Quantcast
SLIDERΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Παγκόσμια Ημέρα της Γης: Γιατί η Κέρκυρα Χρειάζεται την All For Blue

Γράφει ο Giovanni Prete* 

Η Κέρκυρα δεν αποτελεί μονάχα ένα όμορφο νησί. Η Κέρκυρα αποτελεί το μέρος, όπου το μπλέ του Ιονίου συναντά το πράσινο της φύσης και δημιουργούν ένα εκπληκτικό φυσικό τοπίο. Είναι ένας δημοφιλής προορισμός για τουρίστες από όλο τον κόσμο, που έρχονται για να απολαύσουν τον ήλιο, τις παραλίες, και την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού. Ωστόσο, όπως και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, η Κέρκυρα αντιμετωπίζει μια μεγάλη περιβαλλοντική πρόκληση: τη ρύπανση.

Οι ακτές και οι θάλασσες σε όλο τον κόσμο έχουν γίνει συνώνυμες με πλαστικά απορρίμματα, τα οποία μολύνουν το περιβάλλον, βλάπτουν τη θαλάσσια ζωή και έχουν καταστροφικές οικονομικές συνέπειες. Σύμφωνα με τον διεθνή περιβαλλοντικό οργανισμό Oceana, κάθε λεπτό, δύο απορριμματοφόρα με πλαστικά απορρίμματα καταλήγουν στους ωκεανούς. Ακόμη, ερευνητες της National Geographic εκτιμούν ότι μέχρι το 2050, θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό στους ωκεανούς απο ό,τι ψάρια. Κάθε μέρα στο γραφείο του ΟΗΕ στο Μόντρεαλ, συναντώ ηγέτες από όλο τον κόσμο που εργάζονται πυρετωδώς για να αντιμετωπίσουν αυτη την πρόκληση. Το πρόβλημα της ρύπανσης είναι λοιπόν παγκόσμιας κλίμακας και δε θα εξαφανιστει πολύ σύντομα.

Αλλά υπάρχει ελπίδα, και αυτή η ελπίδα βρίσκεται στις προσπάθειες νέων όπως η ομάδα που εκπροσωπεί τον Ελληνικό περιβαλλοντικό οργανισμό All For Blue. Το 2021 γνώρισα την ιδρύτρια του οργανισμού στην Αθήνα, τη Κατερίνα Τοπούζογλου, η οποία εκτός από την αγάπη της για τον ωκεανό, αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι μια απο τις πιο ικανές ηγέτες στην χώρα. Η ίδια μου έδωσε τη δυνατότητα να γίνω μέλος του οργανισμού και να ιδρύσω μια ομάδα στη Κερκυρα με νέους ετών 15 εώς και 27, με στόχο τη διοργάνωση παράκτιων και υποβρύχιων καθαρισμών. Η ιδέα πίσω από την ομάδα είναι απλή, αλλα ισχυρή: να κινητοποιήσει τους κατοίκους του νησιού να αναλάβουν δράση να προστατέψουν τις ακτές και θάλασσες του νησιού και να τους ευαισθητοποιήσουν σχετικά με τη προστασία του περιβάλλοντος.

Η σημασία αυτής της ομάδας δε μπορεί να υπερτιμηθεί. Με τις εκπληκτικές παραλίες και τα κρυστάλλινα νερά της, η Κέρκυρα καταλαμβάνει μια πρωταρχική τοποθεσία για τον τουρισμό και η τοπική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βιομηχανία του τουρισμού. Ωστόσο, η παρουσία απορριμμάτων στις ακτές και τα νερά του νησιού απειλεί αυτήν την βιομηχανία, καθώς και την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων και της άγριας ζωής που ζουν στο νησί.

Με τη διοργάνωση παράκτιων καθαρισμών και την ευαισθητοποίηση, η ομάδα της All For Blue δε βοηθά μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος αλλα υποστηρίζει και τη τοπική οικονομία. Όταν οι τουρίστες αντικρίζουν καθαρές παραλίες και υγιή νερά, είναι πολύ πιθανότερο να επισκεφτούν ξανά το νησί αλλά και να μεταφέρουν καλά λόγια σε άλλους, που με τη σειρά του υποστηρίζει τις τοπικές επιχειρήσεις και δημιουργεί θέσεις εργασίες.

Αλλά το αντίκτυπο της ομάδας ξεπερνάει τα οικονομικά οφέλη. Η ομάδα βοηθά στη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς της Κέρκυρας για τις μελλοντικές γενιές. Ο φυσικός πλούτος του νησιού είναι καθοριστικός παράγοντας που το καθιστά ένα από τα πιο ιδιαίτερα μέρη της Ελλάδας. Κρατώντας τις ακτές και τους βυθούς καθαρούς, η ομάδα βοηθά στη μελλοντική διασφάλιση του νησιού ως ένα όμορφο και ζωντανό μέρος. Παράλληλα, οι δράσεις της ομάδας, που έχουν αφαιρέσει πολλά αντικείμενα από τις ακτές, όπως αλιευτικό εξοπλισμό, πλαστικές σακούλες, και αμέτρητα μικροπλαστικά, συμβάλλουν στη προστασία της θαλάσσιας ζωής και των οικοσυστημάτων του νησιού, που διατρεχουν μεγάλο κίνδυνο από αυτά τα απορρίμματα.

Τέλος, οι δράσεις της ομάδας της All For Blue στη Κέρκυρα αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους κατοίκους. Με το μήνυμα ότι οι μικρές πράξεις μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο, η ομάδα ενθαρρύνει τους κατοίκους του νησιού να δράσουν και αυτοί για τη προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό, αντίστοιχα, δημιουργεί ένα θετικό κύκλο, οπού ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι συμμετέχουν για να αναλάβουν δράση για τη προστασία του περιβάλλοντος.

Μέσα από δεκαπέντε παράκτιες δράσεις καθαρισμού και τη απομάκρυνση 150 σάκων απορριμμάτων, η ομάδα της All For Blue στη Κέρκυρα μας αποδεικνυεί ενεργά οτι η Ημέρα της Γης είναι κάθε μέρα, και μας υπενθυμίζει ότι οι μικρές πράξεις μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο. Η ομάδα της All For Blue στη Κέρκυρα σας προσκαλεί, σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Γης, να πάτε σε κάποια παραλία και να κάνετε και εσείς τη δικιά σας δράση για τη Κέρκυρα και τη Μητέρα Γη.

*Ο Giovanni Prete κατάγεται απο τη Κασσιόπη της Κέρκυρας. Εργάζεται στο τμήμα στρατηγικής επικοινωνίας και τύπου του περιβαλλοντικού προγράμματος του ΟΗΕ στο Μόντρεαλ του Καναδά και είναι ο επικεφαλής της ομάδας της All For Blue στη Κέρκυρα.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!