.
Rachel Hochstadt. (2020) The Traffic Light Diet: Yield With Caution!Integratedeating. Article. 28.1.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!