Quantcast
SLIDERΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

 Η εισήγηση Υδραίου στο ΔΣ Κ. Κέρκυρας για ενέργειες της δημοτικής αρχής σχετικά με  την πανδημία

 Για τις ενέργειες της δημοτικής αρχής σχετικά με τη αντιμετώπιση της πανδημίας ενημέρωσε στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο που γίνεται με τηλεδιάσκεψη, η δήμαρχος K.Kέρκυρας Μ. Υδραίου.

 Μεταξύ άλλων τόνισε και τα εξής:

«Από την πρώτη στιγμή, με το ξέσπασμα αυτής της πανδημίας, βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή για την τήρηση και την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και  αναχαίτισης της εξάπλωσης της πανδημίας στο Δήμο μας, προσαρμοστήκαμε άμεσα στη νέα  πραγματικότητα, προχωρήσαμε στην οργάνωση, δημιουργία και λειτουργία ενός εκτεταμένου πλαισίου κοινωνικής προστασίας, στήριξης και αλληλεγγύης.

Αναδιοργανώσαμε κομβικής σημασίας υπηρεσίες του Δήμου με στόχο την ανάσχεση  εξάπλωσης  του ιού, την ενημέρωση του κοινού, την κοινωνική και οικονομική στήριξη και την προστασία της υγείας των δημοτών μας.

Αναλάβαμε πρώτοι σειρά πρωτοβουλιών και συνεργασίας με το σύνολο των υγειονομικών, θεσμικών, παραγωγικών, τουριστικών, εθελοντικών κοινωνικών και άλλων φορέων του νησιού μας οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Διεκδικήσαμε πόρους, στήριξη και επιπρόσθετη υλικοτεχνική υποδομή ώστε να ανταποκριθούμε επαρκώς στις ανάγκες.

Σε ό,τι αφορά την μέχρι τώρα λειτουργία και τις δράσεις του Δήμου ως προς την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας  περιληπτικά αναφέρω:

Λάβαμε άμεσα μέτρα προστασίας των υπαλλήλων του Δήμου με τις ανάλογες προσαρμογές που απαιτήθηκαν ως προς την λειτουργία του. Από την πρώτη στιγμή οργανώσαμε ανά Θεματική Ενότητα του Δήμου την τηλεφωνική και ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των δημοτών μας.

Πρώτο μας μέλημα ήταν η λήψη κατεπειγόντων μέτρων προστασίας ανθρώπων που φιλοξενούνται σε δημοτικές δομές.

Κλείσαμε το σύνολο των ανοικτών χώρων άθλησης και των παιδικών χαρών του Δήμου μας, ώστε να αποφευχθεί ο εκεί συγχρωτισμός. Παράλληλα, το Τμήμα Καθημερινότητας του Δήμου προχώρησε σε διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων στους πολίτες σχετικά με τους τρόπους προστασίας τους.

Εναρμονίσαμε την λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στα πλαίσια της νέας πραγματικότητας.

Αναδιοργανώσαμε τις υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής που ανέλαβαν την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης. 

Οργανώσαμε, δημιουργήσαμε και λειτουργεί από τις 20 Μαρτίου τηλεφωνική γραμμή στήριξης των δημοτών. Συνεργαστήκαμε και συνεργαζόμαστε με τον Ιατρικό και τον Οδοντιατρικό Σύλλογο, το Σωματείο Ψυχολόγων, τον Ερυθρό Σταυρό και εθελοντές.

Μέσω της συγκεκριμένης τηλεφωνικής γραμμής δίνεται η δυνατότητα παροχής οδηγιών από γιατρούς και ψυχολογική στήριξη από ψυχολόγους. Πέραν αυτού, η συγκεκριμένη τηλεφωνική γραμμή χρησιμοποιείται και για την προμήθεια φαγητού και φαρμάκων σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Ζητήσαμε, διεκδικήσαμε και πετύχαμε έκτακτη επιχορήγηση ύψους 20.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών προς τον Δήμο μας προκειμένου  να λάβουμε μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του ιού στους καταυλισμούς Ρομά.

Από την πρώτη στιγμή, αναζητήσαμε νόμιμους τρόπους ελάφρυνσης των επιχειρήσεων από τα δημοτικά τέλη. Για  το σκοπό αυτό, ως Δήμαρχος, έκανα ειδική πρόταση προς ψήφιση προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.  Το συγκεκριμένο αίτημα το έκανα γνωστό και στο Υπουργείο.

Προχωρήσαμε στη λήψη ειδικών μέτρων προστασίας των αδέσποτων ζώων με δημιουργία επιπλέον σημείων παροχής φαγητού και νερού.

Αναλάβαμε πρωτοβουλία σειράς συσκέψεων και δημιουργίας ολιγομελούς Επιτροπής Διαχείρισης Τουριστικής Κρίσης στην οποία εκπροσωπείται το σύνολο των εμπλεκομένων φορέων και σωματείων στον τουριστικό τομέα του νησιού μας.

Το τμήμα Εθελοντισμού του Δήμου ανταποκρίθηκε άμεσα όπου του ζητήθηκε  σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό, τους Προσκόπους και άλλα εθελοντικά σωματεία.

Δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Κέρκυρας, τραπεζικό λογαριασμό για αγορά υγειονομικού υλικού για το Νοσοκομείο στο οποίο και έχουμε παραδώσει ήδη μέρος αυτού.

Από την πρώτη στιγμή, οργανώθηκε και σταδιακά εντατικοποιήθηκε πρόγραμμα εδικών απολυμάνσεων και πλύσεων δρόμων, πεζοδρομίων, εξωτερικών χώρων, δομών και δημοτικών κτιρίων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων στον τομέα λειτουργίας της υπηρεσίας Καθαριότητας. Για την προστασία του κοινού προχωρήσαμε σε ειδική ενημέρωση για τον τρόπο συσκευασίας των απορριμμάτων  αλλά και γενικών και ειδικών οδηγιών για όλο το φάσμα λειτουργίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. 

Πρέπει να σημειώσω ότι τις πρώτες δέκα ημέρες ο Δήμος μας λειτούργησε με ελάχιστο προσωπικό και στη συνέχεια επίσης οι υπηρεσίες λειτούργησαν με πληρότητα μόλις στο ¼ περίπου. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις δυνατότητες παρεμβάσεων που μας δίνονταν. Και όμως, εργαστήκαμε και εργαζόμαστε μέρα νύχτα για να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες με βαθύ αίσθημα ευθύνης και με πολύ ειλικρινή αγάπη και ενδιαφέρον για τον τόπο και τους δημότες μας.

Παρότι ο Δήμος μας ήταν αποδεκατισμένος από προσωπικό, με την σωστή οργάνωση, λειτουργήσαμε, όχι επαρκώς αλλά υποδειγματικά. Και όχι μόνο αυτό, αλλά συνεχίσαμε να λειτουργούμε και σε όλα τα άλλα επίπεδα αρμοδιότητας του Δήμου. Και εκεί με άκρως ικανοποιητικά αποτελέσματα. Συμπερασματικά, πιστεύω ότι ανταποκριθήκαμε σε αυτό το πρώτο χρονικό διάστημα με τεράστια επιτυχία και αποτελεί επίτευγμα για το Δήμο και τους υπαλλήλους τα όσα κατάφεραν αυτό το δίμηνο. 

Οι μέρες που διανύουμε όμως είναι δύσκολες και θα γίνουν ακόμη περισσότερο εκτιμούμε. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα έρθουμε αντιμέτωποι με τα άκρως αρνητικά αποτελέσματα που απορρέουν από αυτή την κρίση, η οποία  σημειωτέον, δεν έχει περάσει. Και σύμφωνα με τις προβλέψεις, μετά το φθινόπωρο είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να επανέλθουμε σε καταστάσεις περιορισμών. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ανάγκες που θα υπάρξουν σε επίπεδο κοινωνικό και πρόνοιας, ανάγκες στις οποίες πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα πρέπει και πάλι να ανταποκριθεί ο Δήμος μας. Ένας Δήμος του οποίου η ρευστότητα δεν είναι αστείρευτη. Και θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας αυτό όλοι. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με γνώμονα την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Αναζητούμε τρόπους, πόρους, διεκδικούμε και εργαζόμαστε άοκνα για την στήριξη των υπηρεσιών, των εργαζομένων και των δημοτών μας.

Έχοντας συνείδηση της υπάρχουσας κατάστασης, αλλά και της νέας πραγματικότητας την οποία θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον, τονίζω ότι κανείς δεν περισσεύει σε αυτή την προσπάθεια. Μόνο όλοι μαζί, με πνεύμα σύμπνοιας και συνεργασίας, μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις στα προβλήματα που είναι μπροστά μας».

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!