Quantcast
SLIDERΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

“Προγραμματική” αντιπαράθεση για τα υδατοδρόμια

Το θέμα του δικτύου υδατοδρομίων στα Ιόνια Νησιά προκάλεσε «αεροναυμαχία» αντιπαραθέσεων ανάμεσα στον πρώην και τη νυν ΠΙΝ.

Η αφορμή δόθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Κέρκυρα. Η ημερήσια διάταξη περιλάμβανε την «έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης για τέσσερα υδατοδρόμια του Ιονίου μεταξύ ΠΙΝ-ΔΕΠΑΝ & Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων Ζακύνθου-Ιθάκης/Κεφαλληνίας- Λευκάδας & Μεγανησίου». Ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος χαρακτήρισε τη σύμβαση «περίεργη» και τα κόστη της «υπερβολικά μεγάλα & αδικαιολόγητα».

Η ΠΙΝ Ρόδη Τσαγκαροπούλου-Κράτσα υποστηρίζει ότι η νέα «προγραμματική» πρόεκυψε εξαιτίας της αδράνειας του πρώην περιφερειάρχη και κοστολογημένη σύμφωνα με τη νομοθεσία. Τελικά η απόφαση επί του θέματος αναβλήθηκε, με την Περιφερειάρχη να εξηγεί με ανακοίνωση της, ότι η αναβολή προέκυψε «προκειμένου να υπάρξει νομική αποσαφήνιση μεταξύ της προτεινόμενης προγραμματικής σύμβασης και προηγούμενων ανενεργών & ότι το θέμα θα επανέλθει άμεσα». Ενώ, για τον κ. Γαλιατσάτο αναφέρει ότι «αντί να στηρίξει την προσπάθεια αυτή, παραποιεί την πραγματικότητα και με περισσή αυθάδεια διαδίδει ανυπόστατα σενάρια».
Τέλος στην ίδια ανακοίνωση καθιστά σαφές ότι «τα ΙΟΝΙΑ νησιά θα αποκτήσουν υδατοδρόμια και πτήσεις υδροπλάνων τον ερχόμενο Ιούνιο».

Θ.Γαλιατσάτος: “Περίεργη σύμβαση»

Το θέμα των υδατοδρομίων ήταν αντικείμενο συζήτησης στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, στη συνεδρίαση του Σαββάτου (15/2/20). Το θέμα, που προκάλεσε αντιπαράθεση μεταξύ του πρώην & της νυν ΠΙΝ ήταν η « Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών (Φορέας Χρηματοδότησης), Δικτύου Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη (Φορέας Υλοποίησης), και των Λιμενικών Ταμείων Ζακύνθου, Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κεφαλληνίας – Ιθάκης, Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λευκάδας και Δήμου Μεγανησίου (Κύριοι των Έργων), για την πράξη «ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΙΩΝ». Ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος χαρακτήρισε την πρόταση για τη σύμβαση τουλάχιστον «περίεργη».

Αμφισβήτηση του κόστους
Ο πρώην περιφερειάρχης τόνισε ότι η νυν Περιφερειακή Αρχή προχωρά στην υπογραφή σύμβασης με το ίδιο αντικείμενο και τους ίδιους εταίρους, που είχαν παλαιότερες συμβάσεις που είχε υπογράψει η Περιφέρεια επί των ημερών του αλλά «με πολλαπλάσια κόστη που δεν δικαιολογούνται». Όπως είπε, το συνολικό ποσόν για αδειοδοτήσεις και υποδομές δεν θα υπερέβαινε τις 700 χιλιάδες για όλα τα νησιά και όλες τις δράσεις που πρέπει να γίνουν στα υδατοδρόμια. Η σημερινή σύμβαση ανέρχεται στο ποσόν των 3 εκ ευρώ. Σύμφωνα με τον κ.Γαλιατσάτο,«στο τμήμα των εργασιών που αφορά την προετοιμασία των φακέλων (αδειοδοτήσεις κλπ) για κάθε υδατοδρόμιο, επί της δικής του θητείας είχε προβλέψει 10 χιλιάδες ευρώ, συνολικά 60 χιλιάδες για όλα τα νησιά. Στη νέα σύμβαση για το ίδιο έργο προβλέπεται το ποσόν των 660 χιλιάδων. Στο τμήμα της σύμβασης που προβλέπει τις κατασκευές σε όλα τα υδατοδρόμια, στην παλιά σύμβαση το κόστος έφτανε περίπου 700 χιλιάδες, ύστερα από έρευνα αγοράς που είχε κάνει κατά τη δική του θητεία. Το σημερινό κόστος εκτοξεύεται στα 2.380.000 εκ ευρώ. Το άλλο θέμα που δήλωσε ότι του προκάλεσε απορίες ήταν η πρόβλεψη που περιλαμβάνει η σύμβαση σύμφωνα με την οποία θα πρέπει με την υπογραφή της να δοθεί 1 εκ προκαταβολή.

Δεν υπήρχε καμία οικονομοτεχνική μελέτη
Από την πλευρά της η ΠΙΝ Ρόδη Τσαγκαροπούλου-Κράτσα με ανακοίνωση της αναφέρει ότι «ο κ. Γαλιατσάτος αποδεικνύει ακόμα μία φορά πως όσα δεν φθάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια». Και εξηγεί πως και γιατί προέκυψε η νέα προγραμματική σύμβαση: “Η έλλειψη σχεδιασμού και αποφασιστικότητας της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής και η ολιγωρία της να προχωρήσει σε εκτέλεση και εφαρμογή ολοκληρωμένων οικονομοτεχνικών μελετών, έφερε την Περιφέρειά μας, μετά από πέντε χρόνια σχετικών συζητήσεων να μην έχει σχέδιο ολοκλήρωσης του δικτύου και ακόμη χειρότερα να μην έχει αποπερατώσει ούτε ένα υδατοδρόμιο. Ο κ. Γαλιατσάτος αντί να στηρίξει την προσπάθεια αυτή, παραποιεί την πραγματικότητα και με περισσή αυθάδεια διαδίδει ανυπόστατα σενάρια.
Η Περιφερειακή Αρχή κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο μία πλήρη και κοστολογημένη πρόταση όλων των φάσεων και υποέργων για την εκπόνηση μελετών, τις αδειοδοτήσεις, τις υποδομές, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, την λειτουργία, τον συντονισμό διαχείρισης αλλά και την παρακολούθηση και υποστήριξη της εξέλιξης. Η κοστολόγηση έγινε βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας και του Ν.4412 για τις δημόσιες συμβάσεις. Αν ο κ. Γαλιατσάτος επιθυμεί να γίνει σύγκριση έργου και κόστους αυτής της πρότασης με αυτά των ημερών του, ας καταθέσει τις οικονομοτεχνικές μελέτες για το δίκτυο και την λειτουργία των υδατοδρομίων που είχε εκπονήσει η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. Εκεί θα αποδειχθεί ακόμη μια φορά η γύμνια και η απραξία του. Όσο για τον επιλεγμένο φορέα υλοποίησης την ΔΕΠΑΝ (Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη) παραπληροφορεί την κοινή γνώμη ο κ. Γαλιατσάτος, την αποκαλεί υποτιμητικά ΜΚΟ και αποκρύπτει ότι πρόκειται για το Δίκτυο 103 Δήμων και 40 επιχειρήσεων ΟΤΑ με μεγάλο εύρος υλοποίησης μελετών και έργων που ανήκει ουσιαστικά στους φορείς κεντρικού Δημοσίου».

Νομική αποσαφήνιση
Η Περιφερειάρχης επιφυλάχθηκε να επαναφέρει στο έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο την προγραμματική σύμβαση για λήψη απόφασης, προκειμένου να δοθεί ο χρόνος για μία νομική αποσαφήνιση μεταξύ της προτεινόμενης προγραμματικής σύμβασης και προηγούμενων ανενεργών.

Στα Ιόνια πτήσεις υδροπλάνων τον Ιούνιο

Η ΠΙΝ Ρόδη Τσαγκαροπούλου-Κράτσα στην ανακοίνωση της προαναγγέλλει ότι «τα ΙΟΝΙΑ νησιά θα αποκτήσουν υδατοδρόμια και πτήσεις υδροπλάνων τον ερχόμενο Ιούνιο». Ενώ εκφράζει: «Την ισχυρή βούληση της Περιφερειακής Αρχής για την ταχεία δρομολόγηση όλων των απαραίτητων διαδικασιών με συγκροτημένο σχέδιο, αποδεικνύει η συνεργασία της με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με την ΔΕΠΑΝ (Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη) και με τα κατά τόπους Λιμενικά Ταμεία για την ολοκλήρωση του δικτύου υδατοδρομίων στα Ιόνια νησιά και την άμεση λειτουργία τους.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!