Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Ο Tankjan μάς θυμίζει ότι η προώθηση της τέχνης θέλει τρόπο

Η ψηφιακή εποχή έχει αλλάξει τα πάντα σε διάφορους τομείς της ζωής μας. Αναμφισβήτητα η μουσική είναι ένας από αυτούς, αφού από τη φύση της είναι ένα κεφάλαιο στο οποίο η τεχνολογία παίζει σημαντικό ρόλο. Πριν από αιώνες, όταν όλα ήταν σε ακουστικό επίπεδο, χρειαζόταν απλώς το ατομικό ταλέντο για να μπορέσει κάποιος να ξεχωρίσει στον τομέα της μουσικής. Εννοείται ότι μέσα στον εικοστό αιώνα άλλαξαν τα πάντα, με τη χρήση των ηλεκτρικών οργάνων, των ηχείων, των μικροφώνων, της κονσόλας, των ηχοληπτών και του φωτισμού.

Ακολούθησε η παραγωγή μουσικής, που πέρασε από την εποχή του βινυλίου σε εκείνη του 21ου αιώνα: η ψηφιακή εποχή κυριαρχεί. Στην αρχή ήταν τα cd, ακολούθησαν τα mp3 και ήρθαν οι υπηρεσίες streaming για να αλλάξουν το τοπίο. Απολύτως φυσιολογικά βέβαια, με την έκρηξη του internet ακολούθησε και η έξαρση της πειρατείας, με αποτέλεσμα να χάσουν οι καλλιτέχνες και τα συγκροτήματα το κυριότερό τους έσοδο: τις πωλήσεις δίσκων.

Βέβαια, όλοι προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα και πλέον οι μουσικοί κερδίζουν χρήματα από άλλες δραστηριότητες σχετικές με τη μουσική τους, όπως είναι οι περιοδείες και η πώληση αναμνηστικών, κυρίως ρούχων. Η παραγωγή μουσικής μπορεί πλέον να προσφέρει ελάχιστα κέρδη, όμως οι καλλιτέχνες γίνονται ολοένα και πιο ευρηματικοί στους τρόπους που σκέφτονται για να προωθήσουν τη δουλειά τους, πριν βγουν για περιοδεία και πουλήσουν merchandise.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο διάσημος τραγουδιστής των System Of A Down, Serj Tankian, ανακοίνωσε τη νέα προσωπική του δουλειά. Το ΕΡ «Perplex Cities» βγήκε στις 19 Σεπτεμβρίου με τον πιο παράξενο τρόπο: μέσω μίας εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality). Οι εφαρμογές για κινητά αποτελούν σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Με αυτές αγοράζουμε προϊόντα σε online καταστήματα όπως το Amazon, με αυτές διασκεδάζουμε σε online πλατφόρμες όπως της πλατφόρμες όπως της PokerStars Casino, με αυτές επιβεβαιώνουμε τα προσωπικά μας στοιχεία όπως το Gov.gr Wallet.

Με τη χρήση της εφαρμογής, ο Tankjan εμφανίζεται «μπροστά» σου και ερμηνεύει τα τραγούδια του «Perplex Cities», όμως δεν είναι ο πρώτος που σκέφτηκε «διαφορετικά» στο πλαίσιο της προώθησης της δουλειάς του.

Ο Beck άλλαξε τη συνηθισμένη διαδικασία που ακολουθούν οι καλλιτέχνες, με μία εντυπωσιακή και σίγουρα καινοτόμα ιδέα. Το 2012, η κυκλοφορία του άλμπουμ «Song Reader» επεφύλασσε στους φανς του μία μεγάλη ανατροπή, μιας και δεν είχε υπήρχε η δυνατότητα να αγοράσει κάποιος το άλμπουμ και να το ακούσει ή να το δει σε βίντεο. Το «Song Reader», δεν ήταν τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από ένα βιβλίο με τις συνθέσεις των κομματιών που το απάρτιζε. Στόχος ήταν, όποιος το αγόραζε, να είναι σε θέση να «παίξει» τα κομμάτια και να τα δημοσιεύσει στην αντίστοιχη σελίδα του ίντερνετ, που είχε φτιαχτεί για αυτόν τον λόγο. Όσοι δεν ήξεραν να διαβάσουν τις νότες, μπορούσαν να επισκεφθούν την εν λόγω σελίδα και να ακούσουν τα κομμάτια από τις διάφορες ηχογραφήσεις των φανς. Φυσικά, ο Beck φρόντισε πολύ αργότερα να κυκλοφορήσει και τη δική του version, η οποία είχε μία μεγάλη συμμετοχή μουσικών.

Όταν για τον Thom Yorke έφτασε η στιγμή να διαθέσει στο κοινό το σόλο άλμπουμ του, «Tomorrow’s Modern Boxes», αποφάσισε ότι για τους «επίδοξους πειρατές» η εκδίκηση ήταν ένα πιάτο που θα τρωγόταν κρύο… μέσω της ίδιας υπηρεσίας, που θα το αποκτούσαν και δωρεάν. Κάπως έτσι, αντί να κυκλοφορήσει τον δίσκο σε φυσική μορφή, τον διέθεσε μέσω γνωστής υπηρεσίας download, με την προϋπόθεση ότι για να μπορέσουν να τον «κατεβάσουν» έπρεπε πρώτα, να πληρώσουν.

Οι Flaming Lips έχουν υπάρξει πολλές φορές στο επίκεντρο της μουσικής επικαιρότητας για τις πρωτοποριακές ιδέες τους, με το «Zaireeka» όμως μπήκαν σίγουρα στη λίστα με τους πιο εντυπωσιακούς τρόπους κυκλοφορίας ενός δίσκου. Το εν λόγω άλμπουμ ήταν ένας συνδυασμός όχι ενός, ούτε δύο, ούτε τριών, αλλά τεσσάρων βινυλίων, τα οποία έπρεπε να παίζουν ταυτόχρονα, ώστε να το απολαύσεις. Μικρό κοινό, τεράστια εμπειρία.

Τέλος, δε γινόταν να λείπει ο «βασιλιάς» του εναλλακτικού τρόπου κυκλοφορίας ενός άλμπουμ, μιας και δεν έχει διαθέσει ποτέ, τίποτα στο κοινό του, με οποιονδήποτε από τους γνωστούς κλασικούς τρόπους. Ο Prince, αποφάσισε να κυκλοφορήσει το ομότιτλο άλμπουμ του, ως ένθετο εφημερίδων και όπως είναι αναμενόμενο, πολλές χώρες είδαν τις πωλήσεις σε μεγάλες εφημερίδες τους να κάνουν νέα ρεκόρ.

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!