Quantcast
ΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

ΠΕΔ Ιονίου: Να εξαιρεθεί η Π.Ι.Ν. απο το νέο σχεδιασμό για τη Διαχείριση Απορριμμάτων

Να εξαιρεθεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων από το άρθρο 93 του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα: «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις», με το οποίο δημιουργείται στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων ένας νέος Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων με τη συμμετοχή και προεδρία της περιφέρειας και όλων των δήμων της περιφέρειας με μορφή εταιρείας Α.Ε., ζητά η ΠΕΔ Ιονίων Νήσων.

Αναλυτικά η ΠΕΔΙΝ που συνεδρίασε σήμερα με τηλεδιάσκεψη, ζητά:

1. Να εξαιρεθεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων από το άρθρο 93 του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα: «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις».
2. Να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι δρομολογημένες διαδικασίες για την υλοποίηση των έργων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων των Δήμων των Ιονίων Νήσων για τα οποία έχουν εγκριθεί χρηματοδοτήσεις.
3. Συμφωνούν πλήρως με το ψήφισμα του Δήμου Αργοστολίου, το οποίο έχει ήδη αναφερθεί και το οποίο αφορά στη λειτουργία της ΕΔΑΚΙ ΑΕ στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, ενός επιτυχημένουΦορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

Ο κος Ιωάννης Πιέρρης Δημοτικός Σύμβουλος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του με το Σχέδιο Νόμου και ζήτησε να αποσυρθεί.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων συμμετείχε στη συνεδρίαση και ανέφερε ότι η Διαχείριση των Απορριμμάτων είναι αρμοδιότητα της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Θεωρεί ότι πρέπει να διευκρινισθεί ποια ακριβώς είναι τα προβλήματα που επιδιώκει να αντιμετωπίσει το Σχέδιο Νόμου. Είναι απαραίτητο να υπάρχει ενημέρωση και διάλογος για τα θέματα που αφορούν την Α’Θμια Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τέλος, εξέφρασε την συμπαράσταση και την υποστήριξή του στα αιτήματα των Δήμων των Ιονίων Νήσων.
Ακoλούθησε διαλογική συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας όλα τα μέλη έλαβαν το λόγο και κατέληξαν στα ακόλουθα:
1. Η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα έπρεπε να έχει επιδιώξει τη διαβούλευση με τους Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πριν προχωρήσει στη σύνταξη του Σχεδίου Νόμου.
2. Η Διαχείριση των απορριμμάτων είναι αρμοδιότητα των Φορέων της Α’θμιας Αυτοδιοίκησης και όχι των Περιφερειών, οι οποίες και θα προεδρεύουν στο νέο φορέα, ενώ δεν θα εκπροσωπούνται όλοι οι Δήμοι στο Διοικητικό του Συμβούλιο.
3. Είναι ανεπίτρεπτη και προσβλητική η επιδίωξη διάλυσης επιτυχημένων Φορέων Διαχείρισης ΣτερεώνΑποβλήτων, οι οποίοι λειτουργούν δεκαετίες και έχουν παρουσιάσει σημαντικό έργο, όπως αυτός της Κεφαλονιάς-Ιθάκης (ΕΔΑΚΙ ΑΕ).
4. Έχουν ήδη δρομολογηθεί μεγάλα έργα ΔιαχείρισηςΣτερεών Αποβλήτωνσε νησιά του Ιονίου. Η υλοποίηση των έργων αυτών πρέπει να προχωρήσει άμεσα και χωρίς προβλήματα, γιατί αυτό θα προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες.
5. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο οι Περιφέρειες της Ηπειρωτικής Ελλάδας με τις Νησιωτικές αλλά ούτε και οι Νησιωτικές περιφέρειες μεταξύ τους, γιατί υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες (π.χ. Ιόνια Νησιά με Νησιά Νοτίου Αιγαίου).

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν τα είκοσι (20) από τα εικοσιένα (21) μέλη του ΔΣ της ΠΕΔ-ΙΝ:
Παρόντες:
1. Αλέξανδρος Παρίσης, Πρόεδρος, Δημ. Σύμβουλος Αργοστολίου
2. Ιωάννης Τρεπεκλής,Αντιπρόεδρος,Δημ. Σύμβουλος Κεντρικής Κέρκυρας &Διαποντίων Νήσων
3. Μερόπη-Σπυριδούλα Υδραίου, Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας &Διαποντίων Νήσων
4. Κωνσταντίνος Λέσσης, Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας
5. Γεώργιος Μαχειμάρης, Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας
6. Χαράλαμπος Καλός, Δήμαρχος Λευκάδας
7. Νικήτας Αρετάκης, Δήμαρχος Ζακύνθου
8. Σπυρίδων Βλαχόπουλος, Δήμαρχος Παξών
9. Θεόφιλος Μιχαλάτος, Δήμαρχος Αργοστολίου
10. Γεώργιος Κατσιβέλης, Δήμαρχος Ληξουρίου
11. Γεράσιμος Μονιάς-Νέτης, Δήμαρχος Σάμης
12. Διονύσιος Στανίτσας, Δήμαρχος Ιθάκης
13. Παύλος Δάγλας, Δήμαρχος Μεγανησίου
14. Δημήτριος Μεταλληνός, Δημ. Σύμβουλος Κεντρικής Κέρκυρας &Διαποντίων Νήσων
15. Γεώργιος Καλούδης, Δημ. Σύμβουλος Κεντρικής Κέρκυρας &Διαποντίων Νήσων
16. Ιωάννης Πιέρρης, Δημ. Σύμβουλος Κεντρικής Κέρκυρας &ΔιαποντίωνΝήσων
17. Κωνσταντίνος Γρηγορόπουλος, Γραμματέας, Δημοτ. Σύμβουλος Βόρειας Κέρκυρας
18. Κωνσταντίνος Δρακονταειδής, Δημοτ. Σύμβουλος Λευκάδας
19. Γεράσιμος Φόρτες, Δημοτ. Σύμβουλος Αργοστολίου
20. Στυλιανός Σπαθής, Δημ. Σύμβουλος Σάμης

Απόντες:
1.Διονύσιος Τρούσσας (Ντάσσης), Δημοτ. Σύμβουλος Ζακύνθου

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!