Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Ποιες είναι οι πιο υγιεινές μέθοδοι μαγειρέματος;

Ο τρόπος μαγειρέματος παίζει μεγάλο ρόλο μιας και μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα της διατροφικής αξίας της τροφής σε θρεπτικά συστατικά ή να μειώσει ή να αυξήσει την περιεκτικότητά της σε τοξίνες.

MΑΡΙΑ ΠΕΖΑΡΟΥ*

Δες ποιοι είναι με τη σειρά οι καλύτεροι τρόποι μαγειρέματος:

Στον ατμό

Όταν το φαγητό μαγειρεύεται στον ατμομάγειρα είναι έτοιμο σε μερικά λεπτά. Λόγω του ότι χρησιμοποιείται λίγο νερό και οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, αυτός ο τρόπος μαγειρέματος είναι ο πιο υγιεινός. Μάλιστα η θερμοκρασία είναι αρκετή για να καταστρέψει τα μικρόβια και μερικές από τις τοξίνες τους. Από την άλλη δεν επηρεάζει τα θρεπτικά συστατικά ενώ ακόμα και οι πιο ευπαθείς βιταμίνες καταφέρνουν και επιβιώνουν.

Βραστά στην χύτρα ταχύτητας

Μπορεί η χύτρα ταχύτητας να μειώνει το χρόνο και το νερό που χρειάζεται για το μαγείρεμα αλλά δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά αν το μαγείρεμα σε αυτήν είναι καλύτερο ή χειρότερο από αυτό στην κατσαρόλα. Η υψηλή θερμοκρασία που υπάρχει μέσα στην χύτρα σίγουρα σκοτώνει τις περισσότερες τοξίνες από μικρόβια αλλά στους ανεπτυγμένους κόσμους αυτό σπάνια αποτελεί πρόβλημα. Επομένως, δεν μπορεί να δοθεί κάποια επιστημονική γνώμη για το αν το μαγείρεμα στη χύτρα ταχύτητας είναι καλύτερο από αυτό στην απλή κατσαρόλα.

Βραστά στην κατσαρόλα

Δυστυχώς δεν μπορούν να μαγειρεύονται όλα στον ατμό. Υπάρχουν τροφές, όπως είναι οι σούπες, τα μακαρόνια, τα όσπρια και τα κοκκινιστά που χρειάζονται κατσαρόλα. Το μαγείρεμα στην κατσαρόλα είναι ένας υγιεινός τρόπος μαγειρέματος αρκεί να τηρούνται κάποιοι κανόνες. Ο πιο σημαντικός είναι όταν μπει το φαγητό στην κατσαρόλα το νερό να βράζει καλά και να είναι όσο πιο λίγο γίνεται. Επίσης είναι σημαντικός ο χρόνος μαγειρέματος ενώ καλό είναι οι τροφές να μαγειρεύονται με τη φλούδα τους για να διατηρούνται τα θρεπτικά συστατικά τους.

Αirfryer

Το ψήσιμο με αυτό τον τρόπο στον ηλεκτρικό φούρνο συνεπάγεται το μαγείρεμα των τροφίμων κάτω από υψηλή, άμεση θερμότητα για μικρό χρονικό διάστημα. Η διαφορά είναι ότι η πηγή θερμότητας βρίσκεται πάνω από το φαγητό. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μαγειρέψετε τρυφερά κομμάτια κρέατος (θυμηθείτε να αφαιρέσετε το υπερβολικό λίπος πριν το μαγείρεμα), αλλά θέλει προσοχή με το μαγείρεμα των λαχανικών, αφού μπορούν να στεγνώσουν εύκολα.

 

Τηγάνισμα

Είναι ο πιο ανθυγιεινός τρόπος προετοιμασίας τροφών. Η περιεκτικότητα σε λίπος και θερμίδες ανεβαίνει εξαιρετικά (λίπος: 120 φορές, θερμίδες: ανά 100 γραμμάρια 3,3 φορές),ενώ η θρεπτική αξία μειώνεται. Το λάδι του τηγανίσματος που είναι φυτικά ακόρεστα έλαια, μετατρέπεται σε τεχνητό μερικώς κορεσμένο (ή, πιο απλά, σε trans λιπαρά οξέα), που είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγειά. Το λάδι από το τηγάνι «κολλάει» πάνω στην τροφή και το καταναλώνουμε μαζί με αυτή. Έτσι, μεγιστοποιούνται οι κενές θερμίδες που έχει η τροφή (θερμίδες που δεν συνοδεύονται από θρεπτικά συστατικά). Επιπροσθέτως, από την αυξημένη θερμοκρασία οι θρεπτικές ουσίες καταστρέφονται εξαιρετικά γρήγορα. Από όλα τα φυτικά έλαια, το ελαιόλαδο είναι το πιο ανθεκτικό έλαιο για μετατροπή σε trans. Παρόλα αυτά, αν χρησιμοποιηθεί μόνο μια φορά για τηγάνισμα και το τηγάνισμα γίνει σε χαμηλή θερμοκρασία, περιορίζεται αρκετά το πρόβλημα, αλλά αυξάνει πολύ το κόστος. Για τους αμετανόητους, θα μπορούσα, τουλάχιστον, να προτείνω αντικολλητικά τηγάνια που καταναλώνουν λίγο λάδι και ειδικά τα τηγάνια wok που χρησιμοποιούνται στην κινεζική κουζίνα.

 

**MSc. Κλινική Διατροφολόγος Διαιτολόγος ΣΑΜΑΡΑ 2 1oς όροφος, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Κέρκυρα Τ.Κ. 49100 Σταθερό:2661552168 Κινητό: 6986975006 email: pezaroumaria@hotmail.com

 

*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 22ης-04-2023 της ΚΣ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!