Quantcast
SLIDERΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Πως αξιολογούνται οι Δήμοι Κέρκυρας-Παξών

Δεν είναι καλές επιδόσεις των τριών Δήμων της Κέρκυρας, σε αντίθεση με τον Δήμο Παξών, που βρίσκεται σε καλύτερη θέση.

 Αυτό προκύπτει από  τον Δείκτη Αποτελεσματικότητας Δήμων του 2023 που δημοσιεύει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών σε συνεργασία με το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης (ΚεΔΕΠΟΔ) του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Συγκεκριμένα ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας, που αξιολογήθηκε στην κατηγορία των Μεγάλων Ηπειρωτικών Δήμων καταλαμβάνει την 76η θέση ανάμεσα σε 93 Δήμους.

Οι Δήμοι Νότιας & Βόρειας Κέρκυρας αξιολογήθηκαν στην κατηγορία Μεγάλων -Μεσαίων Νησιωτικών Δήμων και ο Νότος κατατάσσεται 23ος ανάμεσα σε 27, ενώ ο Βορράς ισοβαθμεί στην τελευταία θέση με τον Δήμο Κυθήρων.

Τέλος ο Δήμος Παξών ανάμεσα σε 35 Μικρούς Νησιωτικούς Δήμους βρίσκεται στην 13η θέση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη μελέτη: “Οι δήμοι στην Ελλάδα αδυνατούν να συγκεντρώσουν και να επεξεργαστούν στοιχεία που μετρούν την απόδοσή τους με σκοπό τη χάραξη, την παρακολούθηση και την υλοποίηση αποτελεσματικών και στοχευμένων πολιτικών της τοπικής αυτοδιοίκησης”.

Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ο Δείκτης Αποτελεσματικότητας  αξιολογεί όλες τις δημοτικές αρχές της χώρας βάσει των επιδόσεών τους στα πεδία που αποτελούν τις βασικές τους αρμοδιότητες. Σκοπός του Δείκτη είναι να εντοπίσει τις βέλτιστες πρακτικές και να αναδείξει τα θετικά παραδείγματα των δημοτικών αρχών που έχουν καταφέρει να αξιοποιούν αποτελεσματικά τους διαθέσιμους σ’ αυτές πόρους. Ο Δείκτης έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να περιλαμβάνει όλα τα βασικά στοιχεία αξιολόγησης των Δήμων της χώρας με βασικό στόχο να λειτουργήσει ως αφορμή άμιλλας μεταξύ των δήμων, αποτελώντας ένα χρήσιμο εργαλείο αξιολόγησης των δημοτικών αρχών για τους πολίτες. 

Η σύγκριση των δήμων γίνεται βάσει της ταξινόμησής τους σε κατηγορίες σύμφωνα με τις διατάξεις του Κλεισθένη  όπως παρουσιάζεται παρακάτω:

 

Α. Δήμοι μητροπολιτικών κέντρων

Β. Μεγάλοι ηπειρωτικοί δήμοι

Γ. Μεσαίοι ηπειρωτικοί δήμοι

Δ. Μικροί ηπειρωτικοί και μικροί ορεινοί δήμοι

Ε. Μεγάλοι και μεσαίοι νησιωτικοί δήμοι

ΣΤ. Μικροί νησιωτικοί δήμοι

 

ΤΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΗΚΕ

 

Ο Δείκτης Αποτελεσματικότητας των Δήμων επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα κατά πόσο είναι αποτελεσματικοί οι δήμοι στο έργο τους. Οι δύο βασικές έννοιες αξιολόγησης είναι η αποδοτικότητα των πόρων και η συμμόρφωση με το κανονιστικό πλαίσιο. Ο Δείκτης αποτελείται από 5 βασικές κατηγορίες και 109 ενδείκτες που αξιολογούν:

  1. Την οργάνωση και τη διακυβέρνηση: το κατά πόσο ο δήμος δρα βάσει ενός συγκεκριμένου επιχειρησιακού πλάνου, με στοχοθεσία, διαφάνεια και λογοδοσία (αποτελείται από 15 ενδείκτες).
  2. Την οικονομική διαχείριση: την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, στοχεύοντας στις επενδύσεις για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών με την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του πολίτη (αποτελείται από 8 ενδείκτες).
  3. Τις υπηρεσίες: το εύρος υπηρεσιών που προσφέρει ο δήμος σε νέους, παιδιά, ηλικιωμένους, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τις υπηρεσίες πολιτισμού, άθλησης και εκπαίδευσης (αποτελείται από 32 ενδείκτες).
  4. Τη βιωσιμότητα: το κατά πόσο ο δήμος ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις για απορρίμματα, ανακύκλωση και πράσινη ανάπτυξη (αποτελείται από 4 ενδείκτες).
  5. Την πολιτική προστασία: τον βαθμό ετοιμότητας του δήμου για επέμβαση σε περιπτώσεις ανάγκης (αποτελείται από 12 ενδείκτες).

Βάσει της επίδοσης κάθε δήμου σε κάθε κατηγορία, δίνεται μία τελική βαθμολογία σε κάθε δήμο σε μία κλίμακα από 0 (χειρότερη επίδοση) έως 100 (καλύτερη επίδοση). Θα πρέπει να σημειωθεί πως στην κλίμακα 0-100 που έχει επιλεγεί για την αξιολόγηση των δήμων, δίνεται ο ίδιος βαθμός σημαντικότητας σε κάθε πεδίο του δείκτη.

Συνεπώς, η οργάνωση και η διακυβέρνηση (Α) λαμβάνει 20/100, η οικονομική διαχείριση (Β) λαμβάνει 20/100, οι υπηρεσίες (Γ) λαμβάνουν 20/100, η βιωσιμότητα (Δ) λαμβάνει 20/100 και η πολιτική προστασία (Ε) λαμβάνει 20/100. Ο ίδιος επιμερισμός γίνεται και στους ενδείκτες που απαρτίζουν κάθε κατηγορία με τον βαθμό της κατηγορίας (20/100) να διαιρείται με το πλήθος των ενδεικτών για να δοθεί ο συντελεστής σημαντικότητας κάθε ενδείκτη.

 

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΔΗΜΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ & ΠΑΞΩΝ

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ:

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: 20,61.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ:23,61.Υ

ΠΗΡΕΣΙΕΣ:46,88.

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ:15,63.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ:25.

ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ: 26,24.

Πρώτος στην βαθμολογία των Μεγάλων Ηπειρωτικών Δήμων είναι του ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ με Μ.Ο: 66,27 & τελευταίος (93ος) ο Δήμος ΖΑΚΥΝΘΟΥ με 17,12

 

ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ:

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: 13,33.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ:46,59.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ:12,50.

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ:0

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ:16,67.

ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ: 17,82.

 

ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ:

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: 6,67.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ: 33,48.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: 28,13.

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ:6,70.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ:0.

ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ: 14,99

 

Πρώτος στη βαθμολογία των Μεγάλων-Μεσαίων Νησιωτικών Δήμων ο ΜΥΚΟΝΟΥ με ΜΟ 37,45 & τελευταίοι (26-27οι) ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ & ΚΥΘΗΡΩΝ με 14,99.

 

ΠΑΞΩΝ:

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: 31,21.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ:38,25.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ:15,63.

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ:12,50.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: 8,33.

ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ: 21,18.

Πρώτος Δήμος στην κατηγοριών Μικρών Νησιωτικών η ΥΔΡΑ με ΜΟ 29,58 και τελευταίος (35ος) της ΗΡΩΪΚΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΑΣΟΥ με ΜΟ 13,30

 

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

 

Τα δεδομένα της έρευνας αφορούν το 2021 και προέρχονται από τις εξής 3 βασικές πηγές πληροφόρησης:

  1. Το Υπουργείο Εσωτερικών: Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Αναπτυξιακής Πολιτικής, Διεύθυνση Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τμήμα Παρακολούθησης και Επεξεργασίας Οικονομικών Στοιχείων. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν τα επίσημα στοιχεία του κράτους.
  2. Τους δήμους: Μέσω των απαντήσεων τους στο σχετικό ερωτηματολόγιο, το οποίο διανεμήθηκε σε google sheet με σχετικές οδηγίες συμπλήρωσης. Η προθεσμία υποβολής των ερωτηματολογίων στο σύνολό της με τις παρατάσεις που ζητήθηκαν και δόθηκαν ήταν από 24 Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου.

 

 

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

 

  • Η μεγαλύτερη αδυναμία των δήμων εντοπίζεται στη μέτρηση και τήρηση δεδομένων δεικτών βιωσιμότητας (πεδίο στο οποίο η διαθεσιμότητα των στοιχείων είναι η μικρότερη), ενώ η καλύτερη επίδοση τους αφορά την οικονομική διαχείριση (πεδίο στο οποίο η διαθεσιμότητα των στοιχείων είναι η μεγαλύτερη).
  • Η οικονομική ανεξαρτησία των δήμων από την κεντρική διοίκηση φαίνεται να συνδέεται με καλύτερη επίδοση στη συνολική βαθμολογία του Δείκτη Αποτελεσματικότητας Δήμων.

Αυτή η σχέση αφορά κυρίως το πεδίο των Υπηρεσιών, ενώ ακολουθούν τα πεδία της Πολιτικής Προστασίας και της Οργάνωσης και Διακυβέρνησης.

  • Οι Δήμοι Μητροπολιτικών Κέντρων συγκεντρώνουν την υψηλότερη μέση βαθμολογία, με επίδοση με 36,5 στα 100, και ακολουθούν οι Μεγάλοι Ηπειρωτικοί Δήμοι με βαθμολογία 32,8, οι Μεσαίοι Ηπειρωτικοί Δήμοι με βαθμολογία 25,9, οι Μεγάλοι και Μεσαίοι Νησιωτικοί Δήμοι με βαθμολογία 24,3, οι Μικροί Ηπειρωτικοί και Μικροί Ορεινοί Δήμοι με βαθμολογία 20,6, ενώ τη μικρότερη βαθμολογία σημειώνουν οι Μικροί Νησιωτικοί Δήμοι με18,3.
  • Οι δήμοι αδυνατούν να συγκεντρώσουν και να επεξεργαστούν στοιχεία που μετρούν την απόδοσή τους με σκοπό τη χάραξη, την παρακολούθηση και την υλοποίηση αποτελεσματικών και στοχευμένων πολιτικών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι ενδεικτικό πως στο ερωτηματολόγιο της μελέτης απάντησε μόλις το 10% των δήμων, ποσοστό το οποίο καταδεικνύει τόσο τη μικρή επιχειρησιακή ικανότητα των δήμων όσο και την έλλειψη κουλτούρας αξιολόγησης και διαφάνειας.

Οι προβλέψεις του πρόσφατου  νόμου  για δημιουργία στο Υπουργείο Εσωτερικών

διαδικτυακού κόμβου παρακολούθησης των επιδόσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτο-διοίκησης προβλέπεται ότι θα συμβάλουν σημαντικά στην παρακολούθηση επιδόσεωντης τοπικής αυτοδιοίκησης και θα διευκολύνουν την εκπόνηση και βελτίωση του Δείκτη Αποτελεσματικότητας Δήμων.

 

δημοσιεύθηκε στο φύλλο 23ης-12-2ο23 της εφημερίδας “Η Κέρκυρα Σήμερα” 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!