Quantcast
SLIDERΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Πάσχα στην Κέρκυρα με μπότηδες, φογάτσες και τσιλίχουρδα

Το κερκυραϊκό Πάσχα είναι χωρίς αμφιβολία το μελωδικότερο στην Ελλάδα και η Μεγάλη Εβδομάδα εδώ είναι γεμάτη δρώμενα και μουσική, που ακούγεται από κάθε γωνιά της πρωτεύουσας του νησιού. Τη Μεγάλη Πέμπτη ακολουθήστε τα χνάρια των μουσικόφιλων Κερκυραίων, οι οποίοι περνούν από την Παλαιά Φιλαρμονική (γνωστή ως Κόκκινη) και στέκονται κάτω από τα ανοιχτά παράθυρα για να ακούσουν την πρόβα του Adagio, μιας νεο-μπαρόκ πένθιμης σύνθεσης.

Τη Μεγάλη Παρασκευή κυριαρχεί η περιφορά των Επιταφίων, η οποία διαρκεί όλη μέρα και ουσιαστικά «παραλύει» την πόλη της Κέρκυρας. Σχολεία, πρόσκοποι, μουσικά σώματα και χορωδίες δίνουν το «παρών», όπως και οι μπάντες των τριών Φιλαρμονικών, που ερμηνεύουν το Adagio (από την Κόκκινη), τη Marcia Funebre του Verdi (από την Μπλε), την πένθιμη ελεγεία Sventura του Mariani και το Πένθιμο Εμβατήριο του Chopin (από τη Φιλαρμονική «Καποδίστριας»). Τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου, στην Παναγία των Ξένων, στην Πλακάδα του Αγιού, γίνεται η αναπαράσταση του σεισμού, που θέλει τις εικόνες να σείονται, συμβολίζοντας την επιστροφή του Χριστού από τον Άδη και την επικείμενη Ανάστασή του.

Μερικές ώρες αργότερα, τελείται η λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος και η περιφορά του Επιταφίου του ναού του. Ακολουθεί η Πρώτη Ανάσταση και η ρίψη των μπότηδων: οι περαστικοί τρέχουν να προστατευθούν στις εισόδους των κτιρίων και με το που ακουστεί ο ήχος από τις καμπάνες, εκατοντάδες πήλινα δοχεία ρίπτονται από τα μπαλκόνια και σπάνε με κρότο. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου οι ψαλμοί του «Χριστός Ανέστη» μπερδεύονται με τους ήχους των τριών Φιλαρμονικών που παιανίζουν το εμβατήριο Γραικοί. 

 
Πάσχα στην Κέρκυρα με μπότηδες, φογάτσες και τσιλίχουρδα-1
Η ρίψη των μπότηδων το Μεγάλο Σάββατο είναι το πιο λαοφιλές πασχαλινό δρώμενο στο νησί. © AP Photo / Thanassis Stavrakis

Στα της γαστρονομίας, το Πάσχα στην Κέρκυρα θέλει φογάτσες (τσουρέκι) και τσιλίχουρδα, όπως λέγεται η τοπική μαγειρίτσα, η οποία παραδοσιακά παρασκευάζεται σε παραλλαγές: με καούρικο (κόκκινο) πιπέρι ή με αυγολέμονο, με ρύζι ή και χωρίς. Αξίζει να συνοδεύσετε το πασχαλινό γεύμα σας με ντόπια μπίρα από την κερκυραϊκή ζυθοποιία Corfu Beer.

Πάσχα στην Κέρκυρα με μπότηδες, φογάτσες και τσιλίχουρδα-2
Οι φιλαρμονικές μπάντες είναι αναπόσπαστο μέρος του κερκυραϊκού Πάσχα. © AP Photo / Thanassis Stavrakis

Μικρές και μεγάλες περιπλανήσεις

Η Κέρκυρα είναι ένα μεγάλο νησί που χωρίζεται σε τρία τμήματα, τη βόρεια, τη μέση και τη νότια Κέρκυρα. Η αρχιτεκτονική, το φυσικό τοπίο, η γαστρονομία, ακόμα και η κουλτούρα των ανθρώπων διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Ένας καλός τρόπος για να γνωρίσετε πραγματικά την Κέρκυρα είναι μέσα από ένα road trip που να τη διατρέχει ολόκληρη. Ξεκινήστε από τον βορρά και την Παλιά Περίθεια, ένα ατμοσφαιρικό χωριό στις πλαγιές του όρους Παντοκράτορας, που δεν έχει μόνιμους κατοίκους, παραμένει όμως ζωντανό χάρη στις ταβέρνες που προσελκύουν επισκέπτες, ιδίως τις αργίες και τους καλοκαιρινούς μήνες. Εδώ επιβιώνει η Κέρκυρα της πέτρας και της φύσης. Κάντε μια βόλτα ανάμεσα στα παλιά κτίσματα για να παρατηρήσετε τις αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες –όπως είναι το ηλιακό ρολόι στο παλιό δημαρχείο ή το βόλτο μπροστά από το παλιό σχολείο– κι ύστερα καθίστε σε κάποιο από τα ταβερνάκια για τσίπουρο και μπακαλιαρόπιτα με μάραθο. 

Όσοι αγαπάτε το υδάτινο στοιχείο συνεχίστε την περιήγηση στον βορρά περνώντας από τους καταρράκτες των Νυμφών, κοντά στο ομώνυμο χωριό, για να στήσετε ένα αυτοσχέδιο πικνίκ στα ξύλινα παγκάκια, ή συνεχίστε προς τα δυτικά, ώσπου να φτάσετε στο Πόρτο Τιμόνι και στο Λιμνί, τις φημισμένες δίδυμες παραλίες που χωρίζονται από μια λωρίδα γης (θα τις προσεγγίσετε μετά από πεζοπορία ενός χιλιομέτρου σε μονοπάτι που ξεκινάει μετά τον Αφιώνα). 

 
Πάσχα στην Κέρκυρα με μπότηδες, φογάτσες και τσιλίχουρδα-3
Οι δίδυμες παραλίες Πόρτο Τιμόνι και Λιμνί. © Gregor Lengler / laif

Αφήστε τον βορρά και συνεχίστε προς την πόλη της Κέρκυρας, για να δείτε πώς παντρεύονται η φινέτσα των Γάλλων, η στιβαρότητα των Βρετανών και η τρέλα των Επτανησίων, γεννώντας το κερκυραϊκό αρχιτεκτονικό ιδίωμα. Κάντε μια βόλτα στη Σπιανάδα, τη μεγάλη πλατεία που χωρίζεται στα δύο (Πάνω και Κάτω), για να δείτε τα Παλαιά Ανάκτορα, το άγαλμα του Άγγλου αρμοστή σερ Φρέντερικ Άνταμ, τη μεγαλοπρεπή Ροτόντα (Περιστύλιο του Μαίτλαντ). Περπατήστε στα καντούνια και στο Λιστόν, που σε μεταφέρει ευθύς αμέσως στην πλατεία του Αγίου Μάρκου της Βενετίας. Παρατηρήστε τον Οβελίσκο του Ντούγκλα, που ήταν αφιερωμένος στον Άγγλο αρμοστή Howard Douglas, ή τον Άγιο Γεώργιο στο Παλαιό Φρούριο, που είναι χτισμένος στο πρότυπο ενός αρχαιοελληνικού ναού δωρικού ρυθμού. Πρόκειται για έναν ναό που κάποτε ήταν αγγλικανικός, αλλά με την  Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα μετατράπηκε σε ορθόδοξο. Ρίξτε μια ματιά στην οροφή του Αγίου Σπυρίδωνα, η οποία παραπέμπει σε αναγεννησιακό πίνακα. Η πόλη της Κέρκυρας είναι μοναδική, γιατί αποτελεί τη μεσογειακή εκδοχή ενός συνδυασμού δυτικών ρευμάτων.

Πάσχα στην Κέρκυρα με μπότηδες, φογάτσες και τσιλίχουρδα-4
Βόλτα στην Παλιά Περίθεια, στη βόρεια Κέρκυρα.

Έχει πολλές κρυφές γωνιές που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και στην πραγματικότητα η εξερεύνηση εδώ δεν τελειώνει ποτέ. Ολοκληρώστε το road trip σας στον νότο, που δεν είναι προικισμένος με το εύφορο τοπίο του βορρά ούτε με την αρχιτεκτονική της μέσης Κέρκυρας, έχει όμως κάποια μέρη που όλο το Ιόνιο να ψάξεις, όμοιά τους δεν θα βρεις. Ένα από αυτά είναι η παραλία του Ίσσου, στη νοτιοδυτική Κέρκυρα, δίπλα στη λίμνη Κορισσίων, με αμμόλοφους, κέδρους και θέα σε έναν απέραντο ορίζοντα, η οποία περισσότερο παραπέμπει σε τοπίο της Βόρειας Αφρικής παρά των Επτανήσων. 

Αν τέλος θέλετε να συνδυάσετε το road trip με την πεζοπορία, έχετε κατά νου ότι η Κέρκυρα έχει ανεπτυγμένη πεζοπορική κουλτούρα. Το πιο γνωστό μονοπάτι είναι το Corfu Trail, ένα long trail μήκους περίπου 200 χλμ., που ξεκινάει από το νοτιότερο τμήμα του νησιού (Ασπρόκαβος) και καταλήγει στο βορειότερο (Άγιος Σπυρίδωνας). Αξίζει να κλείσετε το οδοιπορικό σας μαθαίνοντας κάποιες κερκυραϊκές λέξεις: βιατζάρω σημαίνει ταξιδεύω, κόρο είναι η χορωδία, μάρσια το εμβατήριο και Λαμπριά το Πάσχα (περισσότερα στο Κερκυραϊκό Λεξικό 5.000 λέξεων, kerkiraikolexiko.blogspot.com).  

 

 

 

 

 

 

*kathimerini.gr

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!