Quantcast
ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων ΑμεΑ Κέρκυρας στη σύσκεψη με Δ. Μιχαηλίδου

 Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ Κέρκυρας Σπύρος Ζουμπουλίδης και με τις ιδιότητες του μέλους του ΓΣ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και του Α. Αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) , συμμετείχε στις συναντήσεις της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Δόμνα Μηχαηλίδου και  οποίος αφού την ευχαρίστησε για την απόφασή της να μην κλείσουν οι δομές ΚΔΗΦ ΑμεΑ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ μετά τον πρώτο μήνα εγκλεισμού των παιδιών με αναπηρία στα σπίτια του λόγω πανδημίας και εμφάνισης έντονων ψυχικών διαταραχών μη διαχειρίσιμων από τις οικογένειές τους, ανέφερε ότι η ενεργειακή και καταναλωτική κρίση έφερε τα άτομα με αναπηρία την πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα πολύ κάτω από τα όρια της φτώχειας, αφού στην φτώχεια τα είχαν οδηγήσει προ πολλού τα σκληρά μνημονιακά μέτρα.

   Στη συνέχεια παρουσίασε τα σπουδαιότερα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία και ιδιαίτερα των παιδιών με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες :

  1. Αύξηση των αναπηρικών  επιδομάτων τα οποία έχουν να αυξηθούν από το 2011 και να εισαχθούν σε πρόγραμμα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής όπως είχε γίνει το 1997 επί Υπουργίας Γιώργου Δρυ.
  2. Τα παιδιά με αναπηρία που ορφανεύουν από ένα ή δύο γονείς να μην χάνουν το αναπηρικό επίδομα όταν η σύνταξη του αποθανόντος γονέα υπερβαίνει του επιδόματος των 360 Ε.
  3. Να μην εξαιρούνται τα άτομα με αναπηρία από το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ και των ιδιωτικών παρόχων καθώς και από το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ΄ οίκον, λόγω πρόσθεσης του επιδόματος ως εισόδημα.
  4. Να επεκταθεί ο προσωπικός βοηθός και στην Περιφέρεια.
  5. Στη Κέρκυρα ο Σύλλογός μας λειτουργεί από το 1995 το ΚΔΗΦ ΑμεΑ «ΜΕΛΙΣΣΑ» φιλοξενώντας 30 άτομα με αναπηρία και απασχολώντας 15 άτομα προσωπικό όλων των απαραίτητων επιστημονικών και μη ειδικοτήτων.

Το ΕΣΠΑ για τα ΚΔΗΦ ΑμεΑ 2017-2020   λήγει  τον Φεβρουάριο 2023 και πρέπει για την συνέχιση της λίαν απαραίτητης λειτουργίας των να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ 2023 -2027 και   στις  φημολογούμενες νέες προδιαγραφές χρειάζεται αναβάθμιση του σκοπού, της  στελέχωσης και του προγράμματος, ( η ΜΕΛΙΣΣΑ λειτουργεί με 15 άτομα προσωπικού αντί 9), αλλά χρειάζεται πολύ προσοχή στις κτιριολογικές προδιαγραφές ιδιαίτερα των παλιών κτιρίων, τα οποία έχουν δώσει σπουδαίο κοινωνικοεκπαιδευτικό έργο 40 και πλέον χρόνων αναπληρώνοντας την Πολιτεία και το οποίο δεν πρέπει να απαξιωθεί.

  1. Στη Κέρκυρα ο Σύλλογός μας έχει επιχειρήσει να ιδρύσει και λειτουργήσει Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ), το σπουδαιότερο έργο για τα παιδιά με αναπηρία, αλλά δυστυχώς στην τουριστική Κέρκυρα δεν βρίσκεται για ενοικίαση σπίτι.
  2. Οι κατασκηνώσεις στα Γουβιά Κέρκυρας δυστυχώς καρκινοβατούν από το 2011, δεν έχουν πραγματοποιηθεί το 2015 και 2020, ενώ το 2021 υπολειτούργησαν επικίνδυνα με 9 άτομα προσωπικού αντί 30 χωρίς ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ και ΓΙΑΤΡΟ λόγω καθυστέρησης των αναθέσεων από  το Υπουργείο Εργασίας στην ΠΟΣΓΚΑμεΑ και στους Δήμους και λόγω της  γραφειοκρατίας των υπηρεσιών του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και γι΄αυτόν τον λόγο ο Σύλλογός μας δεν συμμετείχε.
  3. Τέλος η ετήσια επιχορήγηση του Υπουργείου Εργασίας μέσω Περιφερειών στον Σύλλογό μας έχει τεράστιο πρόβλημα, αφού χάθηκε η επιχορήγηση 2017, 2019 και παρά λίγο του 2021, ενώ πρέπει να αυξηθεί το ποσό των 8.000 Ε για έλεγχο από ορκωτό λογιστή και να καταργηθεί το χρονικό όριο των 3 μηνών για υλοποίηση των δαπανών μέσω της επιχορήγησης.

     

             

 

                                                            Με εκτίμηση

 

      Ο Πρόεδρος                                                                              Η   Γραμματέας 

         

 

Ζουμπουλίδης Σπυρίδων                                                                 Κοντού Μαρία

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!