Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Παρατηρητήριο covid Δήμου Κ. Κέρκυρας: Σημαντική έξαρση της επιδημίας το Α’ 15ημερο  του Μαΐου

Από την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώνει το Παρατηρητήριο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για τη νόσο COVID-19, προκύπτει σημαντική έξαρση της επιδημίας το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Ο ρυθμός εμφάνισης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε αμέσως μετά το Πάσχα, φθάνοντας σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα  για τα δεδομένα της επιδημίας στην Κέρκυρα μέχρι σήμερα. Παράλληλα άρχισαν σταδιακά να αυξάνονται και οι εισαγωγές στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου. Το ποσοστό θετικότητας στις διενεργούμενες εξετάσεις, παρουσίασε επίσης μεγάλη αύξηση. 

Η εικόνα αυτή αντανακλά την εκτεταμένη διασπορά του ιού στον πληθυσμό της Κέρκυρας κατά τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, αποτέλεσμα της μεγάλης κινητικότητας και της χαλάρωσης των μέτρων προφύλαξης. Αυτό είχε σαν συνέπεια  να εμφανιστούν ταυτόχρονα διάφορες εστίες μετάδοσης και συρροές κρουσμάτων σε διαφορετικές περιοχές του νησιού, και στην πόλη της Κέρκυρας.

Αυτή η εξέλιξη διαταράσσει την ομαλή πορεία προς τον έλεγχο της επιδημίας για το επόμενο διάστημα, καθώς ανατράπηκε η εικόνα σταθεροποίησης που είχε αρχίσει να εμφανίζεται μετά τα μέσα Απριλίου. Πλέον θα χρειασθεί σημαντική προσπάθεια και θα απαιτηθεί χρόνος για να σταθεροποιηθεί και πάλι η επιδημική καμπύλη και να αρχίσει η υποχώρηση των κρουσμάτων. Μια επί πλέον παράμετρο δυσκολίας προσθέτει το γεγονός ότι αυτή η εξέλιξη συμπίπτει με το άνοιγμα των σχολείων και της εστίασης και τη σταδιακή επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας.

Η επιμονή στην εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης καθίσταται επιτακτική προκειμένου να περιοριστεί η έξαρση της επιδημίας. Η συστηματική εφαρμογή τους στο άνοιγμα των κοινωνικών, εκπαιδευτικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, μπορεί να περιορίσει δραστικά την περαιτέρω διασπορά του ιού. Παράλληλα η μεγάλη συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα θα αποτελέσει τον αποφασιστικό παράγοντα για τον έλεγχο της επιδημίας. Η μερική εμβολιαστική κάλυψη που έχει επιτευχθεί στις μεγαλύτερες ηλικίες, συμβάλει ήδη στον σχετικό περιορισμό των βαριών περιστατικών και αποτρέπει μια δραματική επιβάρυνση του Νοσοκομείου της Κέρκυρας, παρά την έξαρση των κρουσμάτων.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα επιταχύνθηκε ιδιαίτερα από τις αρχές Μαΐου και αυτό συνιστά μια θετική εξέλιξη, που μπορεί να αντιρροπήσει την αρνητική εξέλιξη στην πορεία της επιδημίας. Πλέον γίνονται καθημερινά περισσότεροι από χίλιοι εμβολιασμοί στην Κέρκυρα. Ο αριθμός των ατόμων που έχουν κάνει ήδη μια τουλάχιστον δόση εμβολίου, έχει ξεπεράσει το 27 % του συνολικού πληθυσμού στην Κέρκυρα, και στο σύνολο της χώρας. Μέχρι το τέλος  Μαΐου θα έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου περίπου  το ένα τρίτο του πληθυσμού, ενώ σχεδόν το ένα τέταρτο θα έχει κάνει δύο δόσεις, και αυτό αναμένεται να συμβάλει στη μείωση των κρουσμάτων.

Το νέο ισχυρό κύμα της επιδημίας το οποίο εξελίσσεται στην Κέρκυρα, μπορεί να περιοριστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες με τις κατάλληλες πρακτικές. Η επιμονή στην εφαρμογή των μέτρων από σημαντική μερίδα πολιτών και η μεγάλη συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι μονόδρομος για τον σταθερό έλεγχο της επιδημίας. Αναλυτική παρουσίαση της επιδημιολογικής εικόνας COVID-19 στην Κέρκυρα  μέχρι και την 15/5 υπάρχει σε επικαιροποιημένη έκθεση, που έχει  αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου.

 

 

 

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!