Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Πρόστιμα (και) σε Κερκυραίους εργαζομένους χωρίς rapid

-Στους 220 έως τώρα σύμφωνα με την Επιθεώρηση Εργασίας

Από τη Δευτέρα θα αρχίσουν να καταφθάνουν σταδιακά τα πρώτα ηλεκτρονικά ραβασάκια με τα πρόστιμα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. Το πιθανότερο είναι τα… πικρά ειδοποιητήρια να φτάσουν στους εργαζόμενους με email – τουλάχιστον όπου αυτό είναι εφικτό – ώστε να μπορούν να δουν στο σύστημα «Εργάνη» με τους κωδικούς τους την κοινοποίηση του προστίμου.  

Το πρόστιμο φτάνει στα 300 ευρώ για κάθε υποχρεωτικό τεστ που δεν έγινε, εφόσον ο μισθωτός είναι πλήρους απασχόλησης και 150 ευρώ ,εφόσον είναι μερικής απασχόλησης.

Τα πρώτα πρόστιμα που θα αρχίσουν να κοινοποιούνται από την ερχόμενη εβδομάδα θα αφορούν στις πρώτες τρεις εβδομάδες εφαρμογής του μέτρου και ειδικότερα την περίοδο από τις 18 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου.

Συνεπώς:

Μισθωτός πλήρους απασχόλησης υπόχρεος για ένα rapid test την εβδομάδα που δεν έκανε κανένα τεστ από 18 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου. Απειλείται με σωρευτικό πρόστιμο 900 ευρώ για τα τρία τεστ στα οποία δεν υποβλήθηκε.

Μισθωτός πλήρους απασχόλησης στην εστίαση υπόχρεος για δυο rapid test την εβδομάδα, που έκανε μόνο ένα τεστ ανά εβδομάδα από 18 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου. Απειλείται με σωρευτικό πρόστιμο 900 ευρώ για τα τρία (δεύτερα) τεστ στα οποία δεν υποβλήθηκε. 

Μισθωτός πλήρους απασχόλησης στην εστίαση υπόχρεος για δυο rapid test την εβδομάδα, που δεν έκανε κανένα τεστ από 18 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου. Απειλείται με σωρευτικό πρόστιμο 1.800 ευρώ για τα έξι τεστ στα οποία δεν υποβλήθηκε.

Μισθωτός μερικής απασχόλησης στην εστίαση υπόχρεος για δυο rapid test την εβδομάδα, που έκανε μόνο ένα τεστ ανά εβδομάδα από 18 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου. Απειλείται με σωρευτικό πρόστιμο 450 ευρώ για τα τρία (δεύτερα) τεστ στα οποία δεν υποβλήθηκε.

Μισθωτός μερικής απασχόλησης στην εστίαση υπόχρεος για δυο rapid test την εβδομάδα, που δεν έκανε κανένα τεστ από 18 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου. Απειλείται με σωρευτικό πρόστιμο 900 ευρώ για τα έξι τεστ στα οποία δεν υποβλήθηκε.

 

Υποχρέωση καταβολής εντός πέντε ημερών

Από την στιγμή της κοινοποίησης, οι παραβάτες θα έχουν αυστηρό χρονικό περιθώριο 5 ημερών για να υποβάλλουν ηλεκτρονικά ένσταση κατά του προστίμου, εφόσον για παράδειγμα έχει γίνει κάποιο λάθος από τον εργοδότη ή τα ηλεκτρονικά συστήματα στην δήλωση των τεστ ή καθυστέρησε το διαγνωστικό κέντρο να δηλώσει το αποτέλεσμα.

Υπενθυμίζεται πως ο εργοδότης, στο νέο έντυπο που υποβάλλει στο σύστημα «Εργάνη» δηλώνει αν υπάρχει νόμιμη δικαιολογία για την μη διενέργεια των τεστ, δηλαδή αν οι εργαζόμενοι είναι σε τηλεργασία ή σε νόμιμη άδεια. Επίσης δηλώνει αν έχει καθυστερήσει να εκδοθεί η ηλεκτρονική Βεβαίωση Αρνητικού αποτελέσματος από το gov.gr επειδή το διαγνωστικό κέντρο έχει καθυστερήσει πέραν των 24 ωρών να δηλώσει το αποτέλεσμα. 

Εφόσον υποβληθεί ένσταση (υποβάλλεται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά) ακολουθεί η διαδικασία εξέτασής της που πρέπει να ολοκληρωθεί σε 15 ημέρες. Εφόσον απορριφθεί η ένσταση το πρόστιμο βεβαιώνεται και αποστέλλεται στη ΔΟΥ κατοικίας του παραβάτη.

 

Πόσοι οι εργαζόμενοι «παραβάτες» στην Κέρκυρα και τα Ιόνια νησιά

 

Την πλήρη και τελική λίστα με τις περιπτώσεις ανεμβολίαστων εργαζόμενων που δεν έκαναν, ενώ ήταν υποχρεωμένοι, τα απαραίτητα rapid test για να πάνε στη δουλειά τους και θα ξεκινήσουν να λαμβάνουν από την επόμενη εβδομάδα ραβασάκια προστίμων, σας παρουσιάζει η «Κ.Σ.» και αφορά σε Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Λευκάδα. Όπως ήταν αναμενόμενο, λόγω και πληθυσμού αλλά και επιχειρήσεων, πρώτη σε αυτές τις «παραβάσεις» έρχεται η Κέρκυρα, με 220 εργαζομένους να φέρονται να μην έχoυν κάνει τα προβλεπόμενα, εκ του Νόμου, rapid test, για τα οποία καλούνται να πληρώσουν ατ πρόστιμα που προαναφέραμε.

 

Συγκεκριμένα:

Κέρκυρα: Η Επιθεώρησης Εργασίας Κερκύρας διαπίστωσε για το διάστημα 18/10 έως 24/10, 92 ανεμβολίαστους εργαζομένους σε επιχειρήσεις της Κέρκυρας, που δεν έκαναν τα προβλεπόμενα rapid test. Για το διάστημα 25/10 – 31/10, διαπίστωσε 80 ανεμβολίαστους εργαζομένους χωρίς τα προβλεπόμενα rapid test ενώ για την τελευταία εβδομάδα για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, 1/11-7/11, καταγράφηκαν 48 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι που δεν έκαναν rapid test. Συνολικά, πρόκειται για 220 εργαζομένους.

 

Ζάκυνθος: Η Επιθεώρησης Εργασίας Ζακύνθου  διαπίστωσε για το διάστημα 18/10 έως 24/10, 38 ανεμβολίαστους εργαζομένους σε επιχειρήσεις, που δεν έκαναν τα προβλεπόμενα rapid test. Για το διάστημα 25/10 – 31/10, διαπίστωσε 30 ανεμβολίαστους εργαζομένους χωρίς τα προβλεπόμενα rapid test ενώ για την τελευταία εβδομάδα για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, 1/11-7/11, καταγράφηκαν 17 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι που δεν έκαναν rapid test. Συνολικά, πρόκειται για 85 εργαζομένους.

 

Κεφαλονιά: Η Επιθεώρησης Εργασίας Κεφαλονιάς διαπίστωσε για το διάστημα 18/10 έως 24/10, 37 ανεμβολίαστους εργαζομένους σε επιχειρήσεις, που δεν έκαναν τα προβλεπόμενα rapid test. Για το διάστημα 25/10 – 31/10, διαπίστωσε 36 ανεμβολίαστους εργαζομένους χωρίς τα προβλεπόμενα rapid test ενώ για την τελευταία εβδομάδα για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, 1/11-7/11, καταγράφηκαν 23 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι που δεν έκαναν rapid test. Συνολικά, πρόκειται για 96 εργαζομένους.

Λευκάδα: Η Επιθεώρησης Εργασίας Λευκάδας διαπίστωσε για το διάστημα 18/10 έως 24/10, 3 ανεμβολίαστους εργαζομένους σε επιχειρήσεις, που δεν έκαναν τα προβλεπόμενα rapid test. Για το διάστημα 25/10 – 31/10, διαπίστωσε 3 ανεμβολίαστους εργαζομένους χωρίς τα προβλεπόμενα rapid test ενώ για την τελευταία εβδομάδα για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, 1/11-7/11, καταγράφηκαν 2 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι που δεν έκαναν rapid test. Συνολικά, πρόκειται για 8 εργαζομένους.

 

Το συμπέρασμα

Διαπιστώνεται λοιπόν, πως υπάρχει μια φθίνουσα τάση των εργαζομένων που δεν έχουν κάνει τα rapid test ανά εβδομάδα. Στο σημείο αυτό ωστόσο, να επισημανθεί, ότι πολλοί εκ των εργαζομένων οι οποίοι δεν έκανα τα rapid test, όσο και όταν έπρεπε, δηλώθηκαν ως αδειούχοι, σε προβλεπόμενη άδεια που δεν είχαν λάβει. Αυτό σημαίνει, πως οι εργαζόμενοι που έλαβαν και τις τρεις εβδομάδες άδεια, από την επόμενη εβδομάδα δεν θα έχουν περεταίρω δυνατότητα λήψης επιπλέον άδειας όποτε θα αναγκαστούν είτε να συμμορφωθούν με το κυβερνητικό μέτρο, είτε μα πληρώσουν τα ανάλογα πρόστιμα που θα τους βεβαιωθούν.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!