Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Έχω κάτι μικρό να σου πω… (της Μάγδας Μεσημέρη)

Για τους περισσότερους το καλοκαίρι είναι ίσως η αγαπημένη τους εποχή. Διόλου παράξενο, καθώς τόσο ο ήλιος όσο και η θάλασσα δημιουργούν ένα κλίμα χαλάρωσης και ηρεμίας.

Μαγδαληνή Δ. Μεσημέρη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Msc Διατροφή και Άσκηση, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Ανδρ.Δενδρινού 2η Παρ. Μητρ.Μεθοδίου 6

Συχνά, οι υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν την όρεξη για λιπαρές τροφές και μεγάλα γεύματα, ωστόσο πολύ συχνά η καλοκαιρινή χαλάρωση συνοδεύεται από μια μικρή αύξηση των προσλαμβανόμενων ημερήσιων θερμίδων.

Πως μπορούμε να αποφύγουμε την αύξηση του βάρους μας το καλοκαίρι και πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε εποικοδομητικάτις ώρες που είμαστε στην παραλία;

  1. Ορίστε μια «ημέρα παγωτού». Θέτοντας τα προσωπικά μας όρια (π.χ. ένα παγωτό κάθε Κυριακή απόγευμα) μπορούμε να έχουμετον έλεγχο του εαυτού μας, καθορίζοντας με αυτόν τον τρόοπο τις ανάγκες μας. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να αποφύγουμε κάθε είδους έκπληξη-ατασθαλία (όπως η υπερκατανάλωση των γλυκών) που θα μπορούσε να μας γεμίσει «περιττές θερμίδες».
  2. Μην παραλείπετε τα γεύματά σας όσο είστε στην παραλία. «Εντάξει, θα κρατηθώ όσο μπορώ» ή «Σιγά μην πεινάσω αφού έφαγα καλό πρωινό», συχνά ακούμε από πολλούς. Όμως, πόσες φορές σας έχει τύχει να μείνετε νηστικοί για αρκετές ώρες στην παραλία και τελικά να καταναλώσετε πολύ μεγαλύτερη μερίδαστο γεύμα σας; Μια καλή ιδέα είναι η προετοιμασία των «σνακς παραλίας», που θα σας δώσουν ενέργεια και θα σας κρατήσουν χορτάτους για ώρες.
  3. Προσοχή στους παραπλανητικούς τίτλους. «Δροσερή σαλάτα», «Καλοκαιρινή μίξη λαχανικών», «Πολύχρωμη σαλάτα» και «Καλοκαιρινή δροσιά» αποτελούν «πολυφορεμένους» τίτλους που συχνά συναντάμε σε καταλόγους εστιατορίων. Δώστε έμφαση στα συστατικά που περιέχονται σε αυτές, με τα λιπαρά να εφιστούν τη μέγιστη προσοχή σας (αλλαντικά, σως, μαγιονέζα, βούτυρο, ποικιλία τυριών).
  4. «Ξε-κουνήσου από τη θέση σου».Η παραλία αποτελεί ένααπό τα πιο διασκεδαστικά μέσα άσκησης. Σαφώς, αποτελεί το τέλειο μέρος για χαλάρωση, αυτό όμως δεσημαίνει πως προσφέρεται μόνο για αυτό. Εκμεταλλευτείτε τηθάλασσα για κάθε είδουςδραστηριότητα που προσφέρει χαρά σε μικρούς και μεγάλους. Παιχνίδια με μπάλα, ρακέτες, περπάτημα κατά μήκος της παραλίας και τρέξιμο το απόγευμα αποτελούν μερικές επιλογές για άσκηση στην παραλία. Μηχάσετε την ευκαιρία να ασκηθείτε κοντά στη θάλασσα, καθώς θα επωφεληθείτε άμεσα από τη διασκεδαστικήφύση της και την ηρεμία που προσφέρει.

«Τι  να πιω στην παραλία;». Συνήθως,αναζητάμεδροσιστικά ροφήματαμε σκοπό να μας κρατήσουν ενυδατωμένους τις ώρες πουείμαστε εκτεθειμένοι στις υψηλές θερμοκρασίες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, προτιμήστε έναν φυσικό χυμό φρούτων ή smoothies με φρέσκα φρούτα, καφέ (αποφύγετε το γάλα, κυρίως λόγω ζέστης), κρύο τσάι καισόδα. Αποφύγετε τις γρανίτες, τα ανθρακούχα ροφήματακαι τους τυποποιημένους χυμούς, καθώς περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Καταναλώστε με φειδώ τα νεοεισαχθέντα ροφήματα με «εντυπωσιακό εξώφυλλο», όπως σπιτική λεμονάδα (συνήθως περιέχει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης ή σιρόπι) και σόδα με γεύσεις (λεμόνι, περγαμόντο κ.ά.), καθώς έχουν πυκνό θερμιδικό περιεχόμενο.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!