Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Παιχνίδια τράπουλας που «γεννήθηκαν» στην Ελλάδα

Φωτογραφία: Marin Tulard – Unsplash

Τα παραδοσιακά ελληνικά καφενεία δεν είναι απλώς ένας χώρος διασκέδασης και επικοινωνίας, αλλά είναι αναμφίβολα κομμάτι της ελληνικής παράδοσης, ενώ κατά το παρελθόν αποτελούσαν τον χώρο όπου λαμβάνονταν οι πιο σημαντικές αποφάσεις για έναν οικισμό, γίνονταν τα τοπικά συνέδρια των χωριών ή αξιοποιούνταν για τη διάθεση της αλληλογραφίας. Στα ελληνικά καφενεία ωστόσο «γεννήθηκαν» και μερικά από τα πιο γνωστά παιχνίδια τράπουλας, με τους θαμώνες να επιστρατεύουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και να αξιοποιούν την παραμονή τους στον χώρο των καφενείων σκαρφίζοντας νέα παιχνίδια, για να ψυχαγωγηθούν. Δηλωτή, ξερή, μπιρίμπα, αγωνία, «Θανάσης», μπουρλότο είναι μόλις μερικά από τα παιχνίδια τράπουλας που έχουν την τιμητική τους στην Ελλάδα, ενώ στην Κέρκυρα ιδιαίτερα δημοφιλές είναι και το μπριτζ.

Οι τράπουλες δεν έχουν την τιμητική τους μόνο μέσα στα καφενεία μίας και οι Έλληνες τις χρησιμοποιούν σε διάφορες περιστάσεις, όπως την περίοδο των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς, σε συναθροίσεις σε σπίτια ή ακόμη και έξω στα πάρκα και παγκάκια. Είναι ιδιαίτερα σύνηθες άλλωστε να βλέπει κανείς ανθρώπους να διασκεδάζουν χρησιμοποιώντας απλά τα 52 τραπουλόχαρτα μίας τράπουλας. Η τράπουλα παραμένει μέχρι και σήμερα ένα από τα αγαπημένα χόμπι των Ελλήνων, αν και πλέον μπορεί κανείς να παίξει χαρτιά και στο διαδίκτυο, σε πλατφόρμες όπως το https://www.hellascasinos.com/ που προσφέρει μία σύγχρονη εμπειρία διασκέδασης και συνδυάζει παλιά και αγαπημένα παιχνίδια, με νέα τα οποία χαρακτηρίζονται από υψηλή ευκρίνεια και εντυπωσιακά γραφικά. Ποια είναι όμως τα αγαπημένα παιχνίδια τράπουλας που «γεννήθηκαν» στην Ελλάδα και παραμένουν μέχρι και σήμερα ψηλά στις προτιμήσεις των Ελλήνων σε καφενεία, καφετέριες και σπίτια;

Φωτογραφία: Alessandro Bogliari – Unsplash

Ξερή

Είναι σίγουρα ένα από τα πιο διαδεδομένα και δημοφιλή παιχνίδια τράπουλας που παίζουν οι Έλληνες. Ο λόγος φυσικά για την ξερή. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μία τράπουλα, παρέα και καλή διάθεση. Βασίζεται κατά 50% στην τύχη και κατά 50% στη μνήμη, ενώ πρακτικά οι παίκτες καλούνται να συγκεντρώσουν πόντους και νικητής είναι αυτός που έχει τους περισσότερους στο τέλος. Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές του συγκεκριμένου παιχνιδιού, μίας και δεν είναι λίγοι αυτοί που μετρούν αρνητικούς πόντους και έτσι νικητής είναι αυτός που έχει τους λιγότερους στο τέλος. Η πρώτη εκδοχή ωστόσο είναι η πιο διαδεδομένη.

Μπιρίμπα

Όσοι αγαπούν τα παιχνίδια τράπουλας αγαπούν και την μπιρίμπα. Αν και η προέλευση της λέξης είναι γαλλική, είναι σίγουρα ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια στην Ελλάδα, το οποίο παίζεται συνήθως με 4 άτομα (η φράση «ζητείται τέταρτος για μπιρίμπα» είναι εξίσου δημοφιλής) ενώ μπορούν να παίξουν και 2 άτομα μόνα τους. Χρησιμοποιούνται δύο τράπουλες και οι παίκτες καλούνται να πάρουν μπιριμπάκια και να διασκεδάσουν μέχρι εξαντλήσεως. Είναι κοινό μυστικό άλλωστε πως όταν ξεκινάει κάποιος να παίζει μπιρίμπα, κάθεται με τις ώρες και σπάνια αρκείται σε μία μόνο παρτίδα.

Αγωνία

Ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά παιχνίδια τράπουλας που «γεννήθηκαν» στην Ελλάδα είναι και η αγωνία. Χρειάζεται μία τράπουλα, 4 ή και 2 άτομα και αρκετή διάθεση για παιχνίδι. Οι παίκτες παίρνουν από 7 φύλλα και στόχος είναι να συγκεντρώσει κανείς όσο το δυνατόν λιγότερους πόντους σε κάθε παρτίδα. Όταν ξεκινάει κανείς να παίζει αγωνία το σίγουρο είναι πως δεν θα σηκωθεί γρήγορα από το τραπέζι, μίας και πρόκειται για ένα ιδιαίτερα διασκεδαστικό και ευδιάθετο παιχνίδι.

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!