Quantcast
SLIDERΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

Προεκλογικός μποναμάς 2 εκατ. € στη ΔΕΥΑ Κέρκυρας

Προεκλογικό δώρο 150 εκατομμυρίων ευρώ στους δήμους, μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ» προσφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ανάμεσα στους ωφελημένους και η ΔΕΥΑΚ, όπου έχει λαμβάνειν 2.0556.500 εκ ευρώ για έργα ύδρευσης στην περιοχή της Μέσης Κέρκυρας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ.Σ.» η χρηματοδότηση αφορά τοποθέτηση σωλήνων στις περιοχές Αγ. Ιωάννη, Κοκκίνι, Βάτο, Έρμονες, Πέλεκα, Σιναράδες και Καστελλάνων Μέσης. Οι σωλήνες αυτοί θα αντλούν το νερό από τις γεωτρήσεις, που υπάρχουν στις περιοχές αυτές και θα διοχετεύονται για εξυπηρέτηση των κατοίκων στις συγκεκριμένες κοινότητες. Επίσης με την ίδια απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών κατανέμονται και 154.200 ευρώ στους Παξούς, για μηχανήματα έργου.

Ποια έργα χρηματοδοτούνται
Επιχορήγηση ύψους 150 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων των δήμων της χώρας, που εντάσσονται στους αναπτυξιακούς άξονες προτεραιοτήτων του προγράμματος «ΦιλόΔημος ΙΙ», εγκρίθηκε με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση.

Επιλέξιμες είναι οι κάθε είδους δράσεις που εξυπηρετούν τους αναπτυξιακούς άξονες του προγράμματος και ειδικότερα: Την τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος με την κατασκευή, βελτίωση και συντήρηση έργων τεχνικών υποδομών, προστασίας του περιβάλλοντος και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής, χρηματοδότηση των σχετικών μελετών και προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού και μηχανημάτων.
Τις κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες με την κατασκευή, βελτίωση και συντήρηση διοικητικών, κοινωνικών, αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών και χρηματοδότηση των σχετικών μελετών. Για την κατανομή του ποσού λαμβάνονται για πρώτη φορά υπόψη, με βάση το πρόγραμμα «Κλεισθένης» δημογραφικά, γεωμορφολογικά και οικονομικά χαρακτηριστικά, όπως η έκταση, ο πληθυσμός και η μεταβολή πληθυσμού, η ανεργία, το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε επίπεδο δήμου και περιφέρειας, ο αριθμός οικισμών, η νησιωτικότητα και η ορεινότητα, καθώς και οι περιφερειακές ανισότητες.

Όπως έχει τονίσει ο Υπουργός Εσωτερικών, το χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» δεν είναι αφηρημένα νούμερα, αλλά εκατοντάδες έργα σε όλη τη χώρα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Η μεγάλη επιτυχία του δεν αποτυπώνεται μόνο στο ύψος των κονδυλίων, που ήδη ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, αλλά και στο γεγονός ότι οι χρηματοδοτήσεις δίνονται στους ΟΤΑ με αυστηρά και αντικειμενικά κριτήρια, για να υλοποιηθούν συγκεκριμένα έργα βασικών υποδομών, τα οποία τα έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες. Να σημειωθεί ότι οι πόροι του Φιλόδημου ΙΙ προέρχονται από το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΕΣ, στη ΣΑΕ-055 του οποίου έχει ενταχθεί το έργο “Έργα και επενδυτικές δραστηριότητες των Δήμων όλης της Χώρας – Ειδικό Πρόγραμμα ενίσχυσης των Δήμων” (αυτή είναι η πλήρης ονομασία του “Φιλόδημου ΙΙ”), με προϋπολογισμό 1 δις.

Άλλαξαν οι όροι
Με δύο διαδοχικές Υπουργικές Αποφάσεις ο Αλέξης Χαρίτσης άλλαξε τους όρους του “Φιλόδημου ΙΙ” και κατένειμε από τους πόρους αυτού, χωρίς Πρόσκληση, επιχορήγηση 150 εκατομμυρίων ευρώ στους Δήμους της Χώρας για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων τους. Συγκεκριμένα:
Α) Πρώτα, με την αριθμ. 30204/19.4.2019 Υ.Α. αντικατέστησε το αρ.5 της αριθμ. 4748/20.2.2018 Υ.Α. Εκεί οριζόταν ότι η ένταξη έργων στο Φιλόδημο ΙΙ γίνεται με την έκδοση Προσκλήσεων του ΥΠΕΣ, στις οποίες εξειδικεύονται η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, τα έντυπα και δικαιολογητικά που απαιτούνται (Τεχνικά Δελτία, Αποφάσεις συλλογικών οργάνων), η ανάλυση των κριτηρίων επιλογής, κλπ.
Τώρα πρόσθεσε επιπλέον δυνατότητα, ορίζοντας ότι η ένταξη έργων στο Φιλόδημο ΙΙ μπορεί να πραγματοποιείται «με την έκδοση Αποφάσεων επιχορήγησης προς τους δικαιούχους Φορείς για την κάλυψη δράσεων που αφορούν στους άξονες προτεραιότητας του Προγράμματος “Φιλόδημος ΙΙ”».

Αμέσως η απόφαση για 150 εκατ. ευρώ
Β) Αμέσως μετά, εξέδωσε την αριθμ. 30292/19.4.2019 Απόφαση επιχορήγησης των Δήμων με 150 εκατ. από τον “Φιλόδημο ΙΙ”. Με την έκδοση της Υ.Α., το ΥΠΕΣ θα καταβάλλει ποσοστό 50% της επιχορήγησης. Το υπόλοιπο θα καταβληθεί με την υποβολή δικαιολογητικών στο ΥΠΕΣ, το είδος των οποίων θα προσδιοριστεί με επόμενο έγγραφό του. Ο προγραμματισμός των δράσεων που θα υλοποιηθούν με τα 150 εκατ.θα γίνει από τους Δήμους, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα. Όσον αφορά τα κριτήρια, η κατανομή πραγματοποιήθηκε λαμβάνοντας υπόψη δημογραφικά χαρακτηριστικά κάθε ΟΤΑ με βάση τα στοιχεία μόνιμου πληθυσμού της τελευταίας απογραφής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά συνδεόμενα με την έκταση, τη νησιωτικότητα και την ορεινότητα των ΟΤΑ, καθώς και οικονομικά χαρακτηριστικά συνδεόμενα με τις περιφερειακές ανισότητες.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!