Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Παράγοντες που επηρεάζουν την αθλητική απόδοση

Ακόμα και αν δεν είστε επαγγελματίες αθλητές, πολλοί από εσάς έχετε κάνει (και δικαίως!) την άσκηση μέρος της ζωής σας. Κάποιες λοιπόν από τις αθλητικές σας μέρες πραγματοποιείτε εξαιρετικές εμφανίσεις, ενώ κάποιες άλλες η απόδοσή σας μειώνεται αισθητά. Στην περίπτωση αυτή δεν πρέπει να αγχώνεστε και να ανησυχείτε ότι οι κόποι σας πάνε χαμένοι. Το συγκεκριμένο φαινόμενο παρατηρείται αρκετές φορές κατά την άσκηση, καθώς η αθλητική απόδοση είναι απόρροια πολλών παραγόντων, οι οποίοι βέβαια μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το άθλημα και τον αθλητή.

Παρακάτω σας τους παρουσιάζουμε όλους!

Ενδυμασία 

Η σωστή ένδυση δεν προσφέρει μόνο στυλ, αλλά ενισχύει σημαντικά και την απόδοση σε κάθε αθλητική δραστηριότητα. Τα κατάλληλα λοιπόν ρούχα χαρίζουν στους αθλητές άνεση, ελευθερία κινήσεων και προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, όταν αυτή χρειάζεται. Προτιμήστε λοιπόν υψηλής ποιότητας υφάσματα, τα οποία θα αφήνουν το σώμα σας να αναπνέει και παράλληλα θα το κρατάνε στεγνό. 

Επιπλέον, σας προτείνουμε να δώσετε ιδιαίτερη σημασία κατά την επιλογή των αθλητικών παπουτσιών. Αυτό που πρέπει να αποζητάτε είναι την ιδανική στήριξη των άκρων σας, τα οποία με τη σειρά τους στηρίζουν όλο σας τον κορμό. Κάντε λοιπόν προσεκτική έρευνα και βρείτε αυτά που ταιριάζουν στη μηχανική και το σχήμα του ποδιού σας. Στην αγορά υπάρχουν άπειρες επιλογές σε γυναικεία και ανδρικά παπούτσια, για κάθε εξατομικευμένη ανάγκη και για όλα τα γούστα. Βρείτε λοιπόν τα δικά σας αγαπημένα!

Φυσική κατάσταση

Η καλή αθλητική απόδοση “χτίζεται” με συνέπεια και συστηματική άσκηση και είναι αυτοσκοπός του κάθε αθλητή, επαγγελματία και μη. Η τακτική προπόνηση λοιπόν, όπως είναι λογικό, οδηγεί σε βελτίωση της φυσικής κατάστασης και φυσικά στην επίτευξη όλο και μεγαλύτερων στόχων. Ένα δουλεμένο σώμα, πέρα από δυνατό και ευέλικτο, είναι εξοικιωμένο και στους μικροτραυματισμούς και συνεπώς θεραπεύεται πιο γρήγορα. Επιπλέον, η αντοχή είναι αυξημένη, και αυτό βοηθά στην αποφυγή της εξάντλησης κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Με την καλή φυσική κατάσταση λοιπόν, η αθλητική απόδοση σαφώς και βελτιώνεται, καθώς μπορείτε να αξιοποιείτε το μέγιστο δυνατό των δυνατοτήτων σας και να προσπερνάτε όλες τις προκλήσεις με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Διατροφή

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί βασικό πυλώνα που επηρεάζει όλες τις εκφάνσεις της ζωής και φυσικά δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και την αθλητική απόδοση. Πιο αναλυτικά, η βέλτιστη ισορροπία των διάφορων θρεπτικών ουσιών προσφέρει ενέργεια, ανάκαμψη και πρόληψη τραυματισμών και πρέπει να είναι μέρος του κάθε γεύματος. Επιπλέον, ένα πλήρες πιάτο παρέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για την ανάπτυξη των μυών και την αύξηση της απόδοσης.

Πριν λοιπόν περάσετε αμέτρητες ώρες στο γυμναστήριο, χωρίς όμως να παρατηρείτε κάποιο αποτέλεσμα στην προπόνησή σας, σκεφτείτε με τι καύσιμα εξοπλίσατε τον οργανισμό σας. Σας συμβουλεύουμε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, να στραφείτε σε πιο υγιεινές τροφές, να τις συνδυάσετε κατάλληλα και πολύ γρήγορα θα δείτε όλα τα οφέλη του καλού φαγητού να αποτυπώνονται στο σώμα, αλλά και την ψυχολογία σας.

Ψυχολογία

Πόσες φορές έχουμε δει έναν επαγγελματία αθλητή, ο οποίος έχει όλα τα φόντα να βγει πρώτος, να χάνει από έναν πιο αδύναμο συναθλητή του; Η απάντηση είναι πολλές και μπορεί να εξηγηθεί εύκολα. Εκτός λοιπόν από μία άτυχη στιγμή, τις περισσότερες περιπτώσεις μία από τις κυριότερες αιτίες της ήττας είναι η κακή ψυχολογία, η οποία οδηγεί μαθηματικά σε έλλειψη αυτοπεποίθησης και κακή απόδοση. Από την άλλη, η ψυχολογική ετοιμότητα χαρίζει συγκέντρωση και καθαρό μυαλό παρά τις δύσκολες προκλήσεις του κάθε αγώνα (ή προπόνησης).

Πέρα από το προσωπικό σας ταξίδι προς την υιοθέτηση πρακτικών που βοηθούν στην καλή ψυχολογία, ιδιαίτερα σημαντική είναι και η ύπαρξη ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος. Είτε πρόκειται για οικογένεια, είτε για φίλους και συναδέλφους, είναι καλό να έχετε στη ζωής σας ανθρώπους που σας προτρέπουν συνεχώς να γίνεστε ακόμα καλύτεροι και χαίρονται πραγματικά με την κάθε σας μικρή νίκη. Μόνο αυτοί οι άνθρωποι αξίζουν να έχουν μία θέση στη καθημερινότητά σας και η διαλογή πρέπει να γίνεται προσεκτικά.

Φτάνοντας στο τέλος, είδαμε κάποιους από τους παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την αθλητική σας απόδοση. Το σημαντικό είναι να αναγνωρίσετε τι κρύβεται πίσω από τη δική σας ρουτίνα και να την ενισχύσετε με συνήθειες που θα σας κάνουν συνεχώς καλύτερο. Να θυμάστε! Ποτέ δεν είναι αργά για μία νέα αρχή!

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!