Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Περί πυρκαγιών, πυροπροστασίας & πρόληψης το ανάγνωσμα

Γράφει ο Οικονόμου Βασίλης*

Τις τελευταίες ημέρες, το νησί μας, η Κέρκυρα αλλά και η υπόλοιπη Ελλάδα, δοκιμάζεται από πυρκαγιές. Τί είναι όμως πυρκαγιά δασών και υπαίθρου; “Πυρκαγιές δασών και υπαίθρου” είναι ένας όρος που εφαρμόζεται σε κάθε πυρκαγιά που καίει σε φυσικά, ημι-φυσικά, γεωργικά και περιαστικά τοπία, π. χ. φυσικά και τεχνητά δάση (φυτείες), θάμνους, γρασίδι, βοσκοτόπια, γεωργικές εκτάσεις και περιαστικές περιοχές. Οι αιτίες της πυρκαγιάς μπορεί να είναι φυσικές (βλέπε κλιματική αλλαγή ή πλέον «κρίση») ή ανθρωπογενείς (παρέμβαση ανθρώπου από αμέλεια ή εκ προ μελέτης). Είναι γεγονός, ότι πάνω από το 85% των δασικών πυρκαγιών προκαλείται από τον άνθρωπο. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι συμβάντα πυρκαγιών προκαλούνται και από τις έντονες κλιματικές αλλαγές που βιώνει όλος ο πλανήτης και ειδικότερα η λεκάνη της Μεσογείου.

Σκοπός της παρούσας ανάρτησης είναι να αναδείξει τα βασικά σημεία που ο καθένας μας μπορεί να υλοποιήσει ώστε να είναι πιο ενεργός πολίτης και να συνδράμει στο έργο των αρχών με τελικό σκοπό την άμεση αντιμετώπιση πυρκαγιών. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να τονιστεί η αξιοθαύμαστη προσπάθεια – συντονισμός – οργάνωση όλης της τοπικής κοινωνίας που σε ελάχιστο χρόνο συσπειρώθηκε δημιουργώντας μια ομάδα άνω των 5.000 ατόμων με σκοπό την διενέργεια φυλάξεων για νέες πυρκαγιές. Ήτοι αυτό να είναι το έναυσμα και για άλλες ομαδικές προσπάθειες.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο? Αρχικά, σε ατομικό επίπεδο και ιδιαίτερα οι διαμένοντες στην ύπαιθρο οφείλουν να ενημερωθούν από τις κατά τόπους αρχές ή το διαδίκτυο. Ημερίδες, συνέδρια αλλά και τοπικές ενημερώσεις πρέπει να λαμβάνουν χώρα όλο το χρόνο και να υπάρχει συμμετοχή από όλους μας. Η ενημέρωση είναι η καλύτερη πρόληψη. Παράλληλα, υπάρχουν μια σειρά από ενέργειες που μπορούν να υλοποιηθούν, όπως:

  1. Καθαρισμός αυλών και περιβαλλόντων χώρων από ξερά χόρτα, φύλλα και κλαδιά
  2. Απομάκρυνση εύφλεκτης ύλης και σωστή αποκομιδή και φύλαξη αυτής
  3. Εξοπλισμός με πυροσβεστήρες, δεξαμενή νερού, αντλίες και σωλήνες

Ειδικότερα στο 3 αξίζει κανείς να σταθεί και να αναφέρει ότι αν και εφόσον όλοι είχαμε εγκατεστημένες δεξαμενές νερού, αντλίες και σωλήνες ή πυροσβεστικούς κρουνούς όχι μόνο στις αυλές μας αλλά και στις εισόδους – εξόδους και περιμετρικά των οικισμών το έργο προστασίας κατοικιών αλλά και κατάσβεσης θα γινόταν πολύ ευκολότερο για τους πυροσβέστες και τους εθελοντές. Ένα απλό μέτρο προφύλαξης, που μπορεί να αυξάνει το κόστος κατασκευής ή συντήρησης κατά 2.000€ – 3.000€ αλλά προλαμβάνει εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις. Ειδικότερα, αν υπήρχε τέτοιο δίκτυο (ατομικά εγκατεστημένο σε κάθε αυλή) οι εθελοντές θα είχαν ένα φοβερό εργαλείο στα χέρια τους για να βοηθήσουν ακόμα περισσότερο. Δυστυχώς, σαν κουλτούρα δεν το έχουμε καλλιεργήσει ακόμα αν και προσωπική μου γνώμη είναι ότι θα έπρεπε. Όπως θα έπρεπε να έχουμε και πυροσβεστήρα μέσα στην οικία μας σε περίπτωση ατυχήματος. Πρόσφατα, σε μια κατοικία άρπαξε φωτιά από αμέλεια και ο μόνος λόγος που σβήστηκε ήταν γιατί υπήρχε πυροσβεστήρας.

Επιπλέον, ίσως το σημαντικότερο όλων είναι ο συντονισμένος εθελοντισμός. Πιο συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος (www.vfu.gr) έχει αναλυτικές οδηγίες – εκπαιδεύσεις αν κάποιος νέος (18-55) επιθυμεί να γίνει εθελοντής πυροσβέστης. Προσωπικά, θεωρώ ότι όλοι οφείλουμε έστω να δοκιμάσουμε την εκπαίδευση τους και να δηλώσουμε την συμμετοχή μας, ζώντας σε μια χώρα που έχει πληγεί αλλά θα πληγεί και πάλι από πυρκαγιές στο μέλλον.

Σε συλλογικό επίπεδο, αρκεί μόνο ένα πράγμα – μόνο δύο λέξεις: Συσπείρωση & Οργάνωση.

Έτσι θα έχουμε δύο βασικά αποτελέσματα: Το πρώτο αφορά την βελτίωση της ανθεκτικότητας των οικοσυστημάτων και των κοινωνιών και το δεύτερο την μείωση του κινδύνου για τα οικοσυστήματα και την κοινωνία αλλά και την διασφάλισης της ανθρώπινης ζωής.

Παράλληλα, ο κρατικός μηχανισμός από την άλλη μεριά, ειδικότερα σε μέρες μέτριας και υψηλής επικινδυνότητας μπορεί και πρέπει να εφαρμόζει απαγόρευση κυκλοφορίας στις οριοθετημένες ζώνες. Συμπληρωματικά, υπάρχουν και άλλα κρατικά μέτρα αλλά δεν είναι σκοπός η αναφορά τους εδώ τώρα.

Σε ατομικό επίπεδο δεσμεύομαι να γίνω πολύ πιο ενεργός και να λάβω όλη την κατάλληλη εκπαίδευση που απαιτείται ξεκινώντας από την εγγραφή μου στο πρόγραμμα εθελοντών πυρόσβεσης. Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους στην 1η γραμμή (πυροσβέστες, εθελοντές, φιλοζωικές) αλλά και στην 2η και 3ηγραμμή γιατί το αποτέλεσμα αποτροπής δεν θα ερχόταν αν όλοι μαζί δεν δουλεύαμε ως ομάδα.

Υ.Γ.: Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων από πυρκαγιά. Τα λόγια είναι φτωχά…

 

 

*B.Sc. Environmental Science

M.Sc. Energy: Strategy, Law & Economics

Master in Business Administration

Email: env.oikonomou@gmail.com

 

 

 

φωτό αρχείου

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!