Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

Πρωτοβουλία «ΝΟΤΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ 2030»- Η διακήρυξη

Δημοσιοποιήθηκε η  διακήρυξη της πρωτοβουλίας «ΝΟΤΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ 2030», στην οποία παρουσιάζονται οι στόχοι, οι τομείς δραστηριότητας και η αρχική ατζέντα διαλόγου.

 

Η διακήρυξη 

Η αναπτυξιακή προοπτική της Κέρκυρας αποτελεί μια πολυεπίπεδη διαδικασία και χρήζει επισταμένης έρευνας και ενδελεχούς ανάλυσης κάθε στοιχείου που συνθέτει το περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύσσεται οποιαδήποτε μορφής δραστηριότητα.
Ιστορικά το νησί αποτέλεσε σταυροδρόμι πολιτισμών, με κυρίαρχες τις επιρροές της Ενετοκρατίας, ενώ υπήρξε πόλος έλξης Ευρωπαίων λόγιων και επιφανών προσωπικοτήτων, όπου και εμπνεύστηκαν, καλλιεργώντας ισχυρούς δεσμούς με τον τόπο.
Είναι άλλωστε προφανές ότι η γέννηση του τουρισμού προήλθε από αυτές τις ροές ταξιδιωτών, γεγονός το οποίο βέβαια άλλαξε με τα χρόνια, σε βαθμό που η μαζικότητα που έγινε έντονη τα τελευταία σαράντα χρόνια, αλλοίωσε σημαντικά τα χαρακτηριστικά της επίσκεψης στο νησί, ως περιπλάνησης και βαθύτερης γνωριμίας με τον τόπο.
Αυτό όμως είναι κάτι που θα αναλύσουμε εκτενέστερα, στο πλαίσιο αποτύπωσης της τουριστικής ταυτότητας και του μέλλοντος της τουριστικής βιομηχανίας στο νησί γενικότερα.
Η εμπειρία μέχρι σήμερα έχει δείξει, και σε πολλούς άλλους μικρούς Νησιωτικούς Δήμους, ότι η τουριστική προβολή στηρίζεται πια σε Πρωτότυπες Καινοτόμες – Δημιουργικές Ιδέες και στην ανάδειξη των Ειδικών και Εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Η Κέρκυρα χαρακτηρίζεται, όχι άδικα, ως τόπος ευλογημένος εξαιτίας του φυσικού κάλλους, της εύφορης ερίβωλου γης, της γεωγραφικής της θέσης, της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, του πολιτισμικού της αποθέματος. Υπάρχει όμως και ένα ακόμη στοιχείο άυλο ή σχεδόν αδιόρατο, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα είχαν εντοπίσει κατά καιρούς σημαντικές προσωπικότητες που επισκέφθηκαν το νησί, το οποίο παρ’ όλα αυτά δεν έχει λάβει την δέουσα προσοχή ίσως ούτε από τους γηγενείς κατοίκους του. Αναφερόμαστε στην αύρα που αποπνέει αυτός ο τόπος, στο αίσθημα ευφορίας και ηρεμίας όσων βρίσκονται εδώ, μετατρέποντας καθετί σε απόλυτα γνώριμο και οικείο.
Ναι, η Κέρκυρα είναι Τόπος, όχι απλώς φιλόξενος, αλλά απόλυτα φιλικός προς το ανθρώπινο στοιχείο και όχι μόνο.
Ίσως αυτό να θεωρείται ως κάτι συνηθισμένο ή a priori δεδομένο, όμως θεωρούμε ότι ακριβώς σε αυτή την συνθήκη εντοπίζεται η δυναμική αυτού του τόπου. Συνθήκη ικανή και αναγκαία για την θεμελίωση της ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας.
Ερχόμενοι βέβαια στο σήμερα, θα παρατηρήσει κανείς ότι η υπάρχουσα κατάσταση δεν αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες που γεννά ο ίδιος τόπος και ότι σε πολλούς τομείς εμφανίζει υστέρηση ή οπισθοδρόμηση.
Δημιουργείται αυτομάτως το ερώτημα “τι έχει πάει λάθος όλα αυτά τα χρόνια”;
Σαφώς υπήρξαν δυσκολίες και απειλές που αποτέλεσαν τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη, όμως είναι εμφανές ότι δεν αξιοποιήθηκαν ορθολογικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου και οι ευκαιρίες που προέκυπταν με την πάροδο του χρόνου.
Ο ανθρώπινος παράγοντας βρίσκεται στο επίκεντρο της απάντησης στο παραπάνω ερώτημα, μιας και υπήρξαν εσφαλμένοι χειρισμοί και αποσπασματικές προσεγγίσεις κρίσιμων ζητημάτων.
Κάπως έτσι γεννήθηκε το εγχείρημα που θα παρουσιάσουμε συνοπτικά και το οποίο ονομάσαμε «ΝΟΤΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ 2030», αφού θα εστιάσουμε στο Νότιο μέρος του νησιού. Ίσως κριθεί μεγαλεπήβολο να επιχειρήσουμε έναν στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη του Νότου με ορίζοντα δεκαετίας, όμως η εμπειρία και η Ελληνική πραγματικότητα, έχουν δείξει ότι οι ριζικές αλλαγές χρειάζονται χρόνο ικανό για την υλοποίηση τους, διαφορετικά οποιαδήποτε προσπάθεια είναι βραχύβια και σίγουρα εκτός πραγματικότητας. Απαιτείται η σύσταση μιας Σύγχρονης Αυτοδιοίκησης για τον Πολίτη και τον Δήμο, βάζοντας ταφόπλακα στο τέλμα και τον μαρασμό που σήμερα βιώνουμε.

Τι είναι το εγχείρημα «Νότια Κέρκυρα 2030»

Το εγχείρημα «Νότια Κέρκυρα 2030» αποτελεί μια πρωτοβουλία νέων ανθρώπων της Νότιας Κέρκυρας οι οποίοι δεν συμβιβάζονται με την σημερινή κατάσταση της περιοχής.
Προέκυψε ουσιαστικά από την αδήριτη ανάγκη για αλλαγή φιλοσοφίας, νοοτροπίας και συσχετισμών, ευελπιστώντας ότι σύντομα θα μετουσιωθεί σε ένα δίκτυο αμφίδρομης επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης για τους πολίτες της Νότιας Κέρκυρας.
Αποτελεί μια καινοτόμα προσπάθεια η οποία ξεκινώντας ως ένα forum διαλόγου και κατάθεσης προτάσεων, σύντομα θα αναδείξει στους πολίτες του Νότου τα εργαλεία εκείνα και τις πρακτικές που υπάρχουν δίπλα τους, που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα τους.
Παράλληλα με εκδηλώσεις, στοχευμένες δράσεις και θεματικές συζητήσεις ανά τοπική κοινότητα, θα υπάρξει συλλογή και ανάλυση των δεδομένων δίνοντας παράλληλα φωνή στους πολίτες της Νότιας Κέρκυρας. Συλλογή και ανάλυση δεδομένων της υπάρχουσας κατάστασης, η οποία θα ευοδώσει άμεσα ρεαλιστικές και εφικτές προτάσεις επίλυσης όλων εκείνων των διαχρονικών προβλημάτων που ταλανίζουν την περιοχή.

Ποιους αφορά το εγχείρημα ;
Μας αφορά όλους !
Όλους τους πολίτες του Νότου.
Όλους οι πολίτες της Νότιας Κέρκυρας, εντός και εκτός Νομού, οι οποίοι πρέπει επιτέλους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Με την ενεργή τους συμμετοχή, μέσα από την πρωτοβουλία «Νότια Κέρκυρα 2030» θα έχουν την ευκαιρία να διαμορφώσουν και να εφαρμόσουν προτάσεις που θα προέλθουν για πρώτη φορά από κάτω προς τα πάνω.
Προτάσεις σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης, επιχειρηματικότητας, εργασίας και τουρισμού, οι οποίες θα έρθουν μέσα από μία δημιουργική προσπάθεια όλων των συμμετεχόντων. Σε μία σοβαρή προσπάθεια αντιστροφής των συσχετισμών και μετάλλαξης του Νότου σε μια σύγχρονη, δημιουργική και ευημερούσα κοινωνία.
Αφορά τους νέους της Νότιας Κέρκυρας, τους ανέργους, τους σκληρά εργαζόμενους που δεν αμείβονται ικανοποιητικά, τους εποχικά εργαζόμενους, τους ανθρώπους που ανησυχούν για το μέλλον τους, για το μέλλον των παιδιών τους και που νιώθουν, ότι δεν έχουν σημείο αναφοράς.
Αφορά όλους εκείνους που νιώθουν παραγκωνισμένοι και απομονωμένοι από σύγχρονα εργαλεία και υπηρεσίες που θα βελτίωναν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής τους. Αφορά πολίτες του Νότου που η οικονομική κρίση τους επιβάρυνε και τους οδήγησε ίσως σε αδιέξοδο.

 

Ο στόχος
Εστιάζοντας στο Νότιο μέρος του νησιού, θα επιχειρήσουμε έναν στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη του νότου. Σε μια προσπάθεια χάραξης στρατηγικής πολιτικής, χαρτογράφησης και ανάδειξης των σημαντικότερων προβλημάτων κάθε περιοχής και στη συνέχεια προτείνοντας ρεαλιστικές και εφικτές λύσεις γι’ αυτά.
Θα επιδιώξουμε να αποκτήσουν ξανά οι πολίτες του Νότου φωνή, πεδίο έκφρασης και δράσης. Μια πλατφόρμα κατάθεσης προτάσεων, προβληματισμών, ιδεών και σκέψεων για αυτά που ταλανίζουν το Νότιο μέρος του νησιού μας. Σε μια προσπάθεια επανένταξης των πολιτών στην πολιτική. Ενασχόλησης των πολιτών του Νότου ξανά με τα κοινά, έχοντας πλέον συνειδητοποιήσει ότι αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο διεκδίκησης του μέλλοντος που τους αξίζει.
Θα διαμορφώσουμε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των ελλείψεων του Δήμου αλλά και για την ανάδειξη των δυνατοτήτων του μέσα από την πίστη όλων ημών για τον τόπο μας. Την Νότια Κέρκυρα που θέλουμε, την Νότια Κέρκυρα που ονειρευόμαστε. Σχεδιάζοντας μια προγραμματική ατζέντα και την οικοδόμηση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης βασισμένο στις φυσικές ομορφιές, στα τοπικά προϊόντα του, στον τουρισμό, που αποτελεί πηγή εισοδήματος και κίνητρο για τον Νότο και τους κατοίκους του. Στο Επιβατικό του Λιμάνι, στα αλιευτικά του καταφύγια και μικρά του λιμανάκια, στις Λιμνοθάσσασες του, στις πανέμορφες και εγκαταλειμμένες σήμερα περιπατητικές του Διαδρομές.

 

Τομείς Δραστηριότητας

 Τουρισμός
 Πολιτισμός
 Επενδύσεις
 Επιχειρηματικότητα
 Τεχνολογία & Καινοτομία
 Περιβάλλον
 Υποδομές
 Κοινωνικές Ανισότητες
 Παιδεία & Εκπαίδευση
 Αγροτική ανάπτυξη
 Εργασία

 

 

Προτεινόμενη αρχική ατζέντα διαλόγου
 Στοχοθετημένες δράσεις για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος με την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού δεδομένης της πλούσιας γεωμορφολογίας του τόπου μας.
 Προβολή του πλούσιου Κερκυραϊκού πολιτισμού μέσα από τη βελτίωση των αρχαιολογικών χώρων και την ένταξή τους σε προγράμματα πολιτισμού & τη δημιουργία ενός κοινού δικτύου πολιτιστικής προβολής.
 Αναβάθμιση διαλυμένου οδικού δικτύου.
 Σχεδίου υδροδότησης μέσα από προτάσεις όπως η αξιοποίηση της Λιμνοδεξαμενής Μοσχόπουλου.
 Εκσυγχρονισμός και βελτίωση Κέντρου Υγείας και αγροτικών ιατρείων.
 Στήριξη στο μικρό και μεσαίο επιχειρηματία, τον παραγωγό, μέσα από διαθέσιμα Ευρωπαϊκά κονδύλια.
 Αντιπλημμυρικά έργα Νότου.
 Ενίσχυση πρωτογενούς τομέα μέσω της τεχνολογίας και της διαρκούς ενημέρωσης για τις σύγχρονες εξελίξεις και τις νέες τάσεις του κλάδου.
 Απορρόφηση του συνόλου του ΑΕΠ που αναλογεί στη Νότια Κέρκυρα και δυναμική αξιοποίησή του μέσα από προγραμματισμένες και οργανωμένες προτάσεις για την αναβάθμιση του Νότου σε προορισμό διεθνούς ενδιαφέροντος.
 Υποστήριξη των νέων του Νότου για την καταπολέμηση της ανεργίας, με την παροχή κινήτρων παραμονής στον τόπο καταγωγής.
 Φορείς διαχείρισης Προστατευμένων περιοχών της Νότιας Κέρκυρας.
 Φορείς διαχείρισης και σχεδιασμό των Χερσαίων Ζωνών των Λιμανιών μας.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!